Bijna vier op de tien Belgen vóór 65 jaar met pensioen: in deze jobs kan je het vroegste stoppen
JobatOndanks dat de regering besloot de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar op te trekken naar 66 jaar in 2025 en 67 jaar in 2030, houden steeds meer Belgen het al een stuk vroeger voor bekeken. Onderzoek van hr-dienstverlener Acerta bracht aan het licht dat maar liefst 37,5% van de werknemers die in 2021 met pensioen gingen jonger was dan 65 jaar. Dat is een stijging met 14% ten opzichte van 2019. Kan jij ook vroeger stoppen met werken? Jobat.be lijst enkele beroepen op waar die kans reëel is.
Langer werken voor je kan genieten van je pensioen? Heel wat Belgen hebben er lak aan. Vorig jaar was de gemiddelde leeftijd waarop arbeiders met pensioen gingen 62,8 jaar. Bedienden bleven gemiddeld ietsje langer aan de slag, maar gaven er met een gemiddelde leeftijd van 63,8 jaar in 2021 eveneens een stuk voor de wettelijke pensioenleeftijd de brui aan. In het kader van de pensioenhervorming moeten we allemaal langer werken om de pensioenen betaalbaar te houden, maar de regels verschillen van beroep tot beroep.
Benieuwd hoeveel pensioen je zal krijgen? Zo kan je het snel berekenen.
Verschillen
Eerst dit: als werknemer (arbeider of bediende) moet je zelf je werkgever inlichten over het moment dat je met pensioen gaat. De arbeidsovereenkomst stopt namelijk niet automatisch wanneer je de wettelijke pensioenleeftijd bereikt.
Als ambtenaar gebeurt dat wel. Daar verschilt de leeftijdsgrens van de wettelijke pensioenleeftijd bovendien tussen verschillende beroepen. Zo ligt die bij magistraten (67) hoger, terwijl je als militair (voorlopig nog) op 56-jarige leeftijd op pensioen kan. Magistraten hebben wel genoeg aan 36 gewerkte jaren om aanspraak te maken op een volledig pensioen.
En dat is niet het enige beroep waar de pensioenleeftijd lager ligt. Voor treinbestuurders en -begeleiders ligt de lat op 55 jaar, op voorwaarde dat ze minimum 30 jaar hebben gewerkt.
Ook een carrière als postbode biedt op dit moment zicht op een aantrekkelijke pensioenleeftijd. Postbodes met een ambtenarenstatuut moeten 37,5 jaar werken voor een pensioen. Net zoals dat voor politieagenten het geval is. Ter vergelijking: een leerkracht moet daar 43 jaar voor werken.
In het algemeen hebben statutaire ambtenaren momenteel het voordeligste pensioenstelsel. Afhankelijk van de situatie hebben zij al na een loopbaan van 37,5 of 41 jaar recht op een volledig pensioen, terwijl dat bij de werknemers 45 jaar is.
Voor de berekening van het ambtenarenpensioen geldt als referentie de gemiddelde wedde van de laatste tien loopbaanjaren. En laat net dat de jaren zijn waarin je in principe het meest verdient.
Complexe materie
Let wel: de pensioenregeling is een complexe materie waarin diverse factoren een rol spelen. Om vóór de wettelijke rustpensioenleeftijd met pensioen te gaan, bestaat nog altijd de mogelijkheid van vervroegd pensioen. De criteria daarvoor? 63 jaar zijn, en een loopbaan van 42 jaar kunnen voorleggen. Bekijk hier vanaf welke leeftijd jij op vervroegd pensioen kan.
Tijdens je loopbaan zijn er verschillende tips om met een gerust hart op (vervroegd) pensioen te gaan. Zo kies je best een werkgever met een goede groepsverzekering en biedt pensioensparen heel wat voordelen, ook fiscaal.
Simulatie
Op de overheidswebsite mypension.be kan je een simulatie maken over de datum van je wettelijke pensionering, maar ook van het moment waarop je met vervroegd pensioen kan en welk pensioenbedrag daar tegenover staat.
Lees ook op Jobat:
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Jobat.be.
Jobat.be is een expertensite gericht op werk, vacatures en carrière.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Werknemer, zelfstandige of ambtenaar: dit is hun gemiddeld pensioen
-
Spaargids.be
Deze bank biedt nu tot 2,5 procent rendement op je spaarcenten
Bij heel wat banken wordt er nog getwijfeld om de rentes op spaargeld - flink - te verhogen. Bij Santander Consumer Bank is dat echter niet het geval. Daar verhoogde men gisteren (5 juni) de rente naar ruim 2%. Hiermee is deze Spaanse bank nu dé uitschieter wat betreft spaarrendementen binnen ons land. Spaargids.be overloopt de nieuwe cijfers. -
Belastingmarathon
De Belastingsmarathon zit erop! Herlees hier alle gouden tips zodat jij ook duizenden euro’s kan besparen
“Met enkele kleine aanpassingen kan ik 1.500 euro besparen. Toch een aanzienlijk bedrag.” Tijdens de allereerste Belastingmarathon van HLN en VTM Nieuws stonden 50 experten klaar om meer dan 1.000 Vlamingen te helpen bij hun belastingaangifte. Herbeleef de hele dag hieronder, en kom te weten waar je zeker op moet letten. -
-
Mijnenergie
Minister Demir uiterst kritisch over Fluvius: “Je moet maar eens een eigenaar van zonnepanelen zijn”
-
Wie luxe wilt uitstralen, kiest het best voor een onopvallende, simpele handtas
Gedaan met handtassen vol glitters, goud en tierlantijntjes. Cleane, gestroomlijnde tassen zijn deze zomer een echte hit. Want dat past perfect bij de nieuwste modetrend, quiet luxury, waarbij je kiest voor eenvoud. Simpel, maar niet minder luxueus! Wij selecteerden 15 minimalistische tassen die passen bij de hype én een levenlang meegaan. -
Jobat
Mag je bijverdienen na je pensioen? En moet je dan meer belastingen betalen? 6 vragen over werken na je pensioen beantwoord
Volstaat je pensioen niet om rond te komen? Ook als gepensioneerde kan je iets bijverdienen. Maar welke jobs kan je uitvoeren, en hoeveel mag je verdienen zonder je pensioenuitkering te verliezen? Jobat.be lijst de aandachtspunten op. -
Livios
Geen airco, maar toch een frisse woning? Deze negen tips helpen je op weg