BNP Paribas Fortis verwacht voor het eerst lichte daling van huizenprijzen: “Tot nu toe gingen we uit van stabilisatie”
GeldDe Belgische economie zou volgend jaar met 0,2 procent groeien en in 2024 met 1,4 procent. Dat blijkt uit de jongste economische verwachtingen van BNP Paribas Fortis. Door de hogere rente en dus groeiende onbetaalbaarheid op de huizenmarkt, verwacht de bank ook minder vastgoedtransacties en een lichte daling van de huizenprijzen volgend jaar. Tot nu gingen de economen van de grootbank uit van een stabilisatie van de huizenprijzen in België.
Voor wat de economische groei betreft, is hoofdeconoom Koen De Leus vrij optimistisch gestemd. België zou slechts in een korte recessie belanden, verwacht hij, die bovendien al na het eerste kwartaal en dus iets sneller dan de rest van de eurozone achter de rug zou zijn. In die verwachtingen werd nog geen rekening gehouden met het optrekken van de bbp-cijfers in het derde kwartaal door de Nationale Bank. Het Belgische bruto binnenlands product kende de voorbije zomer geen krimp, maar een lichte groei van 0,2 procent, zo bleek eerder vandaag.
De Leus: “Dat is inderdaad positief nieuws. Ook wij zagen dat de consumptie van de gezinnen minder sterk daalde dan gevreesd. Voor het vierde kwartaal gaan we nog uit van een krimp met 0,5 procent, maar met een opwaarts risico” en dus mogelijk kleinere krimp.
Inflatie
Voor de hele eurozone verwacht BNP Paribas Fortis een negatieve groei vanaf het vierde kwartaal tot het tweede kwartaal van 2023. Volgend jaar zou de economie in de eurozone met 0,5 procent krimpen en in 2024 met 1,3 procent groeien. In de VS wordt zelfs rekening gehouden met twee jaar van negatieve groei (-0,1 procent in 2023 en -0,2 procent in 2024). De rente in de VS zou er flink hoger uitkomen dan in Europa, met een vertragend effect op de economie tot gevolg en amper stimulerend fiscaal beleid, is de verklaring.
Voor wat de inflatie betreft, verwacht BNP Paribas Fortis dat de piek achter ons ligt, zeker in de VS. “Maar dat wil nog niet meteen zeggen dat de onderliggende inflatie daalt”, klonk het voorzichtig. In 2023 zou de geharmoniseerde inflatie in België nog altijd uitkomen op 6,3 procent, na 10,5 procent dit jaar.
Dat betekent dat de centrale banken hun renteverhogingen ook volgend jaar zullen voortzetten, tot mogelijk 5 à 5,25 procent in de VS, en tot 3 procent in de eurozone, verwacht BNP Paribas Fortis.
De betaalbaarheid van een huis in België is teruggevallen tot het laagste niveau sinds begin jaren 1980. En ook de appetijt voor grote aankopen, staat op het laagste niveau in decennia.
Huizenmarkt
Die renteverhogingen en de hoge energiekosten beginnen ook te wegen op de huizenmarkt, stelt de grootbank vast. “De betaalbaarheid van een huis in België is teruggevallen tot het laagste niveau sinds begin jaren 1980. En ook de appetijt voor grote aankopen, staat op het laagste niveau in decennia”’, aldus De Leus.
Omdat de rentevoeten ook volgend jaar nog wat zouden stijgen, verwacht hij dus voor het eerst een lichte daling van de nominale huizenprijzen in ons land. “Tot nu toe gingen we uit van een stabilisatie.” Bij de verkoopprijzen is nu al een verschil merkbaar tussen een energiezuinige woning en een woning met een hoog EPC. “Het prijsverschil bedraagt zo’n 80.000 euro, wat overeenkomt met de kostprijs van een grondige energierenovatie”, klonk het.
