Bij deze banken kan je lenen aan een rente van 0,90 procent
Spaargids.beOndanks een recente correctie blijven de rentevoeten voor woonleningen op een bijzonder laag peil. Bovendien kan je bij je bank nog onderhandelen voor een interestvoet die significant onder dat marktgemiddelde duikt. Spaargids.be ging na hoe ver banken daarin gaan en welke spelers vandaag de laagste intrestvoeten toekennen.
Wie nu een hypothecaire lening afsluit met een looptijd van twintig jaar, met een vaste rentevoet en een quotiteit tussen de 81 en 100% – de verhouding van het ontleende bedrag ten opzichte van de aankoopwaarde van de woning – betaalt gemiddeld een rentevoet van 1,60%. Dat is een lichte stijging ten opzichte van 1,42% in augustus, maar nog altijd veel lager dan de intrest die je enkele jaren geleden moest neertellen.
Welke banken bieden de laagste rentevoet?
Spaargids.be vraagt de bezoekers van zijn website om hun offertes met andere kooplustigen te delen. Het beste voorstel dat de spaarvergelijker recent ontving, is een dossier met een rentetarief van 0,90% met een looptijd van twintig jaar. Opvallend is dat de meest lucratieve offertes bij een beperkt aantal verschillende banken zijn afgesloten. Dat wijst er mogelijk op dat die banken zich vandaag net iets bereidwilliger opstellen.
Biedt jouw bank een woonlening aan 0,90 % aan? Bekijk hier de laagste tarieven.
Tot de twaalf aantrekkelijkste offertes behoren bijvoorbeeld vijf voorstellen van BNP Paribas Fortis, waaronder de offertes met de twee laagste rentevoeten. ING neemt er dan weer drie voor zijn rekening, waarvan twee met een rentevoet die iets hoger dan 1% oploopt. Als koper lijkt het dus interessant om die banken in de onderhandelingsfase niet links te laten liggen.
Wat bepaalt of je die lage rentevoet ook effectief bekomt?
Of je bij je bank ook daadwerkelijk die laagste rentevoeten kunt ambiëren, hangt vooral af van je specifieke dossier. Een hogere eigen inbreng, een mooie verloning of hoge spaarsaldi bij de bank pleiten duidelijk in je voordeel. Bij het meest aantrekkelijke dossier kon de koper bijvoorbeeld minstens vijftig procent van de aankoopsom van de woning meteen op tafel leggen.
Daarnaast hangt ook veel af van je onderhandelingscapaciteiten. Wie zich de moeite getroost om bij verschillende banken offertes op te vragen en die ook tegen elkaar durft uit te spelen, pitst mogelijk nog enkele tienden van een procentpunt af van de oorspronkelijk voorgestelde rentevoet.
Staar je niet blind op de rentevoet
Bovendien mag je je niet blindstaren op de rentevoet. De meeste banken verwachten dat je in ruil voor hun scherpste tarieven ook een zichtrekening, brandverzekering en schuldsaldoverzekering afsluit. De prijs van die verschillende aanvullende producten samen loopt mogelijk hoger op dan de impact van het net iets goedkopere rentetarief dat je voor je woonkrediet onderhandelt. Voor de administratieve afhandeling rekenen banken tevens dossierkosten aan wanneer je een lening afsluit. Ook die kunnen sterk verschillen van bank tot bank.
Biedt jouw bank aantrekkelijke rentevoeten aan? En wat vind je van de andere diensten? Spaargids.be en IVOX gaan met de Bank Awards voor de vijfde keer op zoek naar jouw beste bank. Vanaf maandag 8 november kan u meedoen aan de enquête en kans maken op een iPhone 12.
Lees ook op Spaargids.be
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Spaargids.be. Spaargids.be is een onafhankelijke vergelijker van bank producten en gaat op zoek naar scherpe prijzen en betere rentes.
Bron: Spaargids.be
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven. -
Gouden Formule 19
Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen. -
KIJK. Waarom stijgt inflatie, en gaan onze lonen ook omhoog? Professor economie Stijn Baert legt uit
Voor het eerst in vijf maanden is de inflatie in ons land weer gestegen. Het leven wordt dus opnieuw sneller duurder, en dat terwijl het leek alsof het ergste voorbij was. Stijn Baert, professor economie en onze werkexpert, geeft duiding bij VTM NIEUWS. -
-
Steeds minder klachten over energieleveranciers
Het aantal klachten over energieleveranciers is in het laatste kwartaal van 2022 stevig gedaald. Dat blijkt uit de meest recente cijfers die de Vlaamse energieregulator VREG heeft vrijgegeven. -
PREMIUM
Pakje boter werd op twee jaar tijd meer dan 40% duurder: wat kan je doen als consument? “Als de ene olie in prijs stijgt, stijgen de alternatieven ook”
De inflatie in ons land is opnieuw gestegen. Grote boosdoener is de voedingssector. Daarin springen vooral de prijzen van vetstoffen in het oog: die zijn in twee jaar tijd liefst 41,5 procent duurder geworden. Hoe komt dat? Zijn er goedkopere alternatieven voor in de keuken? En wat mogen we verwachten van de nabije toekomst? Retailexpert Pierre-Alexandre Billiet ( Gondola) geeft duiding en advies: “Supermarkten hebben geen buffer meer, alles wordt meteen doorgerekend aan de consument.” -
PREMIUM8
Neef Eric Wittouck bezit 11 miljard, maar hoeveel bedraagt het fortuin van echtpaar Ullens de Schooten?
“Ik ben minder rijk dan velen denken”, sprak Guy Ullens de Schooten (88) ooit. Maar neem dat gerust met een flinke korrel zout, of beter suiker. De man die gisteren zijn tweede vrouw Myriam (70) zag doodgeschoten worden door zijn eigen zoon, vergaarde een fortuin met de verkoop van de Tiense suikerraffinaderij. Tot op vandaag prijkt hij nog altijd op plaats 261 in de lijst met rijkste inwoners van Zwitserland - na de VS het land met de meeste miljardairs ter wereld. Hoe groot is zijn vermogen precies? En in welke pleziertjes stopte hij de voorbije jaren samen met zijn ‘Mimi’ dan vele tientallen miljoenen? Een blik op de financiën van de familie Ullens de Schooten. -
PREMIUM
Wie knap is, verdient tot 20% meer: “Werkgevers zien hen als zelfzeker, slim en communicatief”
Sollicitanten met een tattoo zijn niet in trek bij werkgevers, bleek gisteren uit een experiment van Dina Tersago met haar ploeg van Ze Zeggen Dat op VTM. Onze werkexpert Stijn Baert, die het experiment mee opvolgde, was niet helemáál verrast. Internationaal onderzoek toont immers aan dat je voorkomen een behoorlijke invloed heeft op je kansen op de arbeidsmarkt. Hij geeft tips uit de wetenschap voor sollicitanten wiens looks niet hun grootste troef zijn.