Starten met beleggen

Gesponsorde inhoud

Beleggingsportefeuille op mijn maat: wat zijn de principes?

Getty Images
De Europese regelgeving verplicht alle banken om een beleggersprofiel op te stellen van alle klanten voordat zij hen beleggingsadviezen kunnen verlenen. Dat profiel houdt onder meer rekening met hun financiële kennis, zeg maar de mate waarin ze begrijpen welke risico’s ze nemen. Aan klanten met een defensief of neutraal profiel mag een bank niet zomaar beleggingen met hoog risico slijten.

Fondsen voor alle profielen
Voor beleggingen in fondsen vormt je profiel zelden een probleem. Heel wat fondsbeheerders bieden zowel defensieve fondsen met weinig risico als dynamische fondsen met hoog risico aan. Heel wat obligaties zijn eerder defensief: het aanbod van de Belgische banken bestaat vooral uit staatsobligaties van stabiele, democratische landen. Bedrijfsobligaties zijn risicovoller, omdat de terugbetalingscapaciteit van een bedrijf altijd minder zeker blijft dan die van een land.

Daarom ook zijn beleggingen in individuele aandelen of sectoren risicovoller. Een defensieve belegger kan toch mee in aandelen beleggen, via een beleggingsfonds. Daar wordt het risico gespreid over diverse aandelen of over aandelen en andere financiële producten.

Risico en rendement
Met hogere risico’s kan je hogere rendementen behalen, maar ook aanzienlijke verliezen boeken. Met hogere risico’s kan je hogere rendementen behalen, maar ook aanzienlijke verliezen boeken. Lagere risico’s vertalen zich in lagere rendementen. Onder meer een bredere spreiding van de portefeuille zorgt hiervoor.

Algemeen wordt een dynamisch profiel eerder aanbevolen voor mensen die hun geld lange tijd kunnen missen, meer dan vijf jaar. Op die manier kan de tijd mogelijke verliezen in een bepaalde sector of op de beurs eventueel wegwerken. Ook al is het geen absolute regel, werd tot nu toe vastgesteld dat verliezen eerder zeldzaam zijn bij beleggingen op lange termijn. Dit uit zich het best in adviezen voor pensioensparen. Hiervoor wordt dikwijls geadviseerd om tot je 55ste dynamisch tot neutraal te beleggen en daarna neutraal tot defensief, zodat je geen klap kan krijgen wanneer je op een slecht moment met pensioen gaat en je opgebouwde portefeuille weer in geld omzet.

Roerende voorheffing en belastingen
Het risicoprofiel is niet de enige grondslag om voor bepaalde beleggingen te kiezen. Het is wel een belangrijke grondslag in de keuze van de aard van de belegging. Voor de vorm van de belegging kan het fiscaal beleid van de overheid zwaarder doorwegen. Dat is bijvoorbeeld zo voor beleggingsverzekeringen, waar het fiscale aspect en, in functie daarvan, de beleggingsperiode doorslaggevend zijn.

Meer info: www.beobank.be/nl/particulier/sparen-beleggen/beleggingen/ervaren-belegger.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.