België blijft op loonkostenpodium in Europa
België kampt zoals bekend met zowat de hoogste loonkosten van Europa. Ook in 2021 staat ons land “op het podium” binnen de Europese Unie. Met een gemiddelde arbeidskost van 41,6 euro per uur, staan we opnieuw op de derde plaats, na Denemarken (46,9 euro) en Luxemburg (43 euro), zo blijkt uit de jongste cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.
De loonkost zegt niets over hoeveel de werknemer uiteindelijk op zijn loonbriefjes ziet verschijnen of over de koopkracht. Het is het bedrag dat werkgevers gemiddeld moeten ophoesten, en bepaalt dus mee hun concurrentiekracht.
België bekleedt a vele jaren de derde plaats in de EU. De verschillen zijn ook nog altijd erg groot tussen de verschillende landen, met de hoogste arbeidskosten in het noorden en westen van het continent, en de laagste in het oosten en zuiden. Bulgarije en Roemenië kenden in 2021 de laagste loonkosten, van respectievelijk amper 7 en 8,5 euro per uur.
In vergelijking met onze belangrijkste handelspartners, de buurlanden, blijft België nog altijd duurder. De gemiddelde arbeidskost bedraagt 38,3 euro per uur in Nederland, 37,9 euro in Frankrijk en 37,2 euro in Duitsland. Maar terwijl in België de arbeidskost het voorbije jaar met slechts 1,1 procent is gestegen, was de stijging bij onze handelspartners wel groter: een stijging van 2,5 procent in Nederland, 1,4 procent meer in Duitsland en in Frankrijk ging de arbeidskost met 1,2 procent omhoog. De Nationale Bank waarschuwde maandag wel dat, door de hoge inflatie en automatische loonindexering, de Belgische bedrijven mogelijk een tijdelijk nadeel zullen ondervinden voor hun concurrentiekracht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Tussen het duurste en goedkoopste dierenpark zit ruim 100 euro verschil”: zoveel betaal je voor een dagje zoo met het gezin (en zo scoor je korting)
-
Livios
Met de hogedrukreiniger erover en klaar? Dankzij deze tips maak je je terras kraaknet zonder het te beschadigen
Het zonnetje schijnt en de temperaturen stijgen: we trekken dus met z’n allen massaal naar buiten om te genieten van/op ons terras. Met deze onderhoudstips van bouwsite Livios maximaliseer je je genot en minimaliseer je mogelijke schade en, dus, kosten. -
Spaargids.be
Deze ziekenfondsen betalen zelfs je zonnebril op sterkte terug
Heb je als volwassene een bril of lenzen op sterkte nodig? Vergeet dan niet om bij je ziekenfonds aan te kloppen, want dat betaalt een deel van je aankoop terug. Soms zelfs als het over een zonnebril op sterkte gaat. Spaargids.be bezorgt een overzicht van de actuele vergoedingen. -
-
PREMIUM
Moet je je flexijob of andere bijverdienste aangeven op je belastingbrief? Fiscaal experten geven advies
-
Mijnenergie
Injectievergoeding tot 75% lager dan verbruikstarief: waarom is de stroom die je zelf opwekt pak goedkoper dan die van het net?
Als eigenaar van zonnepanelen en een digitale meter betaal je jouw energieleverancier voor de stroom die je van het net afneemt en ontvang je een vergoeding voor de stroom die je op het net plaatst. Helaas liggen de verbruikskosten een pak hoger dan het injectietarief. Energieleveranciers wijzen als oorzaak al snel naar de netkosten en belastingen aan verbruikszijde. Maar in realiteit verklaart dat maar gedeeltelijk de prijskloof, zo leert een analyse van Mijnenergie.be. -
Europese gasprijs daalt naar laagste niveau in bijna twee jaar: “Het lijkt erop dat we Poetin te snel af zijn”
De Europese gasprijs is donderdag gezakt naar het laagste niveau in bijna twee jaar. Sinds het begin van dit jaar is de prijs van aardgas op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam al hárd gedaald, geholpen door het milde weer, de toegenomen import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) en gasvoorraden die beter gevuld zijn dan verwacht. De Europese afhankelijkheid van Russisch gas is grotendeels voorbij, zo klinkt het. -
Mijnenergie
Tijdens je vakantie thuis niets verbruiken, maar toch betalen: dit kan je eraan doen