Belgische langetermijnrente opnieuw boven nul

getty
Ons land moet weer rente betalen als het geld wil lenen. De Belgische tienjaarsrente is vandaag immers voor het eerst sinds juli weer boven de nul procent gestegen. Dat bevestigt het Agentschap van de Schuld. "Al blijven de financieringsvoorwaarden extreem gunstig", klinkt het bij de schatkist.

In juli zakte de Belgische tienjaarsrente voor het eerst ooit onder nul, waardoor de staat geld toe kreeg om te lenen. Op een bepaald moment zakte onze tienjaarsrente tot -0,38 procent. Handelsoorlogen en het soepeler monetair beleid van de Europese Centrale Bank deden beleggers vluchten naar veilige havens, zoals overheidsobligaties.

Vandaag is hier voorlopig een einde aan gekomen. De Belgische langetermijnrente is gestegen tot 0,01 procent. “Maar dat blijven heel gunstige financieringsvoorwaarden”, benadrukt Jean Deboutte, directeur van het Agentschap van de Schuld. Aanleiding voor de stijging is herwonnen optimisme over een mogelijk einde aan de handelsoorlogen. “Het uiterst negatieve sentiment is wat voorbij”, legt Deboutte uit.

Met positieve rentes zitten we opnieuw in een normale situatie. De negatieve rentes zorgden er ook voor dat kopers verdwenen uit de markten. “Uiteindelijk moet er wel iemand zijn die die overheidsobligaties wil kopen”, aldus Deboutte.

Overigens zijn de rentes op leningen korter dan tien jaar wel nog steeds negatief. En indien België geld wil lenen op vijftig jaar, dan betalen we daar maar een procent rente voor. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Ooijen

  De vorige regering verzekerde zich tegen een stijgende rentevoet. Alleen....die rentevoet steeg niet, maar daalde zelfs. De looptijd van de verzekering is inmiddels voorbij. Kostprijs? 2,6 miljard euro! Wat zijn ze toch slim hé, of toch niet?

 • Peter Smets

  Dat ze dan maar snel al die overbodige deelregeringen afschaffen. Kostprijs: 10 miljard. PER JAAR. Dan moeten we die tenminste al niet meer lenen.

 • Paul Philippaerts

  Als we nu niet in de euro zaten hadden we hier intresten van 5 en 6%. Wie zou zijn geld riskeren aan een land dat zo diep in de schulden zit. En zelfs in economisch gunstige omstandigheden zijn schulden nog verder uitbouwt. In het oud systeem stond belgie nu voor een devaluatie. Alleen nu pikt europa het geld van de spaarders in. 3 tot 4 procent per jaar minstens.

 • Frans Peeters

  De kentering is begonnen

 • Rudy Van Daele

  dat ze dan maar snel 11 miljard lenen op 50 jaar.