Bijna een miljoen gezinnen krijgen premie van 80 euro om hoge energiefactuur te compenseren
Zo'n 950.000 Belgische gezinnen krijgen ten laatste half februari 80 euro gestort om de stijgende energieprijzen te compenseren. Die maatregel werd vorig jaar door de regering genomen. Concreet krijgen burgers die op 30 september vorig jaar recht hadden op het sociaal tarief voor elektriciteit een eenmalige premie. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie. De rechthebbenden krijgen het bedrag rechtstreeks en automatisch van de leverancier die van elektriciteit voorzag op 30 september 2021.
Door de historisch hoge prijzen voor elektriciteit en aardgas nam de regering een aantal maatregelen. Zo werden de sociale tarieven voor gas en stroom niet alleen uitgebreid, maar ook verlengd tot eind maart 2022. Er werd bovendien een premie van 80 euro voorzien om de prijsstijging binnen het sociaal tarief te compenseren.
Mensen die recht hebben op de premie hoeven geen aanvraag in te dienen. De leveranciers moeten hen contacteren voor eind januari, en hebben dan twaalf werkdagen om de som van 80 euro te betalen.
Ook vandaag blijven de Europese gasprijzen toenemen. Zo steeg de prijs voor een megawattuur gas (MWh) op de Nederlandse termijnmarkt – die richtinggevend is voor de gasprijs in Europa – vrijdagochtend meer dan 6 procent, tot 103 euro. Alleen deze week al gingen de gasprijzen in Europa met meer dan 40 procent omhoog. De Russische aanvoer van gas richting Europa blijft beperkt, waardoor er ongerustheid is over tekorten.
LEES OOK.
Is het einde van de hoge energieprijzen in zicht? Kies ik best vast of variabel? En hoe kan ik mijn eindafrekening drukken? Energie-experts beantwoorden uw vragen (+)
Tientallen klachten tegen energieleverancier Eneco, dat contracten met voordelige tarieven wil openbreken: “Problematisch en onwettig” (+)
Herbekijk ook: Wat bepaalt onze energiefactuur? Specialist legt uit
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Werknemer, statutair of contractueel ambtenaar: dit maakt het verschil bij ziekte of ontslag én op je rekening
Wie werkt, kan dat doen onder verschillende statuten. We onderscheiden de loontrekkende werknemers, de statutaire en contractuele ambtenaren en de zelfstandigen. Wat als je het statuut van werknemer inruilt voor dat van ambtenaar? Of omgekeerd? Jobat.be legt uit waarop je moet letten en wat de gevolgen zijn voor je ziektedagen, sociale bijdragen, pensioen en ontslag. -
PREMIUM
Na 3 jaar is er weer een Belgische staatsbon, maar is die wel interessant? Paul D’Hoore: “Je hebt meer zekerheid, maar er zijn ook wel wat nadelen”
-
Apple verhoogt lonen werknemers in VS met minstens 10 procent
Technologieconcern Apple gooit de lonen van werknemers in de Verenigde Staten met minstens 10 procent omhoog. De onderneming voelt steeds meer druk van vakbewegingen om de lonen te verhogen, terwijl het bedrijf ook ervaart dat de arbeidsmarkt momenteel zeer krap is. -
-
40
ACV-voorzitter waarschuwt in Rerum Novarum-toespraak dat middenklasse alsmaar dieper wegzakt
De verdeling van de welvaart trekt steeds schever, waardoor ook het onderste deel van de middenklasse alsmaar dieper wegzakt. Dat heeft ACV-voorzitter Marc Leemans woensdagavond gezegd in zijn toespraak naar aanleiding van Rerum Novarum, het feest van de christelijke arbeidersbeweging. Er is nood aan meer herverdeling, zei hij. -
Ninashop
The backpack is back! De mooiste rugzakken voor de lente
De tijd dat je een rugzak enkel op de schouders van festivalgangers spotte, is definitief voorbij. Investeren in een luxueuze leren rugzak geeft net zoveel voldoening als eindelijk die gedroomde designertas aan de haak slaan. The backpack is back, en hij blijft ook voor een tijdje. Ninashop.be ging voor jou op zoek naar de knapste exemplaren -
PREMIUM
“35 jaar lang zagen we een weiland, nu is dat een muur”: wat kan je doen tegen een verpest uitzicht?
-
Jobat
Bijverdienen: hier kan je terecht en dit loon mag je verwachten
De inflatie is torenhoog: in maart bereikte ze maar liefst 8,31 procent, aldus Belgisch statistiekbureau Statbel. Enkel in maart 1983 kwam de inflatie met 8,92 procent nog hoger uit in ons land. Heb je nood aan een extra financiële injectie om de eindjes aan elkaar te knopen? Dan biedt een bijverdienste mogelijk een uitweg. Jobat.be geeft een overzicht van de opties.