Belgische overheid geeft opnieuw staatsbons uit: hoe interessant zijn die? En wat zijn de alternatieven?
Spaargids.beNa een pauze van drie jaar heeft de Belgische overheid dit jaar opnieuw staatsbons uitgegeven. Wie in zo'n staatsbon investeert, leent gedurende een afgesproken aantal jaren geld uit aan de overheid. Die betaalt je vervolgens ieder jaar interest en op het einde van de looptijd krijg je je kapitaal terug. Zijn de staatsbons van de overheid een goede investering? Of zijn er vergelijkbare spaarproducten die méér opleveren? Spaargids.be zocht het uit.
In juni leverden staatsbonnen de overheid bijna 40 miljoen euro op. De uitgifte van september was goed voor 20,6 miljoen euro. Op vijf, acht en tien jaar halen de staatsobligaties van september een bruto rendement van 1,05%, 1,40% en 1,70%. De volgende uitgifte staat gepland voor 4 december.
Vooral voor particulieren
Staatsbons of obligaties, uitgegeven door de Belgische overheid, hebben particuliere beleggers als voornaamste doelgroep. De overheid geeft in principe vier keer per jaar een staatsbon uit. Tijdens de coronacrisis was dat echter niet het geval. Afgelopen juni was het de eerste keer in drie jaar dat nieuwe staatsbons verkrijgbaar waren. In september gebeurde dat voor een tweede keer. Op 4 december 2022 is nog een uitgifte voorzien. Zo’n obligatie bevat een jaarlijkse coupon, de intrest. De looptijd van een staatsbon varieert van drie tot tien jaar.
Bij een staatsbon is je kapitaal gegarandeerd. In crisistijden is dat een belangrijk gegeven. Mensen willen niet het risico lopen om geld kwijt te spelen door bijvoorbeeld in aandelen of fondsen te investeren. Maar omdat de coupon tussen 1,05 en 1,70% bruto oplevert – of na aftrek van 30% roerende voorheffing tussen 0,735 en 1,19% netto – zoeken sommigen hun gading in spaarproducten met een betere rentevoet.
OLO’s: een alternatief?
Ook OLO’s (Obligation Linéaire/Lineaire Obligatie) genieten momenteel ruime interesse. Dit jaar haalde de overheid dankzij OLO’s meer dan 41,2 miljard euro op. De Belgische schatkist geeft de lineaire obligatie uit met looptijden van twee tot dertig jaar. Het verschil tussen een staatsbon en een OLO? Terwijl staatsbons zich voornamelijk richten tot particulieren, zijn OLO’s vooral bestemd voor institutionele beleggers, zoals banken en verzekeraars.
Maar ook particulieren kunnen ze op de kop tikken. Nadat ze zijn genoteerd op de beurs, bieden de meeste Belgische banken en brokers ze aan particulieren aan. De rentevergoeding van OLO’s is doorgaans hoger dan bij staatsbons. Midden oktober steeg de rente op OLO’s op tien jaar tot om en bij 3% bruto, oftewel ca. 2,10% netto.
Bekijk ook: De rente-evolutie van OLO’s op tien jaar tijd.
Termijnrekening
Een ander alternatief dat meer opbrengt dan een staatsbon is de termijnrekening. De vergelijker van Spaargids.be geeft bijvoorbeeld aan dat je bij Deutsche Bank terecht kan voor een termijnrekening met een looptijd van tien jaar met een brutorente van 2,34%. De nettorente bedraagt 1,638%.
Kasbons
Kasbons met een looptijd van tien jaar kunnen ook meer opbrengen dan de jongste staatsbons met dezelfde looptijd. De vergelijker van Spaargids.be meldt dat Deutsche Bank zulke kasbons uitgeeft met een brutorente van 1,89%. Na aftrek van 30% roerende heffing rest een nettorendement van 1,323%.
Lees ook via Spaargids.be:
Dit artikel is je aangeboden door onze partner Spaargids.be.
Spaargids.be is een onafhankelijke vergelijker van bankproducten en gaat op zoek naar scherpe prijzen en betere rentes.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Ruim vier keer goedkoper dan een convector: is infraroodverwarming dé geschikte oplossing voor jouw woning?
Breek jij je ook het hoofd over hoe je de temperatuur in je woning aangenaam houdt, zonder je energierekening nog verder de hoogte in te jagen? Misschien biedt een infrarood heater de oplossing. HLN Shop gaat dieper in op de mogelijkheden van zo'n toestel en de voor- en nadelen die erbij komen kijken. -
PREMIUM
Belgen betalen meest voor stroom van omliggende landen, gas alleen in Nederland duurder
De elektriciteitsfactuur in België is op dit moment de hoogste van de ons omliggende landen. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van federaal energieregulator CREG. Voor aardgas is Nederland duurder. Het maakt dat alleen onze noorderburen een hogere energiefactuur - voor stroom en gas samen - hebben. Hoeveel betalen we dan gemiddeld meer in België? -
Independer
Een eerste stek met je lief: met deze zes tips stel je jezelf én je huurwoning helemaal veilig
Wanneer je als koppel voor de eerste keer gaat samenwonen, mag je enkele belangrijke administratieve/legale zaken niet vergeten. Dat begint al voor je je huurcontract ondertekent. Met dit stappenplan van Independer.be zie je niets over het hoofd en zit je niet met problemen achteraf. -
-
OPROEP. Wil jij getuigen over je werk en salaris?
Waarom zouden geldzaken een taboe moeten zijn? Voor de reeks ‘Zoveel verdien ik’ zijn we op zoek naar lezers die willen getuigen over hun job en het bijhorende financiële plaatje. Hoeveel verdien je en ben je daar ook gelukkig mee? Welke geldkeuzes maakte je in het verleden? En waar droom je van? -
PREMIUM43
Wie digitale meter weigert, wordt zwaar aangepakt. Dit moet je weten
Netbeheerder Fluvius heeft al enkele duizenden aangetekende brieven verstuurd naar gezinnen die hardnekkig weigeren om een digitale meter te laten plaatsen. In het allerslechtste geval volgt een dagvaarding voor de rechtbank. Wie riskeert dat? En moet je je zorgen maken als er nog geen installateur langs is geweest? De zeven belangrijkste vragen over de digitale meter beantwoord. -
Tweakers
Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen
Fervent gamer en vaak onderweg? Dan ben je mogelijk gebaat bij een controller waar je smartphone in past. “Voor iets meer dan 100 euro kun je heel fijn gamen en ligt er een hele wereld aan – vaak gratis – spelletjes aan je voeten”, zegt Wout Funnekotter, hoofdredacteur bij technologiesite Tweakers. Hij onderwierp de twee meest gangbare controllers voor smartphones aan een vergelijkingstest. -
Spaarders verschuiven miljarden van zicht- naar termijnrekening
De tegoeden van gezinnen op termijnrekeningen zijn door de gestegen rente in zes maanden tijd met 7 miljard euro toegenomen. Er staat nu bijna 11 miljard euro op de Belgische termijnrekeningen, het hoogste peil sinds begin 2017. Dat schrijft De Tijd donderdag op basis van cijfers van de Nationale Bank. Bij grotere banken krijgen vooral vermogende klanten een hogere rente.