Brusselse beurs al voor derde opeenvolgende dag in herstelmodus

Een handelaar op de beurs in Frankfurt, eerder deze week.
AP Een handelaar op de beurs in Frankfurt, eerder deze week.
De Brusselse beurs verkeerde vrijdag al voor de derde opeenvolgende dag in herstelmodus. De Bel20-index dikte maar liefst 5,14 procent aan tot 2.771,49 punten. De steunpakketten van centrale banken en overheden om de economische impact van de coronacrisis te verzachten, gaven beleggers ook elders duidelijk een sprankje hoop.

Van de twintig aandelen die meetellen voor de berekening van de Bel20, gingen er vijftien hoger. De grootste dagwinsten waren voor AB InBev (+ 14,40 procent tot 40,00 euro), WDP (+ 11,63 procent tot 19,64 euro), ING (+ 11,12 procent tot 4,97 euro), KBC (+ 10,19 procent tot 47,27 euro) en Barco (+ 9,65 procent tot 120,40 euro). Telenet steeg 4,49 procent tot 31,18 euro.

Europese koersborden groen

Ook elders in Europa kleurden koersborden groen. De Amsterdamse AEX-index ging met winst de handel uit, daarmee zette de graadmeter zijn voorzichtige opmars van een dag eerder voort. De index sloot de sessie uiteindelijk 2,2 procent hoger op 431,98 punten. De MidKap kreeg er 3,7 procent bij tot 597,49 punten. Frankfurt steeg 3,7 procent. De Duitse regering wil volgens tijdschrift Der Spiegel een noodfonds opzetten van 500 miljard euro om bedrijven te helpen. Parijs dikte 5 procent aan en Londen won 0,5 procent.

Wall Street sluit slechtste week sinds 2008 in het rood af

Wall Street is vrijdag wel weer in een neerwaartse spiraal terechtgekomen, aan het eind van een week die de ergste is sinds de financiële crisis van 2008. 

De miljarden die de autoriteiten op tafel hebben gegooid, slagen er niet in de vrees voor een recessie weg te nemen. Volgens de eerste gegevens na sluiting van de beurs noteerde de belangrijkste index, de Dow Jones, 4,6 procent lager dan bij opening. Over heel de week is er een verlies van 17 procent, om af te sluiten op 19.173,98 punten. De brede S&P 500 zakte 4,3 procent tot 2.304,92 punten waarmee het de grootste wekelijkse daling sinds 2008 beleefde. Technologiebeurs Nasdaq verloor 3,8 procent tot 6.879,52 punten

Olieprijzen

Een vat Amerikaanse olie kostte na een eerdere opleving nu 4,2 procent minder op 24,16 dollar en Brentolie werd 0,8 procent goedkoper op 28,24 dollar per vat. Donderdag lieten de olieprijzen de grootste stijging ooit zien, nadat de Amerikaanse president Donald Trump liet weten in te willen grijpen in de prijzenoorlog tussen Saudi-Arabië en Rusland.

De euro was 1,0673 dollar waard, tegen 1,0687 dollar een dag eerder.

Lees ook: Onze expert Paul D’Hoore: “Beurzen zullen nog steeds hele goede met hele slechte dagen afwisselen”

Wall Street is vrijdag weer in een neerwaartse spiraal terechtgekomen.
Photo News Wall Street is vrijdag weer in een neerwaartse spiraal terechtgekomen.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • anna vandenberg

    Dit soort economie maakt alleen de rijken rijker. Ze laten desnoods de hele economie in storten om hun centen te redden, daarom is vermogenstaks een goede oplossing maar eerst de achterpoortjs sluiten en de vennootschappen aan pakken die opgericht zijn om zoweinig mogelijk aan de gemeenschap bij te dragen, zoals de grote politieke weldoeners van ALLE partijen die sociaal zijn met centen van de loontrekkende.

  • paola nerozzi

    Eigenlijk moeten we nu blij zijn dat er rijken bestaan die houden de economie draaiend en de beurzen doen het goed dus mensen volhouden en we komen er allemaal in deze moeilijke periode door kop op