Christine Lagarde laat ballonnetje op voor eurozonebegroting: “We delen een munt, maar weinig budgettaire politiek”

De Franse president Emmanuel Macron en toekomstig ECB-baas Christine Lagarde tijdens een ontmoeting deze week in Duitsland.
REUTERS De Franse president Emmanuel Macron en toekomstig ECB-baas Christine Lagarde tijdens een ontmoeting deze week in Duitsland.
De toekomstige topvrouw van de Europese Centrale Bank (ECB), Christine Lagarde, pleit voor een aparte begroting voor de eurozone. Dat liet ze uitschijnen op de Franse RTL-radio. “Er zitten onvoldoende elementen van solidariteit in de eurozone”, klonk het.

De Europese staatshoofden en regeringsleiders nomineerden Christine Lagarde afgelopen zomer als nieuwe baas van de Europese Centrale Bank. De Française, die jarenlang aan het hoofd stond van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), begint vrijdag aan haar nieuwe taak. 

In een interview met RTL blikte ze al vooruit. Onder meer over de eurozone, waar volgens haar "onvoldoende elementen van solidariteit in zitten". "We delen een munt, maar we delen op dit moment niet erg veel budgettaire politiek", zei ze. "Er is op dit moment geen gezamenlijke begroting voor de eurozone, en dat kunnen we betreuren. Ik weet dat sommigen dat ook doen.”

Lagarde echoot daarmee een standpunt van de Franse president Emmanuel Macron, die al langer ijvert voor een aparte eurozonebegroting.

Er zitten onvoldoende elementen van solidariteit in de eurozone

Christine Lagarde

Begrotingsoverschot

Verder had Lagarde ook milde kritiek op EU-lidstaten als Nederland en Duitsland, die een begrotingsoverschot realiseren. De Europese budgettaire politiek was "goed gecoördineerd in de jaren meteen na de crisis", maar "sindsdien hebben de landen, en dan vooral zij die een begrotingsoverschot realiseren, niet echt de nodige inspanningen gedaan" om de groei te consolideren, zei ze. Volgens Lagarde hadden die landen het overschot moeten gebruiken om te investeren in infrastructuur, onderwijs en innovatie, maar is dat te weinig gebeurd.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verstrepen

  Die gaat met geleerde woorden uitleggen dat we nog meer moeten inleveren en dat zij een groter salaris nodig heeft die wij betalen.

 • Bart Verbeeck

  Kijk aandachtig naar de foto. Macron is Frans President, maar de blik van Lagarde laat er in deze gecompileerde foto duidelijk zien wie de echte macht in Europa heeft. Geld is macht, en macht is geld.

 • Lou Bakker

  Ja, dat is een gevaar. Een land doet zijn best om een overschotje te hebben en madam zal dan even komen vertellen hoe dat potje besteed moet worden. Dus niet ! Ze zou zich beter afvragen hoe die landen dat klaar spelen.

 • Geert Van de Moortele

  Ze zou het beter hebben over de sancties tegen Rusland,een Europees land, die ons een kater bezorgen.

 • ANTONIO POL

  Lees tussen de lijnen:extra Europese belastingen. Bovenop de gemeentelijke, gewestelijke en federale taxen.