België telt ruim 5 miljoen euro aan openstaande erfenissen: hoe weet je of je recht hebt op een erfloze nalatenschap?
De Belgische staat heeft voor ruim 5 miljoen euro openstaande erfenissen op zijn rekening staan, die zijn elk gemiddeld 12.500 euro waard. Wanneer niemand zo’n erfenis na 30 jaar opeist, gaat het geld naar de staat. Ben jij zonder het te weten erfgenaam van een nalatenschap die in de nationale schatkist dreigt te verdwijnen? Na twee seizoenen ‘Erfgenaam Gezocht’ weet Axel Daeseleire hoe je kan zien welke erfloze nalatenschappen maar niet opgeëist raken. Met zijn uitleg en onze stappengids kan je zelf aan de slag.
Wie droomt er nooit eens van dat een erfenis van een ver familielid hem onverwacht in de schoot valt? Zeker nu Axel Daeseleire met zijn ‘Erfgenaam Gezocht’ al bij zoveel stomverbaasde erfgenamen aanbelde, wil iedereen wel weten welke erfloze nalatenschappen er zoal liggen te verstoffen. Maar hoe moet je beginnen zoeken? Dat legt Axel je hieronder uit. En voor het gemak zetten we daaronder screenshots die je op jouw eigen tempo verder helpen.
We doen het nog eens stap voor stap over.
Starten doen we met de databank van het Belgisch Staatsblad. Daar maken we onderaan de keuze voor Nederlands.
Zoals Axel al aangaf, kom je dan op een lijst met een heleboel verwijzingen terecht. Die negeer je: je klikt gewoon bovenaan rechts op ‘Nieuwe opzoeking’.
Dan verschijnt een raster dat een heleboel info vraagt. Maar het volstaat dat je ‘erfloze nalatenschap’ intikt in het vakje achter ‘Woorden van tekst’.
Natuurlijk krijg je dan heel veel resultaten: hoeveel het er zijn, zie je naast het vakje ‘Opzoeking’ links bovenaan. Als je die niet allemaal wil doorzoeken op een bekende naam, kan je ook je eigen achternaam of die van je ouders, grootouders of overgrootouders een voor een invoeren. Of er resultaten zijn en hoeveel, zie je dus weer naast ‘Opzoeking’.
Als je nu op ‘Lijst’ klikt, krijg je de resultaten te zien.
Nu kan je door de lijst met resultaten scrollen. Wil je er eentje van dichtbij bekijken, dan klik je op het nummer dat ernaast staat.
Als je door de lijst scrolt, merk je soms dat de naam in de lijst niet overeenkomt met jouw zoekopdracht. Open desondanks toch maar de link.
Soms zitten er namelijk een aantal bekendmakingen van erfloze nalatenschappen in een document en moet je even scrollen voor je een mogelijk familielid vindt.
En dan? Als de naam van de overledene bij jou of een van jouw familieleden een belletje doet rinkelen, kan je nagaan of je de erfenis kan opeisen. Als dat niet het geval is, moet je zelf op zoek gaan naar een mogelijke familieband. En net als Axel gaan grasduinen in oude rouwbrieven, aktes en dossiers. Succes!
KIJK. Axel Daeseleire over het nieuwe seizoen van ‘Erfgenaam Gezocht’ in Showbits
Lees ook
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Fiscaal voordeel van een pensioenspaarfonds weegt niet altijd op tegen de hoge kosten”: is het voordeliger om zelf te beleggen voor je pensioen?
Wie wil beleggen voor zijn pensioen kan zélf een beleggingsportefeuille samenstellen of fiscaal optimaal sparen via een pensioenspaarfonds van de bank. Wat is het interessantst met het oog op je uiteindelijke rendement? En wat zijn de voor- en nadelen van beide opties? Onze geldexpert Pascal Paepen weegt beide mogelijkheden tegen elkaar af. “Een potje waar je altijd uit kan putten, is gevaarlijk. Dan gaan de emoties meespelen.” -
PREMIUM
Oud geld gevonden bij een grote schoonmaak? Zo krijg je er toch nog euro’s voor
15 miljoen biljetten i oude Belgische frank - ter waarde van 114 miljoen euro - zijn nooit omgeruild voor euro’s. En dan zijn er nog al die briefjes en munten die na buitenlandse reizen eindeloos in huis blijven rondslingeren. Wie ze kwijt wil, kan er nog geld voor krijgen. Hoeveel moeite moet je daarvoor doen? We gingen te rade bij drie experts. -
Livios
Hobbykamer of extra opslagruimte maken van je zolder? Op deze vijf punten moet je letten
Kan je wel wat meer ruimte gebruiken in huis? Vooraleer je denkt aan het toevoegen van een extra volume, kijk je best eerst eens naar je zolder. De ruimte onder het dak wordt vaak onderbenut, terwijl ze interessante mogelijkheden kan bieden. Maar vooraleer je je zolder omvormt tot een woonruimte, moet je jezelf eerst enkele belangrijke vragen stellen. Bouwsite Livios lijst ze voor je op. -
-
PREMIUM
Met een relatief kleine ingreep wordt de woning van Kevin en Tania 27.000 euro meer waard: “Veel vraag naar zulke huizen, maar het aanbod is beperkt”
Hoeveel is jouw woning waard? Onze woonexpert Björn Cocquyt neemt de proef op de som. Deze week bezoekt hij met Ruben Bosman van Bosman Vastgoed een halfopen bebouwing in Tessenderlo. “De combinatie van de pastoriestijl buiten en de moderne stijl van het interieur valt bij veel kandidaat-kopers in de smaak.” -
Independer
Een nieuwe auto leasen of kopen? Dit is het verschil
Een wagen kopen en goed onderhouden kost behoorlijk wat geld en tijd. Daarom loont het ook als particulier de moeite zowel een offerte te vragen voor een autolening als voor een leasingformule. Maar waarin zit het verschil? Independer.be legt uit. -
Mijnenergie
Energiefactuur te hoog voor steeds meer Vlamingen: kan je zomaar zonder stroom en gas vallen?
Almaar meer mensen ondervinden problemen om hun energiefactuur te betalen. Maar wat zijn de mogelijke gevolgen en reddingsboeien? En kan je tijdens de winterperiode zonder stroom en aardgas vallen? Mijnenergie.be beantwoordt de vaakst gestelde vragen. -
IMF verhoogt groeiprognoses voor wereldeconomie
De wereldeconomie zal de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de aanhoudende hoge inflatie iets beter opvangen dan aanvankelijk werd gevreesd. Dat komt niet in de laatste plaats door de ontwikkelingen in China, blijkt vandaag uit de bijgewerkte prognose van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).