Getty Images- Jan De Meuleneir
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images- Jan De Meuleneir


Btw stijgt dit najaar: zal een restaurantbezoek duurder worden? “Horecabedrijven zullen niet noodzakelijk hun winstmarges aanpassen”

Het afgelopen jaar heeft de regering tal van steunmaatregelen genomen om de economie een boost te geven. Eén van de meest in het oog springende maatregelen is ongetwijfeld de btw-verlaging in de horeca. Toch merken we hier als consument weinig van. “Het is niet omdat het btw-tarief voor dranken met 15 procent gedaald is, dat de klant ook stelselmatig 15 procent minder voor zijn aperitief betaalt,” aldus onze belastingsexpert Michel Maus. Wie profiteert er precies van deze btw-verlaging? En zullen we vanaf dit najaar, wanneer de btw weer verhoogd wordt, meer moeten betalen? Onze fiscaal expert laat zijn licht schijnen. 

 1. Onze fiscaal expert somt op wat je nu kan doen om in 2022 minder belastingen te betalen: "Activeer je spaargeld en neem een rechtsbijstandsverzekering”
  PREMIUM

  Onze fiscaal expert somt op wat je nu kan doen om in 2022 minder belastin­gen te betalen: "Activeer je spaargeld en neem een rechtsbij­stands­ver­ze­ke­ring”

  Als jij de voorbije dagen of weken bezig was met je belastingaangifte, heb je je ongetwijfeld afgevraagd wat je kon doen om te besparen op je belastingen. Het antwoord is voor iedereen gelijk: niets. De aangifte die nu moet worden ingevuld gaat namelijk over de situatie in 2020. Maar je kan natuurlijk wél een aantal stappen ondernemen om volgend jaar te genieten van belastingvermindering. Onze fiscaal expert Michel Maus zet ze op een rij.
 1. Hoeveel zwart geld gaat er om in ons land? Waarom is het zo ingeburgerd? En hoeveel belastingen loopt vadertje staat mis?
  PREMIUM

  Hoeveel zwart geld gaat er om in ons land? Waarom is het zo ingebur­gerd? En hoeveel belastin­gen loopt vadertje staat mis?

  De Belg en zijn zwart geld. Hoewel er het afgelopen half jaar 190 miljoen euro werd aangemeld voor regularisatie, blijft de hoeveelheid zwart geld in ons land enorm. De zogenaamde ‘schaduweconomie’ is in België goed voor een omzet van zo’n 55 miljard euro. Daarmee staat ons land in top vijf van West-Europese landen. Waarom is zwart geld zo ingeburgerd in België? Waar komt al dat geld vandaan? En hoeveel inkomsten loopt de staat mis?

Geld