Chris Bulteel getuigt over zijn beperkt pensioen: “Het idee dat toen heerste onder zelfstandigen was: fijn dat slechts een van beiden sociale bijdragen moet afstaan.”
Volledig scherm
PREMIUM
Chris Bulteel getuigt over zijn beperkt pensioen: “Het idee dat toen heerste onder zelfstandigen was: fijn dat slechts een van beiden sociale bijdragen moet afstaan.” © Photo News

Chris (62) verloor een groot deel van zijn pensioen door een scheiding: “Van 500 euro per maand kan niemand rondkomen”

Apotheker Chris Bulteel (62) uit Tienen heeft volgens MyPension recht op een wettelijk pensioen van… 502 euro. Dat is het gevolg van zijn jarenlange statuut als meewerkende echtgenoot in combinatie met een scheiding en tweede huwelijk. Hoe komt het dat je pensioenrechten kan kwijtspelen bij een scheiding? En wat als je later hertrouwt? Pensioenexperte Ria Janvier (UAntwerpen) analyseert het verhaal van Chris en geeft – voor de man ook ietwat geruststellend – advies.

  1. Is het slim om nog te beleggen wanneer je met pensioen bent? “Als je 10.000 euro ter beschikking hebt, beleg je beter niet in individuele aandelen”
    PREMIUM

    Is het slim om nog te beleggen wanneer je met pensioen bent? “Als je 10.000 euro ter beschik­king hebt, beleg je beter niet in individue­le aandelen”

    Met je portemonnee de (grillige) beurs trotseren verloopt nooit zonder risico. Jonge mensen genieten doorgaans nog van een lange beleggingshorizon en kunnen zo eventuele crashes vaak weer rechttrekken. Als gepensioneerde bevind je je veel minder in die luxepositie. Is het dan wel verstandig om ook na je carrière te blijven beleggen? En wat is een ideale verdeelsleutel om zonder (geld)zorgen van je oudere dag te kunnen blijven genieten? Erik Joly, hoofdeconoom bij ABN AMRO Private Banking, biedt enkele praktische handvatten.
  2. EXCLUSIEF. 5.178 Belgen krijgen hoogste pensioen van het land. Niet alleen rechters en topambtenaren, maar ook... intercommunales: “We wisten het zelf niet”
    PREMIUM

    EXCLUSIEF. 5.178 Belgen krijgen hoogste pensioen van het land. Niet alleen rechters en topambtena­ren, maar ook... intercommu­na­les: “We wisten het zelf niet”

    Dat rechters en topambtenaren de hoogste pensioenen van het land krijgen, is intussen bekend. Maar uit onderzoek van HLN blijkt dat ook gewezen hoge directieleden van intercommunales zo’n toppensioen ontvangen. Om welke intercommunales gaat het? Hoeveel geld is ermee gemoeid? En welk effect heeft dit eigenlijk op de belastingbetaler? “Uiteindelijk betalen we die dure pensioenen nog jaren mee via de factuur van het water en het afval."