Ga naar de mobiele website
^ Top

"1.000 kilometer rijden op 1 liter benzine"

Het deelnemersveld van vorig jaar.
SHELL VIA AP IMAGES Het deelnemersveld van vorig jaar.
Studenten van de Universiteit Twente bouwen een auto die 1.000 kilometer kan afleggen op 1 liter benzine. Met deze auto doet Green Team Twente, bestaande uit 11 studenten van de opleiding Werktuigbouwkunde, mee aan de Shell Eco-marathon Europe, die in mei in Rotterdam wordt gehouden. Aan deze race doen meer dan 200 teams uit heel Europa mee. De zuinigste auto is de winnaar.

De studenten uit Twente doen voor het eerst mee, maar schatten hun kansen hoog in. "Het record staat op iets meer dan 1000 kilometer met 1 liter brandstof, maar de race was vorig jaar op een circuit gereden. Nu is het op de weg wat lastiger", aldus Pjotr Kerssens van Green Team Twente.
 
De auto's moeten zoveel mogelijk op een echte personenauto lijken. Zo hebben ze verlichting, knipperlichten, een ruitenwisser en gordels.
 
"We zijn nog hard bezig met het bouwen van de auto, we hopen dat die half april helemaal klaar is'', zegt Kerssens. Hoewel het primair een race is, wordt er natuurlijk goed naar de techniek gekeken. ,,De achterliggende gedachte is natuurlijk of er in de toekomst auto's gemaakt kunnen worden die zuiniger rijden."

Meer over


Meld een bug