BNP Paribas Fortis bevestigt dat 800 à 1.000 banen op de helling staan

Photo News
Bij BNP Paribas Fortis staan de komende drie jaar 800 à 1.000 banen op de helling. Dat bevestigt de grootbank, die zegt dat dit zal gebeuren zonder naakte ontslagen. Met de christelijke en socialistische bediendebonden werd een principieel akkoord bereikt over een verlenging van de tewerkstellingsgarantie en een verlenging van de arbeidstijd.

De komende drie jaar wil de bank het stellen met 2.000 tot 2.500 werknemers minder. Dat kan grotendeels via natuurlijke afvloeiingen. Maar voor 800 tot 1.000 werknemers zal dat niet volstaan.

Met de ondertekening van de twee cao’s wordt ook voor die mensen een oplossing gezocht. De cao over tewerkstellingsgarantie, waarover dus een principieel akkoord werd bereikt, garandeert dat er geen naakte ontslagen zullen vallen. Er zal onder meer worden geprobeerd om werknemers buiten BNP Paribas Fortis aan de slag te helpen en er komt een uitstapregeling voor oudere werknemers. Die kunnen op 58 jaar de bank verlaten.

“Mensen kunnen kiezen. Ofwel blijven ze werken en wordt een oplossing gezocht binnen of buiten de bank. Of ze houden het voor gezien en laten plaats aan jongeren. Of ze kunnen kiezen om minder te werken maar ook minder te verdienen”, aldus LBC-hoofdafgevaardigde Luc Broos. “Dat gebeurt vrijwillig.” Er is geen sprake van het gebruik van SWT (het vroegere brugpensioen), zo benadrukt de grootste bank van het land. In ruil moeten de werknemers die blijven elke dag wel 12 minuten langer werken, of een uur per week. 
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danny Callaert

  @Bart Verbeeck:blijkbaar vergeten dat de belgische staat de hoofdaandeelhouder van deze bank is.

 • dirk claeys

  Topje van de ijsberg! De rest volgt, kbc axa argenta .... 150 000!

 • Bart Verbeeck

  Deze bank, onder de regels van KYC en andere bank regulaties is er toch in geslaagd om miljarden dollars te versluizen voor klanten in Sudan, Iran en Cuba. De boete van de USA : bijna 9 miljard USD EN een jaar verbod om fondsen in USD om te wisselen. De aandelen reflecteren de benarde situatie van deze bank. Waarschijnlijk zal Frankrijk vroeg of laat deze bank moeten nationaliseren.

 • Theo Deweerdt

  Normale evolutie. Om welke reden moet u nog naar een bankkantoor ? Bijna alles gebeurt online. Gevolg : Op termijn zullen de banken het nog moeilijker krijgen. Eén muisklik en je verandert van bank.

 • Yasmine Lambrecht

  En als je er naartoe belt zijn alle medewerkers in gesprek....