Bijna 515 miljoen euro slapende tegoeden

Illustratiebeeld.
thinkstock Illustratiebeeld.
Op het einde van 2019 stond ruim 514 miljoen euro aan slapende tegoeden op de rekening van de Deposito- en Consignatiekas, werd vernomen bij de FOD Financiën. Een kleine 9 miljoen euro aan slapende tegoeden werd in 2019 terugbetaald aan de rechthebbenden.

Slapende tegoeden zijn bankrekeningen of kluizen waarmee al minstens vijf jaar niets is gebeurd. Het kan bijvoorbeeld gaan om rekeningen die grootouders voor hun kleinkinderen hadden geopend, maar waarvan ze hen nooit op de hoogte hebben gebracht. Slapende tegoeden kunnen ook verzekeringsovereenkomsten zijn, waarbij er geen tussenkomst van de begunstigde was binnen de zes maanden nadat de verzekeringsonderneming vernam dat het risico zich voordeed.

De fiscus beheert het geld in zijn Deposito- en Consignatiekas. Als na dertig jaar niemand zich meldt, vloeit het naar de staatskas.

MyMinfin

Via het portaal MyMinfin kunnen particulieren opzoeken of ze een tegoed op hun naam hebben staan. Een schriftelijke aanvraag indienen voor een opzoeking in de registers slapende rekeningen kan ook, wat vorig jaar 2.618 keer gebeurde. In 1.304 dossiers werd het slapende tegoed terugbetaald aan de rechthebbenden. Daarnaast waren er 854 aanvragen negatief, werden 160 dossiers afgesloten zonder gevolg en zijn 300 dossiers nog hangende.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Danny Govaerts

  Zo lang de eigenaar van een rekening of een te goed in leven is. Zou dit toch nooit aan slapende rekening genoemd kunnen worden. Maar het is al langer bekend dat de Belgen nog wel geld hebben .Maar België eigenlijk failliet is en dan zijn alle manieren goed om toch aan het geld van de Belgen te zitten. Een land in faling kan niets meer uitdelen in het buitenland terwijl hier handen vol geld uitgedeeld worden om op een mooi Europese blad te staan.

 • Peter Bosmans

  Snap niet waarom de fiscus je dat niet automatisch kan vermelden via je belastingaangifte. Dat is 1 regeltje toevoegen, zoiets als "Je hebt slapende tegoeden, check je MyMinFin ". Van elke Belg wordt altijd verwacht dat je al je belastingen keurig betaalt, maar als het van de overheid moet komen, dan moeten zij blijkbaar niets maar mogen alles.

 • Johan Vervaeck

  Kreeg onlangs van mijn bank de melding dat er gevaar was dat mijn spaargeld zou worden aangeslagen door de Staat, omdat ik de laatste jaren mijn spaarrekening niet had aangeraakt. Is me dat een legale "plunderbende" of wat?

 • marc van cauter

  Diefstal op grote schaal zoals steeds door De overheid