Belg betaalt elke maand gemiddeld 864 euro aan leningen af

We lenen vooral voor grote aankopen, zoals een woning of een auto.
anp We lenen vooral voor grote aankopen, zoals een woning of een auto.
Zesenzestig procent van de Belgen leent en zij betalen gemiddeld 864 euro per maand af. Dat blijkt uit een enquête bij 1.000 Belgen door de financiële informatiesite Wikifin met De Tijd/L'Echo, Radio 2 en Bel RTL.

We lenen vooral voor grote aankopen, zoals een woning of een auto. De Belg sluit gemiddeld op zijn 29ste voor het eerst een woonlening af. Hoe hoger het inkomen, hoe meer kans dat iemand een hypothecaire lening heeft: 71 procent van de ondervraagden met een hoger inkomen geeft aan een woonlening te hebben lopen of er ooit een gehad te hebben. Bij de lagere inkomens is dat maar 28 procent.

Maar soms lenen we ook voor kleinere dingen, al ziet niet iedereen dat dan als een lening. Zo is voor 63 procent van de ondervraagden een "goedkopere" gsm met een vast abonnement geen kredietvorm. Hetzelfde geldt voor het gebruik van de kredietkaart aangeboden door supermarkten: 68 procent van de respondenten gaf aan dat ze dat niet als lenen beschouwen. Daarnaast ziet 60 procent een kredietkaart afgesloten bij de bank eveneens niet als een lening.

Kredietkaart

Als er niet meer voldoende geld op de zicht- en spaarrekening staat, zegt 15 procent van de ondervraagde Belgen een kredietkaart te gebruiken. Acht procent gebruikt die "reserve" om voeding mee te kopen. Bij de lagere inkomens stijgt dat aantal tot 12 procent. 
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Deze die lenen betalen dat af en dat zijn niet alle Belgen. Dat is dus al een sterke nuance. Als het dan nog per hypothecaire lening is dan wordt die afbetaling in een gezin met twee verdieners misschien door twee partners gedragen. En dan is dat zo iets als een huishuur. Je moet er wel nog de onroerend goedbelasting, hogere verzekeringspremie en onderhoudskosten van de woning bij rekenen.

 • james vroman

  de anti stakers :maandkosten van 2000 € /per maand

 • Jo Bosman

  Wie gelooft dit. Vele moeten toekomen met 800 tot 1300 euro. Ja ook werkenden. Dat kan dus nooit kloppen.

 • Jean Gobin

  mag het iets meer zijn ?

 • piet devlieger

  Amai, da's wel erg veel, 864 euro gemiddeld. Renaat Moerman, met die 2835 euro afbetalingen per maand hoop ik dat je heel veel verdient en niet werkloos of ziek zal worden.