Bel jij ook niet meer met de vaste lijn? Waarom betaal je er dan nog voor?
MijntelcoHeb je nog een vast nummer? Dan ben je in België in de minderheid. De vaste lijn schrappen, kan best wat opleveren, terwijl je nauwelijks aan comfort of bereikbaarheid inboet. Mijntelco.be zet de feiten op een rij.
Elk jaar beschikken minder huishoudens over een vast nummer. We schakelen over naar mobiele telefonie. Of we gaan (video)bellen met apps als WhatsApp of Messenger die je gratis gebruikt met wifi of mobiele data, zelfs als je geen gsm hebt. Vaste telefonie krijg je alleen nog maar in een bundel, waardoor je er ook voor betaalt als je het niet gebruikt. Door de vaste lijn uit je abonnement te halen, kan je jaarlijks meer dan 100 euro besparen.
Bel je uitsluitend met de gsm? Dit zijn momenteel de goedkoopste mobiele abonnementen op de markt.
Wie heb je aan de lijn?
De federale telecomregulator BIPT bevraagt jaarlijks enkele duizenden Belgen over hun belgedrag. De resultaten tonen aan dat het gebruik van een vaste lijn steeds sneller daalt: met 9,4 procent in 2022, in vergelijking met 7,5 procent in 2020. Minder dan de helft van de Belgische gezinnen en bedrijven bellen nog met een vast nummer, terwijl dat in 2011 nog 66 procent was. Cijfers van StatBel geven die daling nog opvallender weer in het aantal belminuten. In 2012 belden we nog 212 minuten per maand via de vaste aansluiting. In 2019 haalden we daarvan slechts de helft. Vooral oudere klanten hebben – wellicht uit gewoonte – nog altijd een vaste lijn in hun telecomabonnement.
Bespaar tot 12 euro per maand
Vorig jaar onderzocht Testaankoop hoeveel je kan besparen door vaste telefonie op te zeggen. Wat bleek? Bij Orange en Proximus bespaar je tot 12 euro per maand door vaste telefonie uit je bundel te halen. Bij deze operatoren kan je dus door je vaste lijn af te voeren, meer dan 100 euro per jaar besparen. Bij Telenet, Scarlet of edpnet heb je de keuze. Zij rekenen niets extra aan voor het hebben van een vast nummer.
Prijs inbegrepen
Als je bij edpnet een internetabonnement afsluit, betaal je voor een vaste lijn alleen per belminuut. De bedragen zijn 0,025 euro per belminuut naar een vast nummer of 0,13 euro per minuut naar een mobiel nummer in België. Er zijn geen connectiekosten en naar andere klanten van edpnet bel je gratis.
Met het Scarlet Trio-pack, dat bestaat uit internet, digitale televisie en vaste telefonie, bel je onbeperkt naar vaste lijnen in België tijdens daluren (van 16 uur tot 8 uur) en tijdens het weekend. Per belminuut of oproep betaal je extra als je een mobiel (internationaal) nummer wil bellen of buiten de daluren belt. Daar komen ook connectiekosten bij. Bel je liever onbeperkt? Per soort oproep kan je onbeperkt bellen door maandelijks vijf of tien euro meer te betalen.
De bundel ONE van Telenet staat je toe onbeperkt te bellen met een vaste telefoon naar Belgische nummers binnen de daluren en tijdens het weekend. Tijdens piekuren betaal je 20 cent per belminuut en voor 10 euro per maand voeg je 2.000 internationale belminuten toe.
Leestip: Zijn lowcostproviders dé oplossing voor je hoge telecomfactuur? En waarop moet je zeker letten?
Hogere bundelprijs
Orange biedt één manier om een vaste lijn af te sluiten, en dat is met het Orange Love-pack. Dat betekent dat je ook mobiele telefonie en internet bij Orange moet nemen. Voor de goedkope versie betaal je maandelijks 72 euro. In die prijs zitten 150 belminuten en 4 GB mobiele data. Een versie waarbij je onbeperkte belminuten hebt en 20 GB mobiele data, is 6 euro duurder. Zonder vaste telefonie betaal je voor deze packs 60 of 66 euro, 12 euro minder dus.
Ook bij Proximus betaal je maandelijks voor een pack als je gebruik wil maken van de vaste telefoon. Je hebt dan het Proximus Flex-pack nodig. Hiervoor betaal je maandelijks 78,99 euro. Je belt onbeperkt naar vaste nummers en krijgt 1.000 minuten om te bellen naar mobiele nummers in België. Je hebt de optie om 2.000 belminuten toe te voegen aan je abonnement, waarmee je binnen de daluren of tijdens het weekend kan bellen naar verschillende buitenlandse bestemmingen.
