Boetes tot 80.000 euro: NSZ eist gedoogbeleid voor nieuwe afrondingsregels

ANP XTRA
Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) eist een gedoogbeleid voor de nieuwe afrondingsregels die vanaf morgen ingaan. Handelaars zullen vanaf dan cashbetalingen moeten afronden naar het dichtstbijzijnde getal van 5 cent. De boetes kunnen volgens NSZ gaan van 208 euro tot 80.000 euro.

Uit een bevraging van NSZ blijkt dat zo goed als alle handelaars weten dat er vanaf 1 december moet worden afgerond, maar 6 op de 10 handelaars zijn niet op de hoogte dat zij hiervoor ook hun kassasysteem moeten aanpassen, of hebben een oudere kassa die niet toelaat om de nodige afrondingen en niet-afrondingen uit te voeren.

"Anderen denken dat ze in orde zijn maar ronden af op alles, zelfs op maaltijdcheques, wat niet toegelaten is", zegt Christine Mattheeuws van NSZ. "De overheid heeft de handelaars geïnformeerd over de ingewikkelde afrondingsregels, maar heeft te weinig de handelaars duidelijk gemaakt dat dit ook een verplichting inhoudt om het kassasysteem te wijzigen. Vooral het feit dat het kassaticket het afgeronde en niet-afgeronde totaalbedrag moet vermelden is weinig gekend.”

Drie maanden

NSZ vraagt daarom aan de overheid een gedoogbeleid van minstens drie maanden. "Dit is noodzakelijk om iedereen de kans te geven om alles tijdig voor te bereiden en onnodige boetes te vermijden", klinkt het.

Lees ook: Handelaars voortaan verplicht om kassaticket af te ronden: wordt winkelen duurder?
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • David De Geyter

    Altijd hetzelfde met die handelaars, nooit ze zijn in orde of weten ze van niets. Iedereen wist dat dit ging ingevoerd worden, en nu weer dat!

  • eric maier

    Heel die materie is belachelijk. De politiek heeft ivm dat afschaffen ofwel afronden weer een ondoorzichtig en zwak besluit genomen. Schaf gewoon de 1 e,n 2 centen af en de discussie is helemaal ten einde.Bij het afronden zie je vele discussies aan de kassa en puur technisch gezien kan men dat ook niet omdat in het BS nog steeds de regel staat zowat beschrijft dat het correcte bedrag afgerekent word. De oude regel bestaat dus nog altijd.naast een nieuwe regeling, Dubbele standaard.