België is bij sterkste dalers fiscale druk in Europa (maar scoort nog steeds hoog)

kos
Ons land is niet langer houder van het Europees goud in de discipline fiscale druk. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistisch bureau Eurostat. Met een totale fiscale druk aan belastingen en sociale bijdragen van 46,8 procent halen we maar brons meer op het Europese belastingpodium.

De Belgische belastingdruk in 2016 bedroeg 46,8 procent, aldus Eurostat. Enkel Frankrijk (47,6 procent) en Denemarken (47,3 procent) kennen een hogere fiscale druk. In 2015 kenden we nog de hoogste druk (47,6 procent), samen met Frankrijk (eveneens 47,6 procent) en voor de Denen (47,4 procent).

Ons land kende de op twee na sterkste daling van de fiscale druk, na Roemenië en Oostenrijk. Slechts in negen EU-landen daalde de belastingdruk, in het merendeel van de lidstaten ging de belastingdruk omhoog, met op kop de Grieken en de Nederlanders.

In een reactie verwijst minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) naar de taxshift. "De taxshift werkt. De belastingen dalen en zorgen voor meer groei, koopkracht en jobs. Die beweging zal de volgende twee jaren nog versnellen", argumenteert Van Overtveldt.

Photo News54 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jo vandenberghe

  Hangt ervan af wie ge zijt natuurlijk,een héél grote groep betaalt al bijna niets!

 • pierre Van den Wijngaert

  Iedereen heeft meer verdiend en moet dus meer belastingen betalen!!! Gelukkig is er de taxschift die er voor gezocht heeft dat je minder moet betalen Beetje moeilijk voor de meesten?

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Ze geven aan de nieuwe taksen een andere naam en laten uitschijnen alsof de taksen gedaald zijn, hoeveel neventaksen zijn er ondertussen al niet ?

 • jo vandenberghe

  Er zijn gewoon véél te veel valsspelers in Belgie(mensen die echt bang zijn om belastingen te betalen)en deze regering doet er alles aan om die mensen verder te helpen.De rest mag opdraaien voor de gemiste inkomsten en de gemakkelijkste weg zijn deze die niets kunnen verbergen!

 • jo vandenberghe

  Een beetje meer investeren in belastingscontroleurs zou een oplossing kunnen zijn!