Belegger ging 'all-in' op bitcoin en zag droom in vervulling gaan. Maar dat bleef niet duren

Op nog geen maand tijd zag Sean zijn investering in waarde verviervoudigen. Toen kwam de crash, en spatte zijn droom uit elkaar.
Screenshot CNN/iStock Op nog geen maand tijd zag Sean zijn investering in waarde verviervoudigen. Toen kwam de crash, en spatte zijn droom uit elkaar.
Sean Russell hield de markt van cryptomunten al jaren in het oog, toen hij eind november 2017 besloot om 'all-in' te gaan. Hij belegde al zijn spaargeld, zo'n 100.000 euro, in bitcoin. Een maand later was zijn investering al meer dan 430.000 euro waard. Maar de droom duurde niet lang.

De vastgoedontwikkelaar uit Leeds had niet zoveel ervaring met aandelen. Hij was wel gefascineerd door cryptomunten. Al jaren bestudeerde hij de virtuele munt bitcoin. Eind november 2017 voelde hij zijn moment gekomen, en investeerde Sean al zijn spaargeld in bitcoin.
Op nog geen maand tijd zag hij de waarde van zijn investering aangroeien tot meer dan 430.000 euro. "Het voelde fantastisch", vertelt hij. "Op een ochtend werd ik wakker, en ik had ’s nachts meer dan 13.000 euro verdiend. Ik dacht, wauw, ik kan mijn hypotheek afbetalen, en de vakanties betalen waar ik altijd van droomde." Op dat moment was de bitcoin gestegen naar zijn recordwaarde. Toen volgde de crash.

Op een ochtend werd ik wakker, en ik had ’s nachts meer dan 13.000 euro verdiend

Sean Russell

Sean Russel probeerde nog om zijn verliezen te beperken, onder meer door een deel van zijn geld uit bitcoin te halen en te investeren in andere cryptomunten als Ethereum en Ripple. Maar het hielp niet. Vandaag zegt Sean dat hij ongeveer 96% van zijn initiële investering kwijtspeelde. "Dat is behoorlijk traumatisch", vertelt hij. "Je vraagt je soms af hoe iemand erin kan slagen om zoveel geld te verliezen. In het begin was ik in paniek, maar ik dacht: ik heb hier zoveel geld staan. Het komt wel weer goed." Niet dus. 

Eind 2017 lieten veel onervaren investeerders zich verleiden om bitcoin te kopen. Zij kampen nu met enorme verliezen.
Screenshot CNN Eind 2017 lieten veel onervaren investeerders zich verleiden om bitcoin te kopen. Zij kampen nu met enorme verliezen.

Niet de enige

Sean is wellicht niet de enige. Volgens onderzoeker Michel Rauchs van de universiteit van Cambridge, hebben veel onervaren investeerders zich eind 2017 laten verleiden door de grote koersstijgingen van de bitcoin. "Studenten, huisvrouwen en zelfs oma's gingen mee in de hype. Ze dachten dat dit de kans van hun leven was. Ze kochten aan op een hoogtepunt en zitten nu met enorm zware verliezen."

Ondanks zijn zware verliezen, blijft Sean wel geloven in het potentieel van bitcoin, en heeft hij er zelf ook nog.
55 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Christian Alex

  Al te veel mensen verwarren bitcoins met beleggingen. Aandelen zijn een deel van een bedrijf dat winst kan uitkeren. Goud is een metaal dat je kan gebruiken en op grond kan je iets planten of bouwen en verhuren. Bitcoins zijn fiat geld, (waarde gebaseerd op vertrouwen van de gebruikers) in essentie bestemd voor computernerds en gamers.

 • Jozef Van Schuerbeeck

  Je eieren allemaal in hetzelfde nest leggen is het domste wat je nut doen. Dit is geen belegger maar een kieken in een goktent.

 • Sebastian Peeters

  Ik hecht toch ook weinig geloof aan dit artikel. Op het hoogste punt stonden ze iets boven de 16000 Euro om dan terug te zakken naar 5500. Hoe kan je dan 94 procent van uw inzet verliezen of je zou al serieus gek gedaan moeten hebben. Feit is wel dat er schrik zit in een alternatief betalingsmiddel omdat dit minder controleerbaar en belastbaar is.

 • Michael Dimers

  Het is niet alleen geen echt geld maar het is ook pure speculatie. En welke site mag je vertrouwen ??? Ik vertrouw niets of niemand in deze wereld dus zal er niet aan beginnen !

 • Jens Vranckx

  'echt geld' is ook niet echt... je kan intussen al vrij vaak met Bitcoin betalen, al betaal je er de energiefactuur niet mee, het is in de handen van de bevolking, niet de banken, wij bepalen de waarde. Nu is het koopjestijd en sowieso stijgt die terug, al bij al niet zo snel meer door het 'gehype' in de media. Er werd te veel op korte termijn gekeken, terwijl Bitcoin iets voor op lange termijn is.