Werkexpert Stijn Baert vertelt welke verlofdagen je al dan niet kunt overdragen.
Volledig scherm
PREMIUM
Werkexpert Stijn Baert vertelt welke verlofdagen je al dan niet kunt overdragen. © Getty Images

Ben je verplicht om je ongebruikte vakantiedagen op te nemen? En wanneer kan je ze uitbetaald krijgen?

Aan het einde van het jaar hebben vele Vlaamse werknemers nog wel wat vakantiedagen openstaan, méér dan ze eigenlijk willen opnemen. Maar hebben ze het recht om die over te dragen naar het volgende jaar? En wanneer is uitbetaling mogelijk? Professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent), werkexpert binnen ons geldpanel, licht toe.

 1. Hoelang duurt het om uw batterijen op te laden? Belgen hebben 16 dagen zomervakantie nodig, Finnen liefst 34
  PREMIUM

  Hoelang duurt het om uw batterijen op te laden? Belgen hebben 16 dagen zomervakan­tie nodig, Finnen liefst 34

  Zestien dagen vakantie heeft de Belg gemiddeld nodig om de batterijen echt op te laden, blijkt uit een internationale studie van SD Worx. Opmerkelijk: de Finnen hebben pas na 34 dagen het gevoel dat ze er echt uit geweest zijn, terwijl de Britten al blij zijn als ze 8,5 dagen vrij kunnen nemen. “Ingebakken gewoontes spelen daarbij een rol, maar er is toch ook een verband met de zwaarte van de werkweek”, meent arbeidseconoom Stijn Baert (UGent) Maar hoeveel vrije dagen hebben de Finnen dan? Wie krijgt wereldwijd het meest vakantie? En wat als het betaald verlof op is?
 1. Beter jobhoppen of 10 jaar bij hetzelfde bedrijf blijven? Arbeidsexpert reageert: “Zo blijf je interessant op de arbeidsmarkt”
  PREMIUM

  Beter jobhoppen of 10 jaar bij hetzelfde bedrijf blijven? Arbeidsex­pert reageert: “Zo blijf je interes­sant op de arbeids­markt”

  Sommige werknemers werken verschillende jaren of decennia bij hetzelfde bedrijf. Loyaal, kan je dat noemen. Toegewijd. Maar kan je ook té lang bij een bedrijf werken? Doe je als jobhopper meer interessante werkervaring op? En maak je als jobhopper vaker promotie, om zo op termijn meer te verdienen? Professor arbeidseconomie Stijn Baert legt uit wanneer het tijd is — en wanneer niet — om andere oorden op te zoeken. “Loyaliteit weegt nu minder door dan vroeger.”