REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS

Beurskoers Chinese vastgoedreus Evergrande krijgt klap van bijna 20 procent, tot laagste niveau ooit

Beleggers zijn bezorgd over de toekomst van het Chinese vastgoedconcern Evergrande en stuurden het aandeel maandag bijna 20 procent lager, tot het laagste niveau ooit. Tegenover begin dit jaar ligt de beurskoers al 88 procent lager.

 1. Evergrande lijkt wanbetaling op het nippertje af te wenden

  Evergrande lijkt wanbeta­ling op het nippertje af te wenden

  Vastgoedreus China Evergrande Group lijkt op het nippertje wanbetaling te voorkomen. De onderneming die gebukt gaat onder een schuldenlast van omgerekend liefst 260 miljard, euro zou alsnog rentebetalingen hebben overgemaakt. Klanten van het internationale clearingbedrijf Clearstream, hebben achterstallige rentebetalingen ontvangen op drie obligaties in Amerikaanse dollars uitgegeven door Evergrande, aldus een woordvoerder van Clearstream.
 2. PS wil energiecheque van 200 euro voor middenklassegezinnen: “Rijkste 10 à 20 procent heeft dit niet nodig”
  94

  PS wil energieche­que van 200 euro voor middenklas­se­ge­zin­nen: “Rijkste 10 à 20 procent heeft dit niet nodig”

  De PS wil aan gezinnen met een gemiddeld inkomen een cheque van 200 euro toekennen. PS-voorzitter Paul Magnette zegt in La Dernière Heure en op Bel-RTL dat hij dat beter vindt dan de tijdelijke btw-verlaging die minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) voorstelt. Daar profiteren volgens hem vooral de hogere inkomens van. “De rijkste 10 à 20 procent heeft dit niet nodig”, zegt de PS-voorzitter.
 1. Energieleverancier Octa+ rekent “illegaal” extra kost aan bij eigenaars zonnepanelen

  Energiele­ve­ran­cier Octa+ rekent “illegaal” extra kost aan bij eigenaars zonnepane­len

  Energieleverancier Octa+ rekent eigenaars van zonnepanelen sinds begin dit jaar extra kosten aan. Het gaat om meer dan 5000 klanten, en in sommige gevallen zelfs tot meer dan 200 euro extra per jaar. Dat ontdekte de onderzoeksredactie van Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws. Klanten worden verwittigd, maar krijgen geen andere keuze. Wie weigert, moet maar een andere leverancier zoeken. Volgens de federale ombudsman gaat het om “misleidende informatie”. Test-Aankoop dreigt met juridische stappen en ook de economische inspectie is een onderzoek gestart. Octa+ zelf is zich van geen kwaad bewust.
 2. Voorzitter Evergrande op het matje geroepen door Chinese autoriteiten

  Voorzitter Evergrande op het matje geroepen door Chinese autoritei­ten

  Xu Jiayin, de voorzitter van het Chinese vastgoedconcern Evergrande, is op het matje geroepen door de autoriteiten van Guandong, waar de zetel van het concern is gevestigd. Dat gebeurde nadat Evergrande had laten weten dat het met zijn schuldeisers wil onderhandelen over een herschikking van zijn buitenlandse schulden. Evergrande kampt met een schuldenlast van omgerekend ruim 260 miljard euro en verkeert al enige tijd op de rand van een faillissement.