Bij de verkoopprijzen is nu al een verschil merkbaar tussen een energiezuinige woning en een woning met een hoog EPC, zegt hoofdeconoom Koen De Leus.
Volledig scherm
Bij de verkoopprijzen is nu al een verschil merkbaar tussen een energiezuinige woning en een woning met een hoog EPC, zegt hoofdeconoom Koen De Leus. © Getty, rv

BNP Paribas Fortis verwacht voor het eerst lichte daling van huizenprijzen: “Tot nu toe gingen we uit van stabilisatie”

GeldDe Belgische economie zou volgend jaar met 0,2 procent groeien en in 2024 met 1,4 procent. Dat blijkt uit de jongste economische verwachtingen van BNP Paribas Fortis. Door de hogere rente en dus groeiende onbetaalbaarheid op de huizenmarkt, verwacht de bank ook minder vastgoedtransacties en een lichte daling van de huizenprijzen volgend jaar. Tot nu gingen de economen van de grootbank uit van een stabilisatie van de huizenprijzen in België.

 1. ECB verhoogt rente met 0,75 procentpunt om de economie af te remmen: “Het wordt minder interessant om te investeren en duurder om te lenen”
  PREMIUM

  ECB verhoogt rente met 0,75 procent­punt om de economie af te remmen: “Het wordt minder interes­sant om te investeren en duurder om te lenen”

  De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente vandaag opnieuw opgetrokken met nog eens 0,75 procentpunt. Waarom is dat nodig? Wordt dit de voorlopig laatste keer? En wat betekent dat voor je beleggingen, spaarboekje en leningen? Onze geldexpert Véronique Goossens, hoofdeconoom bij Belfius, beantwoordt de voornaamste vragen. “De ECB wil de inflatiecijfers naar beneden krijgen en daarvoor zijn renteverhogingen absoluut noodzakelijk.”
 2. “De erfbelasting kan hoger zijn dan het bedrag dat je erft”: zo voorkom je een financiële kater
  PREMIUM

  “De erfbelas­ting kan hoger zijn dan het bedrag dat je erft”: zo voorkom je een financiële kater

  Belastingen zorgen ervoor dat je een deel van je vermogen moet afstaan aan de overheid. Je zou dus denken dat de ‘erfbelasting’ betekent dat de erfenis die je krijgt kleiner wordt, maar dat je er altijd wel iets van overhoudt. Maar dat is niet altijd het geval. Het is goed mogelijk dat je meer moet betalen dan je erft, zegt Ayfer Aydogan, advocate aan de balie van Antwerpen. Ze legt uit hoe dat kan en hoe je dat risico vermijdt.