"Bouw kleinere appartementen om ze betaalbaar te maken voor jongeren"

Als we willen dat wonen betaalbaar blijft voor jongeren en alleenstaanden, dan moet de gemiddelde oppervlakte van een doorsnee appartement met minstens tien procent naar beneden. Dat zegt een groep van 150 projectontwikkelaars. In de praktijk moet de woonoppervlakte dalen van 85 m² naar 75 m². "Maar er zijn vooral gemeentelijke of stedelijke bezwaren", zegt het collectief UPSI-BVS, dat pleit voor meer flexibiliteit in de reglementering.

Twintig procent van de geïnteresseerde jongeren en singles kunnen geen woonlening krijgen voor een nieuwbouwappartement. Volgens de projectontwikkelaars zou hen dat wél lukken als de woonoppervlakte krimpt met minstens tien procent. "Ongeveer de helft van de potentiële kopers is dan ook bereid om woonruimte in te leveren in ruil voor een betere betaalbaarheid en kwaliteit", klinkt het.

Voor een nieuwbouwflat moet je vandaag in Vlaanderen makkelijk 215.000 euro neertellen. In Brussel zelfs 225.000 euro. Tel daar nog eens 21 procent BTW bij voor nieuwbouw en je zit al snel aan 260.000 euro en meer.

Nieuwbouwappartementen in ons land zijn gemiddeld 85 m² groot en dat zou beter 75 m² zijn om de prijs te drukken. Ter vergelijking: in onze buurlanden Frankrijk en Nederland is een doorsnee appartement 65 m² groot. De idee is dat kleinere appartementen de bouwkost doen dalen en daardoor ook de verkoopprijs. "En er is vraag naar, wat niet onbelangrijk is", zegt Olivier Carrette van UPSI-BVS. Als de prijs tien procent zou dalen, is dat al een serieuze verlaging.

Maar ook de overheid moet mee en daar wringt het schoentje. De projectontwikkelaars vragen daarom meer openheid en flexibiliteit in de regelgeving.

De sectororganisatie beklemtoont dat ze niet willen inboeten aan leefkwaliteit. "We willen in géén geval evolueren naar situaties zoals in Londen of New York, waar zelfs de kleinste kamers aan hallucinante prijzen de deur uitgaan", zegt Carrette. "We hebben slechts één doel: nieuwbouw opnieuw voor een grotere groep mogelijk maken."