Belastingverlaging van 3,9 miljard op regeringstafel

De Financiëntoren in Brussel, die onderdak biedt aan het ministerie van Financiën.
Photo News De Financiëntoren in Brussel, die onderdak biedt aan het ministerie van Financiën.
De Hoge Raad van Financiën wil inkomens onder het leefloon niet meer belasten. Over een radicale fiscale hertekening raken de experts het niet eens. Voer voor een volgende regering, schrijft De Standaard.

Na ruim twee jaar studiewerk heeft de Hoge Raad van Financiën (HRF) zijn langverwachte rapport voor de federale regering bijna klaar over de verdere verlaging van de belastingdruk op arbeid. De Standaard kon een voorlopige versie van het eindverslag inkijken.

De Raad, die bestaat uit fiscale deskundigen, onderzocht een "transparanter en eenvoudiger fiscaal systeem met minder uitzonderingen, vrijstellingen, aftrekken en belastingverminderingen". Het resultaat is zeker geen blauwdruk voor een fiscale hervorming, hoogstens een bouwpakket. De Raad simuleerde maar liefst zes hervormingen.

Opvallend: de HRF kan niet besluiten welk scenario uiteindelijk als beste uit de bus komt. Toch is er binnen de Raad wel een consensus rond een minimumbod.

Hoe dan ook moet het belastingvrije minimum per belastingplichtige worden opgetrokken tot het bedrag van het leefloon voor een alleenstaande. Op jaarbasis stijgt de belastingvrije som per belastingplichtige zo van 8.860 naar 11.280 euro. Goed voor een gemiddelde korting van 583 euro en een budgettaire kostprijs van 2,7 miljard euro.

Ook de bijzondere bijdrage aan de sociale zekerheid (BBSZ), die nog door premier Jean-Luc Dehaene werd ingevoerd, moet van de Raad verdwijnen. Dat kost nog eens 1,2 miljard euro. De twee maatregelen samen leiden tot een gemiddelde belastingkorting van 822 euro. Alleen al dit minimumbod realiseren kost zo 3,9 miljard euro.

Lees ook in HLN+:

Schuldenberg stapelt zich op tot 12 miljard euro: wie durft de begroting nog aanpakken?

Waarom wordt mijn spaargeld belast en blijven die rentes zo laag? De meest gestelde vragen over het spaarboekje beantwoord
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Alfons LABIE

  @Raf. Loonwagen = loon. DWZ indien standaard belasting word toegepast een mmerkost voor de werkgevers, in het leven geroepen wegens de belachelijk hoge belastingdruk. Elke wijziging aan eender welk systeem welk jij omzeilen noemt komt ten koste van de werkgever met als gevolg dat er weer ontslagen gaan vallen. Deze zullen dan op een werkloosheidsuitkering komen en 100% kosten aan de maatschappij ipv een beetje belastingvoordeel

 • raf peeters

  En hoe gaan ze dat betalen?.Gaan ze de loonwagens aanpakken en belasting innen die nu via loonwagens omzeilt worden of gaan ze ieder jaar een paar miljard bijlenen om de burger verder te sussen.Ze hebben ieder jaar miljarden tekort en men zou met belastingverlaging komen?.Dat eens beginnen belastingen te innen waar nu omzeilt wordt voor men wil beginnen met geld te gooien dat er niet is.

 • George Baaths

  Hoe meer een mens op het einde van de maand over heeft hoe meer hij kan uitgeven dat komt ten goede voor de middenstand

 • Gino Denil

  Als ze stoppen met de bedrijven 10,8 miljard cadeau te geven kunnen ze nog 2,5 keer beter. En dan zou de binnenlandse economie een boom kennen en fiscaal wat opbrengen voor de overheid.

 • Kristof Degros

  Er was toch geld tekort ? Het idee is zeker niet slecht, maar Sinterklaas is pas op 6 december. Paashaas is ook nog een maand of 2 wachten ... Waar gaan we die 3.9 miljard halen ? Electriciteit/diesel/benzine most likely, er zal wel ergens een nieuw taksje moeten komen om 3.9 miljard goed te maken