Unizo-CEO Danny Van Assche (links) en algemeen secretaris van de socialistische vakbond ABVV Miranda Ulens komen aan voor een bijeenkomst van de Groep van Tien, waarin de sociale partners verenigd zijn, eerder dit jaar.
Volledig scherm
PREMIUM
Unizo-CEO Danny Van Assche (links) en algemeen secretaris van de socialistische vakbond ABVV Miranda Ulens komen aan voor een bijeenkomst van de Groep van Tien, waarin de sociale partners verenigd zijn, eerder dit jaar. © BELGA


Is verhoging minimumlonen eenmalig? Wat met brugpensioen? En komen er soepelere landingsbanen? Uw vragen over het loonakkoord beantwoord

Vakbonden en werkgevers hebben maandagnacht een sociaal akkoord gesloten. Maar wat is er precies beslist over het minimumlonen, brugpensioen, landingsbanen en overuren? En wat betekent dat voor uzelf én voor uw portemonnee? De meest prangende vragen over het sociaal akkoord hieronder beantwoord. 

18 reacties

 • jos indigne

  6 dagen geleden
  En pensioenen van mensen die 46 jaar gewerkt hebben worden verminderd ( net onder hen minimum )
 • Sonia Van Cauwenbergh

  2 weken geleden
  Netto lonen kunnen enkel omhoog als de sociale "vangnetten" afgebouwd worden. Dus mensen die van goede wil zijn zullen gemakkelijk 25% meer overhouden. Nu werk je al voor meer als 1 persoon bij om de sociale vangnetten te bekostigen.
 • Paul vanhaezebrouck

  2 weken geleden
  Wat velen niet weten dat je in bepaalde gevallen, op voorhand, je pensioen kan laten VASTKLIKKEN. Zelf als de situatie verandert kan je toch nog gaan, ook al kan het zogezegd niet meer!
 • Annie Broeckx

  2 weken geleden
  Wie gelooft nog dat we dat niet zelf gaan betalen.Minder belasting op overuren maar op het einde van het jaar een hoger bedrag dus meer bijbetalen.Maar de werkenden moeten niet klagen dat ze het zelf moeten betalen,de oudere generatie betaald nog altijd de tijdelijke crisis belasting vijftig jaar geleden ingevoerd.
 • willy staelens

  2 weken geleden
  Voor de mensen met een minimum loon prima, maar de rest zal er niet veel van merken. Grote winnaars de Vivaldiploeg en de werkgevers die het goed kunnen uitleggen maar de faktuur doorsturen. Nieuwe belastingen zijn op komst en het zal waarschijnlijk niet lang meer duren vooraleer men een voorproefje zal krijgen.
 1. Ervaren zorgkundige geeft raad aan starters: “Het is niet omdat je alleen bent bij een cliënt, dat je er alleen voor staat”

  Ervaren zorgkundi­ge geeft raad aan starters: “Het is niet omdat je alleen bent bij een cliënt, dat je er alleen voor staat”

  Corona heeft ons nog maar eens met de neus op de feiten gedrukt: enthousiast personeel in de zorg is onmisbaar, maar moeilijk te vinden. In België zijn er zo’n 110.000 zorgkundigen aan het werk, toch blijft het een knelpuntberoep. Jobat.be vroeg aan zorgkundige Patricia Van Beversluys (52), een rot in het vak, wat haar job nu precies inhoudt en wat je moet weten als je zo’n carrière ambieert.
 2. Capaciteitstarief vanaf 2022: zullen eigenaars van een digitale meter meer moeten betalen?
  Energie

  Capaci­teits­ta­rief vanaf 2022: zullen eigenaars van een digitale meter meer moeten betalen?

  Volgend jaar treedt het capaciteitstarief in werking: de netkosten van je elektriciteit zullen berekend worden op basis van je piekverbruik. Het hoogste stroomverbruik dat je iedere maand tijdens één kwartier optekent, bepaalt dan het zogenaamde capaciteitstarief. Je digitale meter zal die gegevens registreren. Maar wat verandert er als je nog steeds een klassieke, analoge meter hebt? En betaal je meer of minder als je een digitale meter hebt? Mijnenergie.be zocht het uit.

Geld