Belg gaat massaal voor telecompakket: hoe voordelig is dat?
MijntelcoTelecombundels zijn populairder dan ooit. Volgens telecomregulator BIPT heeft 64% van de Belgische gezinnen een ‘multiplay’, een abonnement dat verschillende diensten bundelt. Blijft de vraag: doe je er wel degelijk voordeel mee? En hoe weet je welke bundel het best bij je past? Mijntelco.be licht toe.
De opmars van de telecombundels gaat onverminderd verder. Operatoren bieden steeds vaker 4-playbundels aan: vaste telefonie, internet, digitale tv en mobiele telefonie in één abonnement. Volgens telecomwaakhond BIPT is het de populairste telecombundel geworden, vóór de klassieke 3-playbundel met vaste telefonie, internet en televisie. En dat heeft een opvallend gevolg. Het combineren van de vier diensten verhoogt namelijk de loyaliteit van de klant. “De bundel met vier diensten heeft effectief het laagste klantenverloop”, zegt Jimmy Smedts van BIPT. Amper 3% van de klanten met een 4-playbundel verandert van operator, waar dat bij 3-playbundels (10%) en 2-play (17%) een stuk hoger ligt.
Verloop afremmen
Operatoren zijn dus steeds meer geneigd om een 4-in-1-pakket te verkopen. Net daar schuilt volgens de telecomregulator een mogelijk gevaar. “De groei van 4-play kan het klantverloop op de elektronische communicatie- en televisiemarkt afremmen”, zegt Smedts. Het belang van de easy switch, de procedure om gemakkelijk van operator te veranderen, neemt daarom toe. Lees hier hoe je zonder zorgen van telecomoperator verandert.
Het bundelen van je telecomdiensten bij één operator heeft natuurlijk voordelen. Zo is het als klant praktisch eenvoudiger om alle diensten in één abonnement te hebben. Zeker als je het abonnement deelt met één of meer gezinsleden. Vaak krijg je namelijk korting als je een extra mobiel nummer toevoegt aan je factuur. Het nadeel is dan weer dat je te weinig vergelijkt met andere formules.
Maar hét grootste voordeel is natuurlijk voor de operatoren. Gezinnen die meer diensten afnemen, brengen meer geld op. Consumentenorganisatie Test Aankoop waarschuwt er al langer voor dat je als consument best goed afweegt welk abonnement het best bij je past. Zeker omdat de concurrentie op de telecommarkt in Vlaanderen en bij uitbreiding België laag is. En weinig concurrentie zorgt voor potentieel duurdere prijzen. Al kunnen bundels ook net zorgen voor méér onderlinge concurrentie en dus scherpere prijzen.
Bundels zelf invullen
De bekendste voorbeelden van telecombundels zijn Flex van Proximus en One van Telenet. Beide bundels kan je zelf invullen. Voor een standaardsituatie met een gezin met één kind, waarbij je kiest voor een all-in bundel met drie mobiele abonnementen en alles onbeperkt, lopen de prijzen van Proximus (137 euro) en Telenet (124 euro) uiteen. Net zoals de gelijkaardige bundel Love van Orange (149 euro). Belangrijk: bij dit voorbeeld zijn er nog steeds verschillen, zoals de internetsnelheid. Je kan de bundels zowel goedkoper maken, door bijvoorbeeld kleinere gsm-abonnementen te kiezen, of net duurder, door extra pakketten toe te voegen.
Vergelijken
Vergelijken is dus de boodschap. Wie bijvoorbeeld steevast belt via WhatsApp of wifi, heeft wellicht minder nood aan een (extra) mobiel abonnement in zijn telecombundel. Bij gezinnen met kinderen kan dat dan weer net wel noodzakelijk zijn. Het voordeel van 4-in-1-pakketten is dat je ze deels zelf kan invullen. Maar ook hier is vergelijken belangrijk.
