Beleggen in ETF’s is populair: wat zijn de voor- en nadelen in vergelijking met klassieke beleggingsfondsen?
Spaargids.beBeleggen in ETF’s wint razendsnel aan populariteit. Almaar meer mensen investeren in dergelijke ‘trackers’ die de prestatie van de beursindex volgen. Wat zijn ETF’s precies? Welke voordelen bieden ze ten opzichte van klassieke beleggingsfondsen? En zijn er ook valkuilen? Spaargids.be vroeg het aan Marijn Deschrevel, communicatieadviseur van Bolero en Corentin Scavée CFO bij Easyvest.
Vorig jaar bereikte het totale vermogen in Europese ETF’s een nieuw record. Op amper drie jaar is de Europese markt zelfs verdubbeld, blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut Morningstar. Die tendens zet zich in ons land minstens even sterk door. Beleggingsplatformen Easyvest en Bolero respectievelijk een verdubbeling op één en anderhalf jaar tijd op.
1. Wat is ETF-beleggen?
Marijn Deschrevel van Bolero: “Een ETF of tracker staat voor ‘Exchange Traded Fund’. Een ETF is een beursgenoteerd fonds en is dus, net als een aandeel, verhandelbaar op de beurs. Eén ETF omvat meerdere aandelen of effecten. Op die manier breng je met een ETF de nodige spreiding in je beleggingsportefeuille, zonder dat je daarvoor tientallen aandelen of effecten moet aankopen. ETF’s volgen meestal een index, zoals bijvoorbeeld de Bel-20 of bepaalde sectoren of grondstoffen. Er bestaan ook ETF’s met obligaties of vreemde munten.”
2. Wat zijn de voordelen van ETF’s ten opzichte van klassieke beleggingsfondsen?
Corentin Scavée van Easyvest: “ETF’s zijn goedkoper dan klassieke beleggingsfondsen. Daarnaast zijn ze ook transparant over de samenstelling van je portefeuille. Doordat een ETF een index volgt, sluit je menselijke fouten uit, zoals een slechte timing door de fondsenbeheerder. Tot slot kan je met enkele ETF’s een zeer gespreide beleggingsportefeuille samenstellen van honderden of zelfs duizenden bedrijven.”
3. Wat zijn de nadelen van ETF’s?
Corentin Scavée : “Als je denkt dat het mogelijk is om beter te presteren dan de markt, dan kan beleggen in ETF’s jou misschien frustreren. ETF’s willen de markt namelijk zo exact mogelijk benaderen. Daarnaast kan je met ETF’s niet zelf de exacte samenstelling van je beleggingsportefeuille kiezen. Tot slot zijn nog niet alle exotische thema’s beschikbaar in de vorm van ETF’s.”
4. Hoeveel kost het om te beleggen in ETF’s?
Marijn Deschrevel: “Je moet rekening houden met transactiekosten bij je online broker voor de aan- en verkoop van een ETF. Die kosten zijn vaak afhankelijk het bedrag dat je investeert en de markt waarop je koopt. Bij Bolero koop je bijvoorbeeld trackers vanaf 7,50 euro. Ook moet je rekening houden met een beperkte beheersvergoeding. Verder moet je, net als bij aandelen, een beurstaks betalen, die schommelt tussen 0,12 en 1,32 procent. Koop je een ETF met een dividenduitkering? Dan betaal je daar 30 procent roerende voorheffing op.”
5. Wat levert het meeste op: een traditioneel beleggingsfonds of een tracker?
Corentin Scavée : “Over het algemeen en op langere termijn bieden traditionele beleggingsfondsen een lager rendement dan vergelijkbare ETF’s. Dat blijkt ook uit de jaarverslagen van Morningstar. De kosten van een ETF liggen immers lager dan die van een klassiek beleggingsfonds. Daarnaast heb je bij ETF’s geen fondsenbeheerder die ongepaste managementbeslissingen maakt.”
Nog meer weten? Lees hier het volledige artikel op Spaargids.be
Lees ook op Spaargids.be
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Spaargids.be. Spaargids.be is een onafhankelijke vergelijker van bank producten en gaat op zoek naar scherpe prijzen en betere rentes
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Griet (43) en haar vrouw verdienen samen 3.500 euro netto en halen 1.200 euro opbrengst uit verhuur: “Maar de eerste jaren als zelfstandige werkte ik nog onbezoldigd”
-
Kandidaat-koper Antwerpse beursvennootschap Merit Capital trekt zich terug
De kans dat de bekende Antwerpse beursvennootschap Merit Capital alsnog kapseist, is een heel stuk groter geworden: Fuchs & Associés, de Luxemburgse kandidaat-overnemer, heeft ondanks een bindend bod op Merit afgehaakt als mogelijke koper. Dat zeggen meerdere bronnen en Fuchs bevestigt de informatie, net als voorlopig bewindvoerder Kjell Swartelé, zo schrijven De Tijd en L'Echo vandaag. -
Spaargids.be
15 procent minder hypotheekaanvragen dan vorig jaar: koop je nu een woning of wacht je beter af?
Een woning kopen: wanneer doe je dat het best? Nu, in volle inflatiehausse en met een stijgende rente? Of later als de situatie weer is genormaliseerd? Een dilemma, want wanneer zullen de tijden weer ‘normaal’ zijn? Spaargids.be vroeg het aan John Romain, oprichter van financieel adviesbureau Immotheker finotheker. -
-
Zot van je handtas in suède? Met deze praktische onderhoudstips hou je ze in topvorm
Geen handtas die meer vakantie-en festivalvibes uitstraalt dat een exemplaar in suède. Helaas is deze topfavoriet veel kwetsbaarder dan andere soorten leder. Suède is nogal gevoelig voor regen en voor vlekken. Enkele tips om je handtas jarenlang mooi te houden. -
Rusland haalt perfect werkende vliegtuigen uiteen voor onderdelen omdat het er in buitenland niet meer aanraakt
Het lijkt erop dat de westerse sancties tegen Rusland werken. Russische luchtvaartmaatschappijen - waaronder het door de staat gecontroleerde Aeroflot - zijn begonnen met het strippen van perfect werkende vliegtuigen voor onderdelen, omdat ze die in het buitenland niet meer kunnen kopen. Dat blijkt uit onderzoek van persbureau Reuters. -
PREMIUM
“De beste koop voor je brein is niet altijd de meest voordelige”: het lelijke eendje en andere trucs die ons misleiden in de supermarkt
-
In de echte wereld is het afwachten, maar virtueel crasht de vastgoedmarkt: “Eén platform kent zelfs een verlies van 96 procent ten opzichte van de hoogdagen”
In België kijkt iedereen angstvallig uit naar een daling van de vastgoedprijzen, maar het zijn de prijzen van virtueel vastgoed die momenteel de dieperik in gaan. In de zogeheten ‘metaverse’ zijn de handelsvolumes in vastgoed nog maar een fractie van wat ze ooit waren. Toch blijft de virtuele vastgoedmarkt zijn potentieel behouden en blijft Meta, het vroegere Facebook, geld pompen in de virtuele wereld.