“Binnenkort is Antwerpen niet meer de enige stad waar je meer dan 900 euro per maand betaalt voor een appartement”: huurprijzen blijven stijgen
Niet alleen de verkoopsprijzen voor vastgoed gaan schijnbaar onophoudelijk omhoog. Ook wie huurt, moet steeds meer betalen. Vorig jaar bedroeg de huurprijs voor een appartement gemiddeld 759 euro (+3,1 procent). Voor een villa moest je maandelijks bijna 2.000 euro ophoesten (+10 procent). “Vooral voor grotere gezinnen wordt de zoektocht naar een geschikte woning steeds moeilijker”, klinkt het.
De cijfers die de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB) Vlaanderen verzamelde op basis van meer dan 30.000 huurcontacten bevestigen de trend die al een hele poos gaande is. “De huurprijs stijgt elk jaar zeer gelijkmatig, aan een tempo tussen de twee en drie procent”, vertelt Kristophe Thijs van het CIB.
“Als we alle woningtypes in kaart brengen, lag de gemiddelde huurprijs in Vlaanderen in 2021 op 797 euro. Voor een nieuw huurcontract betaalde je 19 euro per maand meer dan een jaar eerder. We flirten dus met de grens van 800 euro, al is die eigenlijk al overschreden als we enkel naar de tweede jaarhelft kijken, want toen kwam de gemiddelde prijs uit op 803 euro.”
(lees verder onder de tabel)
Het globale cijfer van de huur wordt enigszins gedrukt, omdat daarin ook de prijzen voor goedkopere studio’s en kamers verrekend zijn. Als we naar elk type afzonderlijk kijken, dan komt het gemiddelde voor een appartement uit op 759 euro (+3,1 procent), voor een rijhuis op 836 euro (+2,8 procent), voor een halfopen bebouwing op 960 euro (+3,3 procent), voor een vrijstaand huis op 1.098 (+4,7 procent) en voor een villa zelfs op 1.914 euro (+10 procent).
7 op 10 is flat
“Appartementen vertegenwoordigen veruit de grootste groep panden op de huurmarkt en zijn goed voor bijna 69 procent van het totale aanbod. Ook het aantal kamers en studio’s neemt toe. Die drie types samen , de zogenaamde meergezinswoningen, maken voor de allereerste keer driekwart van de markt uit. Het gevolg is dat de zoektocht naar een geschikte woning voor grotere gezinnen steeds moeilijker wordt”, zegt Thijs.
“Zeker in de lagere prijsklassen is de concurrentie moordend. Dat uit zich niet noodzakelijk in een stijgende prijsevolutie, want op de huurmarkt wordt er niet geboden. Wat wel het geval is, is dat kandidaat-huurders met elkaar in concurrentie gaan op het vlak van betalingszekerheid en zaken uitspelen, zoals de hoogte van hun inkomen.”
(lees verder onder de tabel)
Antwerpen in vizier
Huren is vooral een stedelijk fenomeen en daar spant Antwerpen de kroon met een gemiddelde huurprijs voor een appartement van 954 euro. “Opvallend is dat Leuven en zeker Mechelen de kloof hebben verkleind. Antwerpen zal daardoor binnenkort niet langer de enige stad zijn waar je als huurder meer dan 900 euro per maand dreigt te moeten betalen. Voor lagere prijzen worden huurders verdreven naar buiten het centrum. In Gent, Oostende en Brugge lijken de prijzen het afgelopen jaar eerder constant gebleven. In Limburg speelt Genk haasje-over met Hasselt. De drie goedkoopste centrumsteden vinden we nog altijd in West-Vlaanderen.”
Het Brusselse gewest is de duurste locatie om te huren met een gemiddelde appartementenprijs van 1.128 euro. Toch verliep de stijging er de voorbije 2,5 jaar beduidend minder snel. De markt merkt duidelijk de impact van de coronacrisis, onder andere door het kleinere aantal expats.
Benieuwd hoeveel een woning, appartement of stuk grond in jouw (fusie)gemeente of stad gemiddeld waard is? Bekijk het in onze woonwijzer:
Lees ook:
Vlaamse huizen en appartementen nog duurder: “Maar er is een kentering in het goedkoopste segment” (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Een eigen zwembad in de tuin: drie opties om daarvoor te lenen uitgespit
Wil je deze zomer ook in eigen tuin voluit dat heerlijke vakantiegevoel oproepen, met behulp van een eigen zwembad? Alleen ontbreekt het je daarvoor momenteel misschien aan de nodige financiële middelen. En dus vraag je je af hoe je ervoor kan lenen. Spaargids.be zet de mogelijkheden op een rijtje. -
Klaar voor de lente? Dit zijn de 3 grootste tassentrends voor dit seizoen
De lente is in het land. Tijd om je wintergarderobe in te ruilen voor een zonnigere kleerkast. Een nieuwe handtas fleurt je outfit instant op. Benieuwd naar de tassentrends dit seizoen? Die beloven veel goeds. Van handtassen zo fluffy als een kussen tot héél veel glitters: dit zijn de drie opvallendste lententrends. -
3
Financiële waakhond waarschuwt voor valse online leningen
De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) waarschuwt consumenten voor valse leningen die online worden aangeboden, bijvoorbeeld via Facebook of WhatsApp. De voorbije maanden werden 28 dergelijke frauduleuze kredietverstrekkers geïdentificeerd, zegt de financiële waakhond. -
-
Gouden Formule 19
Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen. -
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven. -
PREMIUM
Pakje boter werd op twee jaar tijd meer dan 40% duurder: wat kan je doen als consument? “Als de ene olie in prijs stijgt, stijgen de alternatieven ook”
De inflatie in ons land is opnieuw gestegen. Grote boosdoener is de voedingssector. Daarin springen vooral de prijzen van vetstoffen in het oog: die zijn in twee jaar tijd liefst 41,5 procent duurder geworden. Hoe komt dat? Zijn er goedkopere alternatieven voor in de keuken? En wat mogen we verwachten van de nabije toekomst? Retailexpert Pierre-Alexandre Billiet ( Gondola) geeft duiding en advies: “Supermarkten hebben geen buffer meer, alles wordt meteen doorgerekend aan de consument.” -
29
Engie gaat opnieuw vaste contracten aanbieden
Marktleider Engie biedt voor residentiële en kleine professionele klanten vanaf 1 april opnieuw vaste contracten aan voor elektriciteit en gas. Voor variabele contracten schakelt Engie over op maandelijkse indexeringen, zo meldt het bedrijf. Luminus was tot dusver de enige die weer vaste contracten aanbood, sinds januari.