Waarschuwing voor overheid
BNP Paribas Fortis had ook nog een waarschuwing voor de overheid in petto. “Eens de gemiddelde betaalde rente op de uitstaande schuld de nominale langetermijngroei overschrijdt, dreigt een negatieve rentesneeuwbal”, klonk het. In België is het zover nog niet, erkende De Leus, doordat de schatkist de voorbije jaren geprofiteerd heeft van de lage rentevoeten om zich op lange termijn te herfinancieren. Maar het tij kan snel keren en dus is het beter om nu al de tering naar de nering te zetten en begrotingsoverschotten te boeken, waarschuwde hij.
Lees ook:
90 Vlaamse gemeenten betalen mee voor uw bouwgrond of woning. Check hier of uw gemeente erbij is (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM11
Energie weer 23% goedkoper: het moment om van energiecontract te veranderen?
Moet je deze maand van energiecontract veranderen? Dat is dé vraag van het moment nu de energieprijzen blijven dalen. Cruciaal is welk contract je op dit moment hebt en wanneer je het hebt afgesloten. Hoe dat precies zit? Wij leggen het hier gedetailleerd uit. -
Mijntelco
Streamingdienst toevoegen aan je telecompakket? Je komt vaak duurder uit dan bij een apart abonnement
Wie vandaag voor een telecombundel met tv kiest, heeft daarbij de mogelijkheid om één of meer streamingdiensten aan zijn pakket toe te voegen. Via je decoder of de televisie-app van je provider kan je dan je favoriete films en series streamen. Maar is dat ook een voordelige formule? Of neem je die abonnementen toch beter apart? Mijntelco.be zocht het uit. -
Vermogen Facebook-topman Mark Zuckerberg maakt recordsprong, hij is nu prompt 11,5 miljard euro meer waard
Het vermogen van Mark Zuckerberg, topman van Facebook-moeder Meta Platforms, heeft donderdag een recordsprong gemaakt van 12,5 miljard dollar, oftewel zo’n 11,5 miljard euro. Dat gebeurde nadat Zuckerberg bij de publicatie van de kwartaalcijfers aankondigde dat 2023 een ‘jaar van efficiëntie’ zal worden voor Meta. Zijn bedrijf schoot daarop omhoog op de beurs. -
-
PREMIUM
ECB verhoogt rente met 0,75 procentpunt om de economie af te remmen: “Het wordt minder interessant om te investeren en duurder om te lenen”
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente vandaag opnieuw opgetrokken met nog eens 0,75 procentpunt. Waarom is dat nodig? Wordt dit de voorlopig laatste keer? En wat betekent dat voor je beleggingen, spaarboekje en leningen? Onze geldexpert Véronique Goossens, hoofdeconoom bij Belfius, beantwoordt de voornaamste vragen. “De ECB wil de inflatiecijfers naar beneden krijgen en daarvoor zijn renteverhogingen absoluut noodzakelijk.” -
PREMIUM
“De erfbelasting kan hoger zijn dan het bedrag dat je erft”: zo voorkom je een financiële kater
Belastingen zorgen ervoor dat je een deel van je vermogen moet afstaan aan de overheid. Je zou dus denken dat de ‘erfbelasting’ betekent dat de erfenis die je krijgt kleiner wordt, maar dat je er altijd wel iets van overhoudt. Maar dat is niet altijd het geval. Het is goed mogelijk dat je meer moet betalen dan je erft, zegt Ayfer Aydogan, advocate aan de balie van Antwerpen. Ze legt uit hoe dat kan en hoe je dat risico vermijdt. -
HLN Shop
Tegen 60 km/u over het ijs vlammen: dit is dé aanrader voor wie op zoek is naar een portie winterse adrenaline
De komende weken zal er - naar jaarlijkse gewoonte - opnieuw veel geschaatst, geskied en gesnowboard worden. Maar de winterpret opsnuiven kan nog avontuurlijker! Wat dacht je van racen op het ijs? Ijskarten, goed voor een stevige adrenalineboost, is een ware wintertrend aan het worden. HLN Shop maakt er jou alvast warm voor. -
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch?