Bitcoin zakt naar laagste stand in 13 maanden

De bitcoin blijft terrein verliezen en krijgt de grens van 5.000 dollar inmiddels in zicht.
ANP XTRA De bitcoin blijft terrein verliezen en krijgt de grens van 5.000 dollar inmiddels in zicht.
Cryptomunten blijven aan waarde verliezen, na de ook al stevige correctie vorige week. Vandaag zakte de bitcoin, de grootste en bekendste cryptomunt, naar de laagste stand in dertien maanden. Ook andere digitale valuta's als ethereum, XRP en litecoin leverden fors in.

De virtuele munt bitcoin was een week geleden ruim 6.400 dollar waard en begon de dag vandaag op 5.600 dollar. Aan het einde van de middag stond hij nog maar net boven de 5.100 dollar. In 24 uur tijd verloor de munt zo’n 7,5 procent. Eind vorig jaar was de bitcoin nog bijna 20.000 dollar waard.

Ook andere cryptomunten leverden fors in. De monero, de cardano, de litecoin, de EOS en de ethereum daalden allemaal meer dan 10 procent.

Handelaren en analisten weten nog altijd niet de hand te leggen op de oorzaak van de prijsdaling. Mogelijk speelt de nieuwe versie van de bitcoin cash, die vorige week zijn debuut maakte, een rol. De vrees bestaat dat deze nieuwe gesplitste munt destabiliserend werkt voor andere crypto's. Verder maakte een van 's werelds grootste handelsplatformen in crypto's, OKEx uit HongKong, bekend contractvoorwaarden te wijzigen zonder daarvoor de markt vooraf te informeren. Dit zadelde een aantal handelaren op met aanzienlijke verliezen.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bart Vanlierde

  ik ben blij, nu gaan de prijzen van de grafische kaarten van AMD NOG verder zakken :D

 • Pieter Vandewoestyne

  Ben eens benieuwd wat al die anti-bitcoiners hier te zeggen gaan hebben als de wereldmunten beginnen in elkaar te storten en we hier te maken krijgen met situaties gelijk in Venezuela. Ik ga alvast niet wachten tot het zover is.

 • Bart Verbeeck

  David Lievens, FIAT geld betekend vertrouwen in zowel het geld als in de overheid en central banken, niet meer of niet minder. Steeds minder vertrouwen deze instituten, terecht als je ziet welke fiasco's ze telkens opnieuw veroorzaken en nooit leren van fouten. Bitcoin is overheids neutraal, centrale bank bestaat niet in dit systeem want je bent zelf je eigen bank. De vraag is dan, welk systeem geef je uiteindelijk meer vertrouwen ... aan onbekende anderen, of alles zelf in eigen hand??

 • Bart Verbeeck

  Koen Wallem, bedoel je de schulden van een land? Bedoel je de 'onzichtbare' inflatie ? Bedoel je de makkelijke overheid confiscatie met bail in en bail outs? Bitcoin heeft geen pure inflatie, noch achterliggende schulden. Geen bail in, geen bail out risico. Bovendien, het pyramide systeem is in Belgie het fundament van ons sociaal systeem ... en dus eigenlijk bij wet verboden.

 • Koen Wallem

  Zoals hier al aangehaald gewoon gebakken lucht. Een munt heeft enkel waarde omdat het krediet heeft die ondersteund is door een eco, inkomsten van een land. Bitcoin gewoon een bubble in een pyramide systeem.