Illustratiebeeld
Volledig scherm
Illustratiebeeld © Shutterstock / Edler von Rabenstein

Blijvende schaarste op Vlaamse arbeidsmarkt zet druk op lonen

Het personeelstekort blijft zich breed manifesteren in alle sectoren, maar vooral in die die het ergst getroffen zijn door de crisis. Dat jaagt vooral in Vlaanderen de lonen de hoogte in, zo blijkt uit een enquête bij ruim tweeduizend bedrijven van de Economic Risk Management Group, de expertengroep die in het leven werd geroepen om ons land door de economische crisis te loodsen.

 1. Naast vaste en variabele bestaan er ook dynamische energiecontracten. Bieden zij het antwoord op de stijgende energieprijzen?
  PREMIUM

  Naast vaste en variabele bestaan er ook dynamische energiecon­trac­ten. Bieden zij het antwoord op de stijgende energie­prij­zen?

  Engie lanceerde vorig jaar als eerste energieleverancier op de Belgische markt een dynamisch energiecontract. Hoeveel je betaalt, hangt bij die formule af van de prijzen op de Belgische energiebeurzen. De prijs varieert van uur tot uur, zodat het zaak is om je verbruik actief af te stemmen op periodes met lage prijzen. Hoewel de formule voorlopig geen succes kent, beschouwt professor Ronnie Belmans (EnergyVille/KU Leuven) ze als de toekomst.
 2. “Ik reken in de supermarkt uit of ik er wel kom met mijn budget”: Davy werkt als buschauffeur en zanger, en krijgt 150 euro per maand
  PREMIUM

  “Ik reken in de supermarkt uit of ik er wel kom met mijn budget”: Davy werkt als buschauf­feur en zanger, en krijgt 150 euro per maand

  Sinds een jaar zit Davy in schuldbemiddeling: zijn volledige loon gaat naar de schuldbemiddelaar, die hem wekelijks 150 euro leefgeld geeft. “Met dat bedrag moet ik eten en kleren betalen, maar ook de benzine van de auto”, zegt Davy. “Het is alleen maar door de extraatjes die ik verdien als zanger dat ik de eindjes aan elkaar kan knopen. Daarom is de coronaperiode ook erg moeilijk geweest.”