Vaarwel vast? Goedkoop bellen met een gsm-abonnement
Doen die prijzen je twijfelen of kies je liever geen bundel, dan kan je overwegen om je vaste lijn in te ruilen voor een gsm-abonnement. Youfone, hey! telecom, edpnet, Scarlet, Mobile Vikings en Orange bieden gsm-abonnementen aan tussen 4,50 en 11 euro. De keuze van een provider bepaal je door te bekijken hoeveel mobiele data, belminuten of sms’en je wil.
Voor onbeperkt bellen en sms’en betaal je bij Youfone bijvoorbeeld maandelijks 10 euro, maar je hebt slechts 500 MB aan mobiele data. Voor één euro meer heb je 6 GB. Ook voor 10 euro vinden nieuwe klanten bij Youfone een abonnement met 12 GB. Daarmee heb je recht op 200 belminuten of sms’en.
Wil je weten welke bundel – met of zonder vaste lijn – het best bij je past? Via Mijntelco.be kan je de verschillende abonnementen vergelijken en zie je ook met welke actuele promoties je een voordeel kan doen.
Lees ook op Mijntelco.be:
Dit artikel is je aangeboden door onze partner Mijntelco.be.
Mijntelco.be is een onafhankelijke telecomvergelijker van internet, mobiele telefonie, televisie en vaste lijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Telewerken minder aantrekkelijk door hoge energiekosten
De hoge energieprijzen van de voorbije maanden hebben een impact gehad op de thuiswerkgewoontes. In de helft van de Belgische bedrijven hebben werknemers hun pendelgedrag aangepast, zo besluit hr-dienstverlener Acerta uit een bevraging bij meer dan 500 bedrijfsleiders. -
Livios
“Het is belangrijk om een lichte helling te voorzien voor de afwatering": alles wat je moet weten over de plaatsing van een terras
Een terras plaatsen doe je beter niet in de winter. Negatieve temperaturen kunnen dan immers roet in het eten gooien. De lente ligt gelukkig om de hoek: hét moment dus om na te denken over deze verbinding tussen je woning en je tuin. Maar waar moet je zoal rekening mee houden bij het aanleggen van een terras? Bouwsite Livios vroeg het aan Denis Squedin van Tegels Depaepe uit Wevelgem. -
Mijntelco
Proximus van troon gestoten als operator met beste netwerkdekking: wie is de nieuwe nummer 1?
Het voorbije jaar beschikten klanten van Telenet-BASE over het beste netwerk voor mobiel internet. Dat blijkt uit cijfers van Test-Aankoop, dat daarvoor ruim 25.000 metingen uitvoerde via de applicatie BeCover+. Proximus en Orange vervolledigen de top drie. Mijntelco.be overloopt de resultaten. -
-
Tweakers
Een topsmartphone voor amper 175 euro: onze techexpert toont waar je kwaliteit krijgt voor een beperkt budget
Niet iedereen wil of kan zomaar 1.000 euro of meer ophoesten voor een nieuwe smartphone. Donovan Kerssenberg, expert in het segment smartphones bij technologiesite Tweakers, tipt zijn drie absolute aanraders van het moment voor een kleiner budget: minder dan 250 euro, 250 à 500 euro en meer dan 500 euro. -
Studio 100 zet Plopsa-topman Steve Van den Kerkhof aan de deur: “Ik stap in ieder geval niet zelf op”
Steve Van den Kerkhof (48) moet vertrekken als CEO van Plopsa. Dat is bevestigd aan onze redactie. Vorige maand kwam de CEO onder vuur te liggen na een artikel over de toxische werkcultuur bij de pretparkengroep. Aan HLN ontkent Van den Kerkhof dat er een akkoord is over zijn ontslag. “Ik stap in ieder geval niet zelf op.” Mogelijk volgt vandaag nog een ontslag. -
Spaargids.be
Klant bij AXA Bank of Crelan? Dit verandert er voor jou als gevolg van de fusie
Eind 2021 was er groot nieuws in de bankensector: Crelan nam AXA Bank Belgium over. De Groep Crelan verdubbelde zo in omvang. Tot nu toe bleven beide merken naast elkaar bestaan. Alleen: hoelang blijft alles nog bij het oude voor jou als klant? Zijn er nu al veranderingen? En welke staan er op til? Spaargids.be geeft een stand van zaken én blikt vooruit. -
Mijntelco
Bellen via prepaidkaart: hoeveel mensen doen het nog? En wat met je belwaarde als je overstapt naar een andere provider?
Goed nieuws voor wie prepaid-telefoonkaarten gebruikt. Sinds dit jaar kan je naar een andere operator overstappen zonder dat je je resterende belwaarde verliest. In ons land gaat het om zo’n 1,9 miljoen gebruikers. Mijntelco.be overloopt de feiten.