Begrotingstekort VS stijgt razendsnel

De Amerikaanse president Donald Trump.
AP De Amerikaanse president Donald Trump.
Het begrotingstekort van de Verenigde Staten stijgt nog veel sneller dan gedacht. Dat is vooral te wijten aan de belastingverlagingen van president Donald Trump die de Republikeinse parlementariërs in december goedkeurden. Dat heeft het niet partijgebonden Congressional Budget Office (CBO) vandaag bekendgemaakt.

Ondanks de economische groei, die sterker is dan voorspeld, stelt de CBO dat het overheidstekort in het fiscale jaar 2018, dat 30 september eindigt, oploopt tot 804 miljard dollar (ruim 650 miljard euro). In de vorige prognose werd uitgegaan van 563 miljard. In 2017 gaf Washington 665 miljard dollar meer uit dan er binnenkwam.

CBO verwacht dat het bruto binnenlands product dit jaar en in 2019 behoorlijk blijft stijgen. Toch voorzien de rekenmeesters van het begrotingsbureau de komende jaren aanhoudende tekorten, in 2020 zelfs ruim 1 biljoen. Pas in 2023 stabiliseren ze. Een en ander betekent dat bij ongewijzigd beleid het overheidstekort over de periode 2018-2027 in totaal 11,7 biljoen bedraagt, 1,6 biljoen meer dan waarmee in juni vorig jaar rekening werd gehouden.
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kelly Verlinden

  Als alle landen nu Amerika economisch boycotten dan zijn zitten ze binnen enkele jaren op hun tandvlees en is het gedaan met hun spelletjes.

 • MICHELINE GEVERS

  Bernaerts Diane: Zo is het!

 • Karel Valgaern

  Tom Hiel: ipv uw afgoden trachten te verdedigen kun je misschien beter eens leren begrijpend lezen. De staatsschuld is wel degelijk gestegen en stijgt per seconde met 500€. Ook onder uw geliefde nva. In procenten is hij inderdaad gedaald, maar dit is enkel te danken aan de wereldwijde economische opleving en niet aan deze regering. Denk na vooraleer je afgoden na te praten.

 • van roy jozef

  het ergste is dat men niet meer terug kan. vroeg of laat moet dit ontploffen. na een derde wereldoorlog begint men terug van nul, net zo als na de tweede wereld oorlog.

 • Ronny Biesen

  Tja, wat wil je met een idioot aan het roer. Wij kennen het ook, maar dan met tientallen idioten aan het roer in Belgie.