Belangrijk om weten in 2018: belastingvrij spaarplafond wordt gehalveerd

Reuters
Vanaf Nieuwjaar daalt de fiscale vrijstelling van rente op de spaarboekjes. De interesten op de spaarboekjes zullen dan niet meer vrijgesteld zijn van belastingen tot 1.880 euro per persoon, maar tot 960 euro, bijna een halvering dus. De regering-Michel wil daarmee het begrotingstekort onder controle houden.

Tot nog toe waren de intresten op spaarboekjes vrijgesteld van belastingen tot 1.880 euro per persoon. Op alles wat daar nog bovenop kwam, moest wel 15 procent roerende voorheffing worden betaald. Dat vrijgestelde bedrag halveert nu tot 940 euro, dat wordt 960 euro geïndexeerd, legt de FOD Financiën uit.

Uitgaande van het wettelijk minimum van 0,11 procent rente, kon de gemiddelde spaarder tot Nieuwjaar dus tot iets meer dan 1,7 miljoen euro belastingvrij sparen. Dat bedrag wordt nu gehalveerd tot 872.727 euro. Op alles daarboven betaal je vanaf 2018 15 procent belastingen. Wie minder op zijn of haar spaarboekje heeft staan, wordt niet getroffen, al kan dat wel veranderen als de rente stijgt.
45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jozef Van Schuerbeeck

  Diegenen die zoveel geld hebben zullen eerder de uitzondering dan de regel zijn. Welke zot gaat er trouwens zoveel geld op een spaarboekje zetten dat totaal niks opbrengt ?

 • raf peeters

  Belangrijk om weten?.Komaan niets belangrijk aan ,er zijn landen genoeg waar je 2.75 a 2.95 procent op spaartegoeden krijgt ,die in Belgie nog spaart is gewoon niet al te klever,dacht je nu werkelijk dat politiekers in Belgie iets staan hebben,waarom hebben De Gucht en Verhofstadt een optrekje in buitenland denk je?.Moest in Belgie iedereen de ballen moest hebben alles af te halen en andere oorden te zetten je zou de reactie van de banken eens zien ,direct terug 3 procent intrest.

 • Gino Denil

  Als sparen geen zin meer heeft dan is het alternatief het geld uitgeven. Dan ben je het natuurlijk ook wel kwijt. Maar als je het dan toch uitgeeft dan doe je dat best waar je er het meest voor terug krijgt. En dat is niet in dit land. Misschien zou men dus het sparen beter niet zo ontmoedigen. Want buitenlands kopen is ook een kapitaalvlucht die niets opbrengt voor de overheid.

 • Dany Herman

  Danny Buyse uw 15% is wel op 1000 Euro in uw voorbeeld, dat gaat u 150 Euro kosten op alle inkomsten is dat zo Velen gaan het geld afhalen en best in jampot want uw kluis is niet veilig nog in bank nog thuis Uw jampot gaan ze niet vinden als ze vb inbreken

 • willy goelen

  Geld afhalen en in kluis steken ; als 30% afgehaald wordt , dan zal onze rente rap stijgen , dan is er paniek in de banken ? als je tenminste je geld krijgt .