Belgen zetten 1 miljard extra op spaarboekje

thinkstock
De Belg blijft koppig geld parkeren op spaarrekeningen. Tegenover eind vorig jaar kwam er 1 miljard euro bij. Vooral de grootbanken zagen de inlagen stijgen. Dat schrijft De Tijd vandaag.

Bankiers slagen er ondanks de lage rentevergoedingen niet in de populariteit van spaarboekjes af te remmen. In de afgelopen zes maanden konden adviseurs bij kleinere banken het tij blijkbaar vlotter keren. Daar is door het succes van beleggingsfondsen het bedrag op de boekjes lichtjes gedaald.

Trend naar beleggingen zet door
AXA zegt dat de 200 miljoen euro minder op spaarrekeningen gecompenseerd wordt door ruim 300 miljoen euro extra in fondsen. Ook Belfius merkt meer appetijt voor producten met hogere rendementen. "De trend naar beleggingen in vastgoedvennootschappen met een hoog dividendrendement, gestructureerde producten en beleggingsverzekeringen zet door", luidt het. Vermogende klanten kunnen sinds kort terecht bij Belfius Immo om hun geld in nieuwbouwappartementen te steken. Bij Belfius gingen de spaartegoeden wel nog omhoog.

Inflatie veel hoger dan spaarrente
In België ligt de inflatie vele malen hoger dan de spaarrente. Daardoor kunnen spaarders jaar na jaar minder kopen voor hun geld. In juni was 1 euro 1,6 procent minder waard dan een jaar geleden. Om de ontwaarding van hun geld voor te blijven, zijn spaarders volgens De Tijd gedwongen een hoger rendement te zoeken. Daarvoor moeten ze risico's nemen, wat volgens de krant onzekerheid biedt over de toekomstige opbrengsten. Maar spaarders die niets ondernemen, kunnen er zeker van zijn dat ze jaar na jaar minder kunnen kopen met hetzelfde spaarsaldo.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.