Bitcoin duikt onder 12.000 dollar: beleggers onzeker na berichten over strengere aanpak

Veel mensen zien de digitale munt als investering terwijl economen waarschuwen voor een bubbel.
ANP Veel mensen zien de digitale munt als investering terwijl economen waarschuwen voor een bubbel.
De val van de virtuele munt bitcoin is nog niet voorbij. Beleggers zijn erg onzeker na berichten over een strengere aanpak van virtuele munten, bijvoorbeeld in Zuid-Korea. De koers van bitcoin daalde vandaag zelfs even onder 12.000 dollar, waar die maandag nog rond 14.000 dollar stond en midden december zelfs de 20.000 dollar naderde.

Beleggers in bitcoin moeten er rekening mee houden dat zij al hun geld kunnen verliezen met investeringen in de digitale munt. Daarvoor waarschuwde voorzitter Steven Maijoor van de ESMA, voluit European Securities and Markets Authority, in een interview met persbureau Bloomberg.

Volgens de Nederlander is de waarde van de bitcoin extreem volatiel, waardoor zijn gebruik als valuta wordt ondermijnd. Bovendien wordt de digitale munt lang niet overal geaccepteerd, stelt Maijoor. In november waarschuwde de ESMA particuliere beleggers nog voor emissies van nieuwe digitale munten. De toezichthouder volgt de ontwikkelingen rond cryptovaluta nauwlettend, aldus Maijoor.

Nieuwe regels

De waarde van de bitcoin ging dinsdag omlaag, na een rally in de afgelopen dagen. De munt noteerde een koers van iets meer dan 12.000 dollar. Dat is het laagste niveau sinds begin december. Ook uitspraken van de Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, drukten de koers. Hij wil nieuwe regels voor digitale munten, om zo te voorkomen dat ze kunnen worden gebruikt voor het ontwijken van belasting en financiering van bijvoorbeeld terrorisme.
21 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Raf Vertongen

  Bitcoin is bijna gepassereerd, maar er staan meerdere en betere cryptomunten te wachten in de plaats

 • Marc Van der Vloedt

  @ Bart Verbeeck De "staten" lijden verlies en lopen schade op ! maar vooral het sociaal beschermingssysteem want wie draagt nog bij... tenzij dat dit allemaal geregistreerd werd (anoniem ?) en alle transfers ook bij FOD financiën worden door gegeven. Of is het enkel om koerswinsten te doen (speculatie en inkomsten bronnen die niet worden aangegeven) ? Schoon systeem blockchain... , als het maar geen veredeld piramidespel is (van ICO's, hypes en muntdominaties zonder controle orgaan)

 • Mark Van Damme

  Pieter je hebt gelijk - maar de volatiliteit van BC is wel heel groot. Ik lees dat er 17 miljoen BC op de markt zijn. en als je ziet dat na een verkoop van wat een paar 1000 BC per uur er zoveel schade wordt gedaan. Wacht tot een echte grote jongen gaat verkopen.. de bodem slaagt er zo uit.

 • Jozef Troonbeeckx

  Deze daling komt er elk jaar exact rond deze tijd opnieuw om daarna weer de hoogte in te schieten.

 • evert messiaen

  Hohan Debue, u moet eens een paar accounts maken op exchanges en een deftig volume traden, ge zult snel zien hoe makkelijk het is om met "niet aan te tonen middelen" bitcoins te kopen, laat staan hoge volumes... Euro's en dollars zijn veel meer crimineler en anoniemer dan bitcoins... alleen is het makkelijk online, waardoor een snel gekozen betaalmiddel. (geen wurgdeals met banken nodig, gewoon een hot-wallet en je ben vertrokken....)