Bitcoin razend populair bij extreemrechts

ANP
Het opkomen van cryptomunten zoals de bitcoin is ook de leden van extreemrechtse groeperingen niet ontgaan. Zij investeren massaal in de munten, omdat hun reguliere bankrekeningen bevroren zijn. Op die manier kunnen ze de controle van de overheid omzeilen en verdienen ze geld om hun acties te financieren.

Na de extreemrechtse betoging in het Amerikaanse Charlottesville in augustus namen heel wat technologiebedrijven stappen om het de haatpredikers moeilijk te maken. Onder andere online betalingsmethodes zoals Paypal blokkeerde de accounts van extremisten. Ook de overheid ging over tot actie en blokkeerde een aantal bankaccounts van verschillende leden na een controle. 

Omdat de extremisten op droog zaad zaten, besloten ze ergens anders geld te gaan zoeken om hun acties te bekostigen. Zo kwamen ze uit bij cryptomunten zoals de Bitcoin. Het voordeel van de Bitcoin is namelijk dat de identiteit van investeerders nauwelijks te controleren is. Bovendien kan ook niet achterhaald worden waar het geld vandaan komt en waar het naartoe gaat. John Bambenek, expert cybersecurity: "Extreem rechts gebruikt bitcoin op dezelfde manier als criminelen die handelen via het dark web."
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Corneel

  En rechts wordt weer afgeschilderd als crimineel en slecht.... Is iedereen dan de fratsen van Termont en co alweer vergeten? De media verbloemen en verdraaien altijd alles maar in het voordeel van links... en het ergste is: ze denken dan nog dat niemand dat door heeft.

 • Dirk Carriere

  Voor iedereen die voor eens en altijd wil weten of Bitcoin een bubbel is en weg zal gaan, zoek eerst eens op wat blockchain technologie is en hoe deze de wereld wel degelijk zal verranderen zoals het internet onze wereld 20 jaar geleden heeft verranderd. Bitcoin is slechts 1 toepassing v deze nieuwe technologie. Laat jullie niet vangen door uitspraken van mensen die niet eens weten wat blockchain is, good hunting

 • Gert Van Bunderen

  Bitcoin transacties zijn voor zover ik weet zeker niet anoniem, dat zou het hele systeem onderuit halen. Juist door de blockchain technologie kan je alle gedane transacties (van wie naar wie) opvolgen.

 • HENRI SLUYTS

  De bitcoin transacties zijn anoniem eigenlijk zonder controle van overheid en of nationale bank . Toch hebben ze weer een 'expert' gevonden die wat uit zijn nek kletst over extreemrechts die volgens deze halve gare OP DROOG ZAAD ZIT maar volop belegd in de crypto munt waarschijnlijk betaald met peeschijven .

 • Andy De Schieter

  Des staat steelt mijn geld. Maar dat is legaal natuurlijk.