“42 procent van de Vlamingen wil meer betalen voor beter herstelbare producten”

iStock
Uit een bevraging door het onderzoeksbureau iVOX in opdracht van het Netwerk Bewust Verbruiken (NBV) bij 1.000 Vlamingen blijkt dat 42 procent meer wil betalen voor “producten die beter herstelbaar zijn”. Bij de voorstelling van de resultaten tijdens een Repair Café in Leuven eiste Rosalie Heens van het Netwerk dat de overheid producenten op dat vlak strengere regels oplegt.

Uit het onderzoek blijkt dat 83 procent vindt dat spullen sneller stuk gaan dan vroeger. Slechts 42 procent is echter bereid om meer te betalen voor een product dat beter herstelbaar is. “Dat Vlaanderen een ambitieuze klimaatwet nodig heeft, is de voorbije weken duidelijk geworden. Wij willen graag zoals Nederland een hoofdstuk rond het hergebruiken en repareren van producten”, aldus Heens. 

Zo wil het Netwerk onder meer dat onderdelen van toestellen makkelijker te vervangen zijn en steeds beschikbaar blijven zolang het toestel functioneert. “De producent moet ook de verwachte levensduur afficheren. De overheid dient daarnaast de btw op het herstel van elektro te verlagen tot 6 procent”, aldus Heens.

Het Netwerk Bewust Verbruiken promoot in het licht van deze resultaten de Repair Cafés waar vrijwilligers spullen repareren en tips geven hoe je het in de toekomst zelf kan doen. Momenteel worden er al dergelijke initiatieven georganiseerd in 150 Vlaamse gemeenten.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • raf peeters

  Verleng eens de garantie van 2 jaar naar minimum 5 jaar en zelfs zoals sommige automerken naar 7 jaar,zou al een heel pak schelen,bovendien zou men die zoge-naamde chips moeten verbieden die bv. in printers gebouwd zijn die na x uren een panne of defect insinueren terwijl het toestel helemaal niet stuk is,kwestie bij onwetendheid nieuwe toestellen verkopen,printers bijvoorbeeld kan je resetten en ze doen het weer voor x uren zoals ze de producent aflevert.

 • Jef Lois

  Vraag me steeds af aan welke mensen zulke vragen stellen,ik geloof van die zever niks alles is al duur genoeg laat maar eens een hersteller komen.

 • Gino Denil

  Het is helemaal geen probleem om een laptop te maken die 10 jaar of langer mee gaat, Bruno Draulans. Als het maar de duur van de garantie mee gaat dan is het omdat het zo ontworpen is. Een minimum levensduur op producten zetten is één van die maatregelen die kunnen bijdragen aan het klimaatprobleem zonder dat er taksen geheven moeten worden. Gewoon 5 minuten moed van de politici.

 • Hans Plas

  De meeste producten gaan maar zolang mee als de wettelijke waarborg.

 • Bruno Draulans

  Voor sommige toestellen geldt dit, doordat prijzen omhoog worden gejaagd. Maar vb laptops hebben zo'n evolutie mee gemaakt, dat componenten minuscuul zijn en verschillende componenten zelfs in elkaar worden geintegreerd. Als verkoper moet je bijna aan de klant zeggen dat de levensduur van een laptop zolang is, als de garantie loopt. Alles er boven is winst. Wil je alles kunnen herstellen, moeten we terug naar grotere componenten die je kan vervangen (zoals de weerstanden van oude tv's).