BBI speurt naar zwarte betalingen met buitenlandse kredietkaarten

De Bijzondere Belastinginspectie vraagt voor de tweede keer inzage in elektronische betalingen met buitenlandse kredietkaarten.
ANP XTRA De Bijzondere Belastinginspectie vraagt voor de tweede keer inzage in elektronische betalingen met buitenlandse kredietkaarten.
De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) heeft deze zomer een tweede keer op grote schaal inzage gevraagd in elektronische betalingen met buitenlandse kredietkaarten. De aangeschreven betaaloperatoren weigeren en moeten in 2019 nogmaals voor de rechter verschijnen. Dat schrijft De Standaard vandaag.

De BBI wil de kredietkaartgevens screenen op zwart geld. Het is al de tweede poging in twee jaar. De eerste dateert van 2016. Maar een Antwerpse rechter floot de BBI daarover begin dit jaar terug. De BBI moest haar plannen opbergen omdat de rechter oordeelde dat de actie buitensporig was en de privacywet schond.

Daarop werden door de BBI in de zomer nieuwe vragen om inlichtingen verstuurd. "Het verschil met de vorige reeks vragen is dat er nu bij­komende criteria zijn geformuleerd die bepalen wanneer een ­betaalkaart al dan niet verdacht is", zegt Francis Adyns, woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën.

De betaaloperatoren willen de kredietkaartgegevens echter nog altijd niet vrijgeven en werden daarom in de loop van de zomer door de fiscus gedagvaard. Daardoor komt er nu een nieuwe rechtszaak aan. "De pleidooien zijn gepland in het najaar van 2019, de vonnissen een maand later", zegt Adyns.
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jacques vansteenkiste

  buitenlandse betaalkaart zal veelal gelinkt zijn aan een verborgen buitenlands eigendom...!!!

 • PLANCKAERT Johan

  in belgie hebben jullie nog werk genoeg met al het gesjoemel in de bedrijven, groot en klein..

 • Dirk Vregels

  De kans op een positief resultaat schat ik zeer laag in daar men nu in het vaarwater van politiekers en magistraten komt. Tenzij die bijkomende criteria bepalen dat een betaalkaart van een politieker of magistraat en of familieleden nooit verdacht is.

 • jef Joossens

  Misschien wat veel geld via een buitenlandse kredietkaart op de rekening van de rechter terecht gekomen of bezit hij zelf een buitenlandse kredietkaart?????

 • anna vandenberg

  Eindelijk worden ze wakker, ik hoop dat ze nu ook de cashbetalingen voor reizen en ander amusement gaan controleren. De grote bedragen die worden witgewassen in bepaalde sporttakken, maar zolang politici in de VIP zitten zal dat niet gebeuren. Er zijn er die kunnen reizen, restaurant bezoeken, vastgoed en auto's kunnen kopen alsof ze een geldboom in hun tuin staan hebben.