Pas als je je eigen verbruik en noden in kaart brengt, is het echt mogelijk om te zeggen of je voordeliger bent met een bundelabonnement of afzonderlijke diensten bij verschillende operators. Simpel gezegd: er is geen eenduidig antwoord op de vraag ‘is het voordeliger om een telecombundel te nemen?’ Vergelijk hier de huidige telecomtarieven en kijk welk abonnement voor jou het meest voordelig is.
Lees ook op Mijntelco.be:
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Mijntelco. Mijntelco.be is een onafhankelijke telecomvergelijker van internet, mobiele tefefonie, televisie en vaste lijn..
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tweakers
Generieke kabels gaan minder lang mee dan officiële exemplaren: let hierop bij het kopen van een nieuw oplaadsnoer
Het is één van de grootste ergernissen van smartphonegebruikers: het kapot gaan van de oplaadkabel. Het lijkt bijna alsof de fabrikanten het erom doen. Hoe kun je dit (enigszins) voorkomen? En waarop moet je letten bij het aanschaffen en bewaren van deze kabels? Technologiesite Tweakers geeft raad. -
2
Wachttijden Mijn VerbouwLening blijven in verschillende regio’s oplopen: Vlaamse regering verdriedubbelt budget energiehuizen
Wie in onder andere Antwerpen, Leuven of Mechelen een Mijn VerbouwLening aanvraagt, moet geduld hebben. De wachttijden zijn daar de afgelopen maanden namelijk nog steeds erg lang of zelfs erger geworden. De extra freelance energie-experts die Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) eind vorig jaar inzette brengen dus niet meteen zoden aan de dijk. De Vlaamse regering verhoogt nu de basisfinanciering van de energiehuizen van 4,9 naar 16,1 miljoen euro, zodat er meer personeel in de energiehuizen kan komen. -
Je lief verwennen met Valentijn? Met deze 15 rode handtassen scoor je gegarandeerd punten
Valentijn staat voor de deur. Het ideale moment om je geliefde (of jezelf) te verwennen met een handtas in de kleur van de liefde. Of je nu voor een mini, midi of maxi ontwerp kiest: met deze rode handtassen schiet Cupido gegarandeerd nóg eens raak. -
-
BNP Paribas boekt recordwinst: dividend van 375 miljoen euro voor Belgische staat
De Franse bank BNP Paribas, de moedergroep van de Belgische bank BNP Paribas Fortis, heeft vorig jaar een recordwinst geboekt van 10,2 miljard euro. De Belgische staat kan als aandeelhouder rekenen op 375 miljoen euro aan dividenden. -
Mijntelco
Telenet vist achter het net bij overname VOO: wat zijn de gevolgen van de uitbreiding van Orange voor jou?
De verkoop van de Waalse kabeloperator VOO sleepte jaren aan. Orange Belgium won het wedstrijdje touwtrekken uiteindelijk van Telenet. Door de overname van VOO vestigt Orange Belgium zich definitief als derde grote speler op de Belgische markt. Maar zullen we daar in Vlaanderen iets van merken? Mijntelco zet de gevolgen uiteen. -
Mijnenergie
Van koel-vriescombinatie tot kookplaat: zoveel bespaar je door te kiezen voor een gunstiger energielabel
De keuken is uitgegroeid tot een echte leefruimte. Het is dan ook een kamer waar een groot deel van ons energieverbruik zich situeert. Maar in veel gevallen schuilt er nog een groot besparingspotentieel door te kiezen voor toestellen met een gunstiger energielabel. Mijnenergie.be ging na hoeveel voordeel je dat kan opleveren. -
Alle coalitiepartners vragen minister om renteverhoging ‘Mijn Verbouwlening’ te herbekijken: “Vlaamse overheid toont zich nu onbetrouwbare partner”
Alle partijen in het Vlaams Parlement, op N-VA en Vlaams Belang na, dringen er bij Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) op aan de renteverhoging van de Vlaamse 'Mijn VerbouwLening' terug te draaien of te herbekijken. Ook coalitiepartners CD&V en Open Vld hebben kritiek op het feit dat de verbouwlening sinds 1 februari niet langer renteloos is.