Onze geldexpert Pascal Paepen vergelijkt verschillende manieren om te sparen voor je pensioen.
Volledig scherm
PREMIUM
Onze geldexpert Pascal Paepen vergelijkt verschillende manieren om te sparen voor je pensioen. © Getty Images / Sofie Silbermann

Beleg je je best zélf voor je pensioen of is een fonds van de bank voordeliger? Onze geldexpert maakt de berekening

Wie wil beleggen voor zijn pensioen kan zélf een beleggingsportefeuille samenstellen of fiscaal optimaal sparen via een pensioenspaarfonds van de bank. Wat is het interessantst met het oog op je uiteindelijke rendement? En wat zijn de voor- en nadelen van beide opties? Onze geldexpert Pascal Paepen weegt beide mogelijkheden tegen elkaar af. “Aan een ETF is geen fiscaal voordeel verbonden, maar de kosten liggen wel een pak lager.”

 1. Je bent nooit te oud voor de beurs, bewijst Mia (92): “Beleggen kan wel best moeilijk zijn. Je moet de moeilijke termen eerst leren begrijpen”
  PREMIUM

  Je bent nooit te oud voor de beurs, bewijst Mia (92): “Beleggen kan wel best moeilijk zijn. Je moet de moeilijke termen eerst leren begrijpen”

  De vrouwelijke versie van internationaal topbelegger Warren Buffett – beiden bouwjaar 1930 – woont in een serviceflat in Gent. Mia Vanhoucke (92) investeert al meer dan 60 (!) jaar in aandelen. Tot op vandaag komt ze maandelijks samen met haar beleggersclub, om zo de evoluties op de markt op te volgen en te bespreken. De kranige aandeelhoudster deelt haar unieke verhaal, belangrijkste investeringen, wijsheden én tips.
 2. Buurtwinkel gemiddeld 21% duurder dan klassieke supermarkt, al geldt dat niet voor elk product
  PREMIUM

  Buurtwin­kel gemiddeld 21% duurder dan klassieke supermarkt, al geldt dat niet voor elk product

  Spring jij regelmatig even binnen in een kleine express-supermarkt? Makkelijk is het zeker, maar je moet er wel dieper in de geldbuidel tasten. Onze journalist vulde haar winkelkar bij Delhaize Shop & Go en Carrefour Express en vergeleek die met exact dezelfde artikelen bij AD Delhaize en Carrefour Market. Wat bleek? Voor sommige producten betaal je zo’n 22 procent meer in een buurtwinkel, bij een andere producten betaalde je niet meer dan de gewone prijs. Een overzicht.
 1. Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
  Tweakers

  Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”

  De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.
 2. Neef Eric Wittouck bezit 11 miljard, maar hoeveel bedraagt het fortuin van echtpaar Ullens de Schooten?
  PREMIUM
  3

  Neef Eric Wittouck bezit 11 miljard, maar hoeveel bedraagt het fortuin van echtpaar Ullens de Schooten?

  “Ik ben minder rijk dan velen denken”, sprak Guy Ullens de Schooten (88) ooit. Maar neem dat gerust met een flinke korrel zout, of beter suiker. De man die gisteren zijn tweede vrouw Myriam (70) zag doodgeschoten worden door zijn eigen zoon, vergaarde een fortuin met de verkoop van de Tiense suikerraffinaderij. Tot op vandaag prijkt hij nog altijd op plaats 261 in de lijst met rijkste inwoners van Zwitserland - na de VS het land met de meeste miljardairs ter wereld. Hoe groot is zijn vermogen precies? En in welke pleziertjes stopte hij de voorbije jaren samen met zijn ‘Mimi’ dan vele tientallen miljoenen? Een blik op de financiën van de familie Ullens de Schooten.
 3. “Op een jaar tijd is zo’n 4 miljard euro van pensioenspaarfondsen in rook opgegaan”: wat doe je best als je op die manier aan pensioensparen doet?
  PREMIUM

  “Op een jaar tijd is zo’n 4 miljard euro van pensioens­paar­fond­sen in rook opgegaan”: wat doe je best als je op die manier aan pensioen­spa­ren doet?

  Als je zelf geen actief belegger bent, vind je het misschien niet zo erg dat de beurzen er een slecht jaar hebben opzitten? Maar doe je wel aan pensioensparen via een pensioenspaarfonds? Weet dan dat je dit jaar ook wat armer bent geworden door de dalingen op de beurzen. Wat doe je dan best? We vragen het aan onze geldexpert Pascal Paepen. Die geeft concreet advies waarmee je als pensioenspaarder kan schuilen voor een storm op de financiële markten.