(Archieffoto)
Volledig scherm
(Archieffoto) © Kees van de Veen

Belgische huizen energiezuinig maken kost tot 400 miljard euro

Het Belgisch woningpark grondig energiezuinig maken tegen 2050 draagt een prijskaartje van 250 à 400 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank.

20 reacties

 • Marcus Camps

  7 dagen geleden
  Dus de mensen die een huis hebben 'kunnen' het niet betalen of willen niet betalen. Mensen die een nieuw huis bouwen worden volledig gepluimd door alle mogelijke regels. Krijgen duizenden Euro's boetes als ze bepaalde normen niet kunnen halen, terwijl anderen het gewoon zelfs vertikken om wat steenwol op hun zoldervloer af te rollen wat nauwelijks 1500 Euro kost en nog eens wordt gesubsidieerd ook. Trek uw ogen open. Groen wou een bouwstop, kreeg het niet, maar bekomen het wel zo.
 • luc bruyndonckx

  1 week geleden
  Isolatie is onzin: wij hebben een nieuwbouw woning met hoge isolatienorm. Je hebt een grote motor nodig (D+ of C) als ventilatiesysteem dat 200-300 watt verbruikt, dag en nacht. Met een stoffen filter ipv hepa filter, zodat je continu vervuilde lucht binnentrekt. Ook is de woning heel benauwd, precies altijd luchttekort. Je moet ramen openzetten zoals om voldoende zuurstof te hebben. Eens de warmte binnen zit, heb je een airco nodig die 2500 watt vebruikt. Goed voor het milieu?
 • Jean Donny

  1 week geleden
  Geen probleem de werkende Vlaming weet nu waar hij zijn spaarcentjes moet voor gebruiken, dat dus en de overheid sponseren.
 • Bob Boomer

  1 week geleden
  Tegen 2050 een EPC van 100 en daarna !? Een nieuwe norm !? Opnieuw wat honderden miljarden euro en daarna terug een nieuwe norm. Wanneer gaat er is afgestapt worden van dat meer-, meer- en nog is meergedoe ? Onze aarde wordt in de vernieling gedraaid. " HELP !"
 • Renée Verhoeven

  1 week geleden
  Het haalt allemaal niks uit, als je 400 miljard investeert om de huizen energiezuinig te maken, dan hebben ze nog steeds energie nodig, dat zal altijd zo blijven, maar als intussen de hoeveelheid bevolking blijft toenemen, dan ook de hoeveelheid woningen toenemen en heb je uiteindelijk toch weer veel energie nodig, dus enige oplossing is minder mensen op lange termijn en dat wereldwijd, heel dringend.
 1. Alle Vlaamse én federale maatregelen opgelijst: van verhoogde premie voor isolatie tot btw-verlaging op zonnepanelen en warmtepompen
  PREMIUM

  Alle Vlaamse én federale maatrege­len opgelijst: van verhoogde premie voor isolatie tot btw-verlaging op zonnepane­len en warmtepom­pen

  Zowel de Vlaamse als de federale regering hebben de laatste dagen maatregelen genomen om renovatie, isolatie en hernieuwbare energie te stimuleren. Zo verhoogt Vlaanderen een reeks premies. En pakt het federale niveau uit met enkele btw-verlagingen op hernieuwbare energie. Maar wat betekenen al deze initiatieven nu concreet voor wie wil verbouwen? Wij lijsten het op.
 2. Hevige onweersbuien na droogte slecht voor je tuin: dit is het nut van een regenwaterput
  Livios

  Hevige onweersbui­en na droogte slecht voor je tuin: dit is het nut van een regenwater­put

  Er hangen hevige regenbuien boven ons hoofd. Goed voor de planten, zou je denken, maar te veel water kan toch opnieuw problemen opleveren. Bij een plotse, felle onweersbui heeft de opgedroogde grond moeite om al dat water in één keer te slikken. Gelukkig kan je dak het wel opvangen, en daarom is een regenwaterput geen overbodige luxe. Niet alleen je tuin, maar ook je portefeuille heeft er bovendien baat bij. Bouwsite Livios rekende uit hoe lang het duurt voor je de investering hebt terugverdiend.

Geld