ThinkStock
Volledig scherm
© ThinkStock

België telt ruim 5 miljoen euro aan openstaande erfenissen: hoe weet je of je recht hebt op een erfloze nalatenschap?

De Belgische staat heeft voor ruim 5 miljoen euro openstaande erfenissen op zijn rekening staan, die zijn elk gemiddeld 12.500 euro waard. Wanneer niemand zo’n erfenis na 30 jaar opeist, gaat het geld naar de staat. Ben jij zonder het te weten erfgenaam van een nalatenschap die in de nationale schatkist dreigt te verdwijnen? Na twee seizoenen ‘Erfgenaam Gezocht’ weet Axel Daeseleire hoe je kan zien welke erfloze nalatenschappen maar niet opgeëist raken. Met zijn uitleg en onze stappengids kan je zelf aan de slag.

 1. “Fiscaal voordeel van een pensioenspaarfonds weegt niet altijd op tegen de hoge kosten”: is het voordeliger om zelf te beleggen voor je pensioen?
  PREMIUM

  “Fiscaal voordeel van een pensioens­paar­fonds weegt niet altijd op tegen de hoge kosten”: is het voordeli­ger om zelf te beleggen voor je pensioen?

  Wie wil beleggen voor zijn pensioen kan zélf een beleggingsportefeuille samenstellen of fiscaal optimaal sparen via een pensioenspaarfonds van de bank. Wat is het interessantst met het oog op je uiteindelijke rendement? En wat zijn de voor- en nadelen van beide opties? Onze geldexpert Pascal Paepen weegt beide mogelijkheden tegen elkaar af. “Een potje waar je altijd uit kan putten, is gevaarlijk. Dan gaan de emoties meespelen.”
 2. Hobbykamer of extra opslagruimte maken van je zolder? Op deze vijf punten moet je letten
  Livios

  Hobbykamer of extra opslagruim­te maken van je zolder? Op deze vijf punten moet je letten

  Kan je wel wat meer ruimte gebruiken in huis? Vooraleer je denkt aan het toevoegen van een extra volume, kijk je best eerst eens naar je zolder. De ruimte onder het dak wordt vaak onderbenut, terwijl ze interessante mogelijkheden kan bieden. Maar vooraleer je je zolder omvormt tot een woonruimte, moet je jezelf eerst enkele belangrijke vragen stellen. Bouwsite Livios lijst ze voor je op.