Belastingdruk nergens zo hoog als in België, volgens nieuwste OESO-ranking
Ook in het nieuwste rapport over de belastingdruk op lonen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) blijft België de kroon spannen. Ons land noteert, bij de singles, vergeleken met een jaar eerder wel één van de relatief forsere dalingen onder de 37 OESO-lidstaten. Door de coronapandemie en de bijhorende steunmaatregelen nam de belastingdruk in de meeste landen af.
De fiscale druk op de lonen kromp in coronajaar 2020 gevoelig, voor heel de OESO is er sprake van de grootste daling sinds de financiële crisis van 2008-2009. De coronacrisis deed immers de lonen dalen en er was veel directe steun van de overheden aan de gezinnen, stelt de internationale organisatie, die vooral rijkere Westerse landen vertegenwoordigt.
In het rapport ‘Taxing Wages 2021' komt de OESO tot een belastingdruk van 34,6 procent voor een alleenstaande werknemer zonder kinderen in 2020. Die belastingdruk - een maatstaf die het verschil weergeeft tussen wat de werkgever bruto betaalt en de werknemer netto ontvangt - daalde met 0,39 procentpunt in een jaar tijd.
Ons land is het enige dat boven de 50 procent noteert, netto blijft er met andere woorden minder dan de helft over
In 29 landen was er een daling. België tekent een daling met 0,76 procentpunt op tot 51,5 procent. Ons land is het enige dat boven de 50 procent noteert, netto blijft er met andere woorden minder dan de helft over.
Een zevental landen tekenen een grotere daling op, twee andere landen een even grote. Duitsland staat tweede met 49 procent na een daling met 0,28 punt. Frankrijk staat vierde met 46,6 procent (-0,56 punt) en Nederland schuilt in de buik van het peloton met 36,4 procent (-0,54 punt).
“Het rapport toont aan dat de belasting op arbeid aanzienlijk verschillend blijft in de verschillende lidstaten. De belastingdruk voor een alleenstaande werker varieert van nul in Colombia tot 51,5 procent in België”, aldus de OESO.
De organisatie maakte de analyse ook voor andere categorieën. Ook bij de koppels met twee werkende ouders en twee kinderen staat ons land op kop, met 43,4 procent na een daling met 1,23 punt. De gemiddelde score is 28,9 procent (-0,75 punt).
Bij de koppels met één werkende ouder en twee kinderen ontsnapt België aan de koppositie. Hier staat voor België 34,9 procent in de tabellen na een daling met 1,71 punt, goed voor stek zeven. Turkije staat bovenaan de tabel (38,2 procent), gevolgd door Frankrijk, Zweden, Griekenland, Finland en Italië. Het gemiddelde noteert op 24,4 procent (-1,15 punt).
Belgen staat in verschillende ranking ver aan de kop.Ook in klagen staat de Belg aan de kop.Niet minder dan 300 miljard op spaarrekeningen ,78% een eigen huis maar klagen en klagen.Restaurants vol ,terrassen vol,Zaventem tijdens verlof vol,24% heeft zelfs een 2 de woning aan de kust en maar klagen,wat denk je wat vadertje Staat daarover denkt?. Misschien toch maar tevreden zijn met 0.40% opslag en de index(als ze niet oversprin-gen).
Nico Herbots
2 jaar geleden
En dan maar foeteren dat mensen meer dan 0,4% opslag durven vragen. Dit zijn geen belastingen meer, dit is financiële onteigening. Helemaal ontnuchterend wordt het wanneer je de welzijnsindex erlangs legt en de dienstverlening van de staat. Dan staat België plots helemaal niet meer op de eerste plaats. Zelfs niet meer in de top 10. Het is vooral die wanverhouding die voor heel veel frustratie zorgt. Veel betalen, nog tot daaraan toe, als je waar voor je geld krijgt.
Voornaam Achternaam
2 jaar geleden
En het opperhoofd van de CD&V vindt dat er nog wel een extra belasting bij kan. Hoe hoog kan iemand in een ivoren toren zitten?
Stefanie van Dijk
2 jaar geleden
Ieder jaar kan dit artikel terug afgestoft worden, wanneer gebeurt er eens wat aan!
Carlos Matos
2 jaar geleden
en wat krijgen we er voor terug? een leger politiekers en meer vzw's dan leden...
51 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerAnoniem
Nico Herbots
Voornaam Achternaam
Stefanie van Dijk
Carlos Matos