Belgische begroting dan toch niet gebuisd: “Fake news”, reageert premier Michel

“VOLGENS JUNCKER GEEN PROBLEEM MET BELGIË”

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en premier Charles Michel.
REUTERS Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en premier Charles Michel.
Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft premier Charles Michel op de Europese top gezegd dat er geen probleem is met de Belgische begroting. Zo reageert de eerste minister op het nieuws dat België eerstdaags een kritische brief van de Europese Commissie over de begroting zou ontvangen.

Michel en Juncker vertoeven allebei op de Europese top die momenteel in Brussel plaatsvindt. “Hij (Juncker, nvdr) heeft mij letterlijk gezegd: ‘Zeg aan de Belgische pers dat er geen probleem met België is’”, aldus Michel, die de berichtgeving over de Belgische begroting als “fake news” afwimpelde.

Ontwerpbegroting

De Commissie beoordeelt momenteel de nationale ontwerpbegrotingen voor 2019 die de eurolanden begin deze week hebben ingediend. De krant De Tijd berichtte vanochtend dat de Commissie eerstdaags een brief naar België zal sturen omdat de ontwerpbegroting voor 2019 niet voldoet. Ons land zou net als Italië, Spanje, Portugal en Frankrijk tot het selecte clubje behoren dat zo’n reprimande krijgt.

“Dit is een klassieke uitwisseling van brieven tussen een land en de Commissie over onze strategie voor hervormingen en onze budgettaire situatie”, nuanceerde Michel. De premier erkent dat België nog budgettaire vooruitgang moet boeken, maar de regering heeft volgens hem al “veel inspanningen geleverd” en ervoor gekozen om de belastingen te verlagen.

Desalniettemin voldoet de Belgische begroting niet aan de eisen die Europa oplegt. Zolang de begroting niet in evenwicht is, moet België elk jaar de begroting met 0,6 procentpunt gezonder maken. Maar België doet amper een inspanning van 0,2 procentpunt. De regering hoopt dat Europa dat door de vingers zou zien, omdat ze voldoende hervormingen heeft doorgevoerd.

“Nog niets beslist”

Commissievoorzitster Natasha Bertaud zegt dat er nog geen brief is gestuurd naar ons land. “Er is nog over geen enkele begroting een beslissing genomen. Het is niet waar dat er een brief is gestuurd naar België”, aldus Bertaud. “Er is een vaste procedure voor alle lidstaten en een tijdskader om de begrotingsplannen te beoordelen en de Commissie zal zich daaraan houden.”

Tegen eind november velt de Commissie haar eindoordeel, maar ze kan binnen zeven dagen na de indiening al meer toelichting vragen aan lidstaten waarvan ze zou kunnen vermoeden dat hun begrotingsplannen niet overeenstemmen met de Europese begrotingsafspraken.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt.
BELGA Minister van Financiën Johan Van Overtveldt.

“Van de pot gerukt”

Eerder liet minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) al weten dat de vergelijking van België met landen als Italië, Spanje, Portugal en Frankrijk niet opgaat: “Die vergelijking is van de pot gerukt”. “Dat zijn landen die flirten met de 3 procentnorm wat het begrotingstekort betreft, of er soms zelf over zitten. Bovendien zitten zij allemaal in een trend van stijgende overheidsschuld, bij ons daalt die”, aldus de minister. 

Van Overtveldt benadrukte daarnaast dat België de nodige inspanningen leverde om vooruitgang te boeken. “In 2017 hebben we veel meer gedaan dan wat was gevraagd”, zegt Van Overtveldt. “Bovendien heeft de commissie zelf flexibiliteit in het leven geroepen: als er structurele hervormingen zijn, bij ons bijvoorbeeld de taxshift, en voldoende investeringen, dan is afwijking mogelijk.”

De minister wilde met Europa toen “nog een heel hartig woordje spreken”, over de beoordeling.
129 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Toen wist Juncker nog niet dat die 2 miljard tekort van Infrabel er ook nog bij moest. Dus, misschien toch weer wel gebuisd.

 • daniel budenaerts

  Hoogconjunctuur, extreem lage rentes ,lage werkloosheid maar wel 5 regeringen met dito kabinetten en toch oplopende begrotingstekorten : wiens fout is dat ??? Misschien de kracht van verandering. Hou je maar klaar hard werkende Vlaming want binnenkort zitten ze weer in onze portemonnee.

 • raf peeters

  Dat de NVA een serieuze klop heeft gekregen lezen de NVA aanhang natuurlijk niet graag ,HLN column schrijver Jan Segers schreef gewoon de waarheid,ze hebben alles behalve reden tot jubelen,overal quasi achteruit en terecht,de gepensioneer-den hebben het in ieder geval begrepen en zullen er ook in mei aan denken,drie vierde van de reactie's hier hebben het ook begrepen,doch zijn er die liever tegen-deel blijven beweren en zichzelf beliegen.

 • raymond van der craen

  Heeft die Juncker een nuchtere kijk op de zaken? We zullen even afwachten tot de volgende begrotingsopmaak maar met het ontbreken voor de centjes van de taksshift vrees ik dat debegroting 8 000 000 000 euro in het rood gaat. Zowaar een mooi vooruitzicht met de federale verkiezingen in aantocht!

 • Freddy De Vos

  Niets fake news! Deze regering (met NVA op kop) heeft gefaald! Het enige was jullie tot nu toe bereikt hebben is je eigen volk in de armoede duwen en de rijkste nog rijker maken! Onze staatsschuld stijgt elke seconden, dankzij het klungel beleid van deze regering! Het programma en de standpunten van deze regering dat is fake news!