“Je strategie omgooien lijkt me niet het beste plan. Je beleggingsportefeuille moet zo opgebouwd zijn dat die resistent is tegen deze periodes”, zegt Cédric Proost.
Volledig scherm
PREMIUM
“Je strategie omgooien lijkt me niet het beste plan. Je beleggingsportefeuille moet zo opgebouwd zijn dat die resistent is tegen deze periodes”, zegt Cédric Proost. © Getty Images - Sofie Silbermann

“Beurzen lopen tot 6 maanden voor op de feiten. Als belegger moet je dus anticiperen op wat kan komen”: Zo ga je best om met de nakende recessie

De Bel 20 zakte al met 22 procent sinds begin dit jaar. De S&P 500, de index met de 500 grootste Amerikaanse bedrijven, verloor zelfs 25 procent aan waarde. Ondertussen blijft het negatieve economische nieuws binnenstromen. Veel startende beleggers maken nu hun eerste berenmarkt mee. “Maar je beleggingen verkopen, is nu echt het slechtste dat je kan doen”, aldus onze jonge belegger Cédric Proost. Hoe ga je dan wél om met een nakende recessie? Bij welke beleggingsproducten zit je goed? Of is dit misschien net een opportuniteit om bij te kopen?

 1. Onze beursexpert geeft advies om na je 40ste, 50ste of 60ste te starten met beleggen: “Er is een simpele manier om te berekenen hoeveel je idealiter belegt”
  PREMIUM

  Onze beursex­pert geeft advies om na je 40ste, 50ste of 60ste te starten met beleggen: “Er is een simpele manier om te berekenen hoeveel je idealiter belegt”

  Er wordt vaak gezegd: hoe jonger je start met beleggen, hoe beter. Maar wat als je 40/50/60-plus bent? Bestaat zoiets als een maximumleeftijd om te beleggen? Of heeft beleggen dan nog zin? En indien ja: hoe ga je best te werk? We vragen het onze geldexpert Pascal Paepen. “Misschien word je wel 100. Dan zou het jammer zijn dat al je centen de komende 30 of 40 jaar aan waarde verliezen door de verwoestende kracht van de inflatie.”
 2. Aanvraag energiepremie kan weer, maar nog foutmelding mogelijk bij pelletcheque
  Update

  Aanvraag energiepre­mie kan weer, maar nog foutmel­ding mogelijk bij pelletche­que

  Sinds gisteren is het mogelijk om een tegemoetkoming van 250 euro aan te vragen voor wie zijn woning met pellets verwarmt. Maar lezers melden ons dat ze de aanvraag niet kunnen voltooien omdat ze bij het invoeren van het KBO-nummer van hun leverancier een foutmelding krijgen. “Vindt u uw leverancier niet terug in de lijst? Neem contact op met uw leverancier opdat die de nodige stappen kan ondernemen. De juiste leverancier selecteren is belangrijk voor de verdere afhandeling van uw aanvraag.” Vervolgens lukt het niet om de aanvraag in te dienen.