Onze journaliste leert zuiniger te rijden om zo brandstof te besparen.
Volledig scherm
PREMIUM
Onze journaliste leert zuiniger te rijden om zo brandstof te besparen. © VTM Nieuws

“Bij de tweede rit bespaarde ik al 2 euro diesel per 100 km”: zo kan ecorijden je geld opleveren

De benzineprijzen stijgen naar een absolute recordhoogte, en heel wat mensen proberen minder te rijden of de goedkoopste pomp te zoeken. Maar ook met ecodriving kan je besparen op brandstofkosten, maakt verkeersveiligheidsinstituut Vias zich sterk. Of we dat wilden uitproberen, moesten ze ons maar één keer vragen. Met instructeur Jean-Noël legden we twee keer hetzelfde traject af: een keer zonder en een keer mét zijn ecodrive-aanwijzingen. En verrassend: we merken een duidelijk verschil in verbruik én in onze portemonnee. 

 1. “De energiecheque van 100 euro vangt niet eens de stijging voor één maand op”: onze expert legt de nieuwe energiemaatregelen onder de loep
  PREMIUM

  “De energieche­que van 100 euro vangt niet eens de stijging voor één maand op”: onze expert legt de nieuwe energie­maat­re­ge­len onder de loep

  Na lang onderhandelen is er een akkoord bereikt om onze energiefactuur te doen dalen. Een tijdelijke btw-verlaging op elektriciteit en een eenmalige energiecheque van 100 euro moeten de factuur betaalbaar houden. Maar hoe zit dat akkoord nu juist in elkaar? Onze expert beantwoordt enkele belangrijke vragen. “Sinds de lente van 2021 steeg de aardgasprijs met meer dan 1.500 euro voor een doorsnee gezin. Dit is dus echt niet voldoende.”
 2. Patricia en Pieter ruilden hun auto in voor een elektrische bakfiets: “We kregen er 1.000 euro bovenop én besparen op kosten en brandstof”
  PREMIUM

  Patricia en Pieter ruilden hun auto in voor een elektri­sche bakfiets: “We kregen er 1.000 euro bovenop én besparen op kosten en brandstof”

  Wat begon als een grap, is nu een dienst die klanten naar waarde schatten: Fietsen Wildiers neemt je auto over als je er een fiets koopt. Het is niet het enige verkoopsargument dat de fietsenwinkelketen aan de autobranche ontleende. Klant Patricia getuigt, marketing manager Jan Van Rooy licht de voordelen toe. “We denken dat hoe langer hoe meer dure tweede wagens door een fiets zullen worden vervangen. Zeker als fietsleasing ook voor ambtenaren mogelijk wordt.”
 1. Groen wil 0 procent btw op groenten en fruit

  Groen wil 0 procent btw op groenten en fruit

  Ook Groen wil de btw op groenten en fruit afschaffen. "Groenten en fruit zijn voor veel mensen te duur om op te nemen in hun dagelijks eetpatroon. Door de btw op groenten en fruit af te schaffen, maken we een gevarieerd eetpatroon een stuk toegankelijker voor iedereen, ook voor mensen met een kleine portemonnee", zegt Groen-parlementslid Barbara Creemers. Ze schaart zich daarmee achter een voorstel van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V).
 2. Wie gaat dit seizoen helemaal ontploffen? Drie van onze clubwatchers kijken vooruit
  Gouden 11
  4

  Wie gaat dit seizoen helemaal ontploffen? Drie van onze clubwat­chers kijken vooruit

  De Jupiler Pro League is weer volop bezig en dat betekent dat ook de Gouden 11 terug is. Speel mee met onze sportgame en bewijs dat jij het meeste weet over het Belgische voetbal. Tijdens de eerste zes speeldagen zijn er nog geen prijzen te winnen, omdat de transferperiode nog bezig is. Maar je kunt wel al volop sleutelen aan jouw team. Wij vroegen aan drie van onze clubwatchers wie we in de gaten moeten houden.
 3. Moederbedrijf van webshop AliExpress voelt Europese btw-regels en Chinese lockdowns

  Moederbe­drijf van webshop AliExpress voelt Europese btw-re­gels en Chinese lockdowns

  De ooit stormachtige groei van het Chinese webwinkel- en techconcern Alibaba — moederbedrijf van webshop AliExpress — is in het afgelopen kwartaal tot stilstand gekomen. De totale opbrengsten bedroegen 205,6 miljard yuan, omgerekend 29,9 miljard euro. Dat is evenveel als vorig jaar. Analisten hadden alom op een aanzienlijke daling van de omzet gerekend. De winst halveerde tot een bedrag van omgerekend 3 miljard euro.

Geld