Bitcoin stijgt naar 40.000 dollar: topbankier voorspelt koers van 600.000 dollar, maar krijgt kritiek
CryptomuntenDe koers van cryptomunt bitcoin is zaterdag op het handelsplatform Bitstamp weer gestegen tot ongeveer 40.000 dollar en komt zo opnieuw in de buurt van het record van meer dan 41.000 dollar van in januari. Het koersverloop van bitcoin vertoont op korte tijd wel vaak grote schommelingen. Een topbankier krijgt intussen kritiek op de timing van zijn voorspellingen voor bitcoin, waarbij hij op termijn een waarde van 600.000 dollar mogelijk acht.
De waarde van cryptomunten zat de voorbije week al verschillende keren in de lift, onder meer na tweets van Tesla-baas Elon Musk over Dogecoin en eerder over bitcoin. Ook de cryptomunt Ethereum bereikte de voorbije dagen de hoogste koers ooit. Twee weken geleden was de koers van bitcoin nog teruggezakt tot onder 30.000 dollar.
Het voorbije jaar sprong de waarde van bitcoin met honderden procenten omhoog. De bitcoin werd begin 2009 gelanceerd en was toen slechts een paar cent waard. Eind 2017 bereikte de munt al eens een piek van bijna 20.000 dollar. Maar toen spatte de ‘cryptobubbel’ hard uiteen en verloren de digitale munten rap aan waarde.
De stijging van de voorbije maanden valt volgens experts mee te verklaren door een grotere interesse vanwege institutionele beleggers, zoals banken, verzekeringen, investerings- en pensioenfondsen.
Inflatie
Daarnaast is er door steunmaatregelen vanuit overheden en centrale banken zoveel geld voorhanden, dat er ook steeds meer geld in risicovollere investeringen wordt gestoken. Verder is er een groep mensen die verwacht dat digitale munten, net als goud, een goede investering zijn omdat die niet vatbaar zijn voor zaken als inflatie.
600.000 dollar
Sommige experts voorspellen dat bitcoin op termijn nog veel hogere koersen kan bereiken. Een directeur van Citibank, de grootste Amerikaanse bank, voorspelt dat de koers van bitcoin tegen eind 2021 kan stijgen naar 318.000 dollar.
Scott Minerd, CIO van vermogensbeheerder Guggenheim Partners, vertelde deze week nog op CNN dat bitcoin op termijn zelfs kan stijgen richting 600.000 dollar. Eerder voorspelde dezelfde topbankier al een koers van 400.000 dollar. Eind januari vertelde hij echter in een interview met Bloomberg dat de institutionele vraag naar bitcoin niet groot genoeg was om de koers boven 30.000 dollar te houden.
Stevige kritiek
Volgens een artikel op Cointelegraph is er op sociale media als Twitter en Reddit stevige kritiek op de wisselende voorspellingen van de topbankier. Mensen verdenken hem ervan dat hij de koers naar beneden heeft gepraat op het moment dat zijn bank voor 500 miljoen dollar bitcoin heeft aangekocht.
“Te riskant”
HLN-beursexpert Pascal Paepen belegt zelf niet in bitcoin, omdat hij dat te riskant vindt. “Als je niet tegen grote schommelingen kan, begin er dan niet aan”, waarschuwt de expert. “Er zijn mensen die hiervan wakker liggen. Doe dat niet, dat is het niet waard. Het is een spel waar almaar meer mensen mee bezig zijn, maar weet dat de bitcoin intrinsiek waardeloos is. Wie er op het einde mee blijft zitten, zou wel eens de zwarte piet kunnen zijn.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Grote Geldbarometer: “Een verloren beursjaar. Dus moeten we meer beleggen dan ooit”
"2020 was in alle opzichten een verloren jaar. Eens om de zoveel tijd heb je zo'n jaar dat er niets te verdienen valt", zegt financieel expert Paul D'Hoore, die in dit coronajaar van 10.000 euro nog net 10.111 euro wist te maken. Het op één na slechtste resultaat in zes jaar. "En daarom gaan we nog meer geld in aandelen stoppen. Het zou een verkeerde reflex zijn om na een minder goed jaar op de rem te gaan staan." -
PREMIUM
Beleggers over hun vertrouwen in de bitcoin: “Dit is mijn stukje van een Van Gogh”
Wat is dat toch met die bitcoin? Het jaar was nog maar een week oud toen de virtuele munt even door de grens van 40.000 dollar brak. Jonge beleggers van het eerste uur zagen hun vertrouwen gesterkt en noemen het “goud op steroïden”. “Mijn zoontje zegt al: doe maar wat stukjes bitcoin voor kerst.” Maar weinig specialisten steken hun handen ervoor in het vuur: “Zij speculeren op het einde van de wereld.” -
PREMIUM
Wat te doen met je spaarboekje na crisisjaar 2020? Beursexpert legt uit hoe je je geld het best laat renderen
Wat brengt de beurs na het rampjaar 2020? Spaarrentes lijken nog jaren laag te blijven, en ook van termijnrekeningen, kasbons en obligaties hoef je weinig grote opbrengsten te verwachten. “Wie niet vertrouwd is met de beurs zou er minstens toch van moeten proeven”, is alvast het advies van onze financieel expert Pascal Paepen. Hij gaat na of 2021 beter wordt voor wie geld te beleggen heeft. -
-
PREMIUMDiepenbeek
Zaakvoerder wil personeel betalen met bitcoins: “Maar Belgische overheid loopt achter”
Uw loonbriefje voortaan in bitcoins in plaats van euro uitbetaald zien worden? Steffen Brans, CEO van het digitaal bedrijf Appwise uit Diepenbeek zou het vandaag nog doen. En een groot deel van zijn personeel ziet dat ook effectief zitten. “In Nederland kan dat al, maar in België lopen we helaas achter", zegt de man. Ter info: één bitcoin is momenteel zo’n 32.000 euro waard. -
Tweakers
Een topsmartphone voor amper 175 euro: onze techexpert toont waar je kwaliteit krijgt voor een beperkt budget
Niet iedereen wil of kan zomaar 1.000 euro of meer ophoesten voor een nieuwe smartphone. Donovan Kerssenberg, expert in het segment smartphones bij technologiesite Tweakers, tipt zijn drie absolute aanraders van het moment voor een kleiner budget: minder dan 250 euro, 250 à 500 euro en meer dan 500 euro. -
PREMIUM
Bitcoin gaat door kaap van 25.000 dollar. Is het slim om er nog in te beleggen? Onze beursexpert legt uit
De bekendste cryptomunt ter wereld, de bitcoin, heeft vandaag opnieuw een recordhoogte bereikt en ging zelfs even door de kaap van 25.000 dollar. Er wordt voorspeld dat die waarde volgend jaar nog enorm zal stijgen. Maar is de bitcoin wel iets dat je in je portefeuille moet stoppen? Is het het risico waard om te gokken? En hoe beleg je ermee op een een veilige manier? Onze beursexpert Pascal Paepen legt uit. “Er is meer dan één reden waarom de bitcoin stijgt.” -
Vergeet de minitas: XL-totebags zijn deze lente de grootste trend
Berg die minitassen voorgoed op en laat je innerlijke Mary Poppins stralen met een praktische én stijlvolle XL-tas. De big shopper maakt dit voorjaar eindelijk haar grote comeback.
34 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerSara Gevers
Ben Hagedoren
Matisse Frituur
Peter
pascal Vanderlinden