Auto verkopen voor een goede prijs? Op deze zaken moet je letten
Independer.beWie een auto verkoopt, moet met heel wat zaken rekening houden. Verkoop je hem best aan de garage of zoek je zelf een koper? Welke documenten breng je best in orde? En hoeveel kost dat? Independer.be legt uit wat je te doen staat.
De beste prijs
Natuurlijk wil je je auto niet zomaar tegen elke prijs verkopen. Op verschillende sites kan je aan de hand van het type en het bouwjaar van je auto een idee krijgen van wat hij nog waard is. De prijzen die je op zo’n site vindt, zijn altijd voor de verkoop aan een particulier. Hoeveel kilometers er op de teller staan, speelt een grote rol in de marktwaarde van je auto. Hoe meer kilometers, hoe groter de slijtage van de auto en dat bepaalt mee de prijs.
Bij de aankoop van een nieuwe wagen, zal de garage je meestal een overnamebod voor je oude auto doen. Die prijs zal altijd lager liggen dan de particuliere waarde, omdat de garage zelf ook winst wil maken wanneer hij hem verder verkoopt.
Geen idee hoeveel geld je nog voor je auto kan vragen? Deze factoren bepalen de waarde van je wagen.
Verkoop aan een handelaar
Vind je het overnamebod van de garage interessant genoeg, dan hoef je verder niets te doen. Je laat je oude auto achter in de garage wanneer je de nieuwe gaat afhalen. De garage zorgt voor de technische controle. Jij bezorgt het onderhoudsboekje, gelijkvormigheidsattest en beide delen van het inschrijvingsbewijs aan de handelaar.
Particuliere verkoop: checklist
Verkoop je je auto liever zelf aan een particulier? Dan moet je een aantal stappen ondernemen zodat je de verplichte documenten aan je koper kan bezorgen.
1. Technische controle: je moet je auto laten keuren voor verkoop. Als je auto technisch in orde is, ontvang je een ‘Aanvraag tot inschrijving van een voertuig’, ofwel het roze formulier. Dat is twee maanden geldig. Je moet met andere woorden je auto binnen de twee maanden verkopen, anders moet je opnieuw naar de keuring. In het keuringsstation krijg je ook de Car Pass en het keuringsattest. Een volledige tweedehandskeuring, inclusief roze formulier en Car Pass, kost 76,60 euro.
Tip: Welke documenten en accessoires neem je mee naar de keuring? En hoe lever je je auto af? Lees hier hoe je je voorbereidt op de autokeuring.
2. Je zet je auto best te koop op een gespecialiseerde website zoals Autoscout24.be of Autogids.be. Let goed op voor fraudeurs, een koper die snel akkoord gaat met de vraagprijs, soms zelfs zonder de wagen te hebben gezien, is meestal niet betrouwbaar. Geef ook nooit je rekeningnummer door via e-mail.
3. Maak een verkoopsovereenkomst op. Daarin staat de naam en het adres van de koper en verkoper én de prijs en gegevens van de auto. Vermeld ook dat je niet aansprakelijk bent voor verborgen gebreken. Zo vermijd je dat je achteraf zou moeten opdraaien voor herstellingskosten, moest er iets mis zijn met de wagen.
4. Wanneer je de koopsom ontvangen hebt, bezorg je de sleutels en alle documenten aan de koper: het gelijkvormigheidsattest, de twee delen van het inschrijvingsbewijs, het keuringsattest, de Car Pass en het roze formulier.
Verzekering
Wanneer je je auto hebt verkocht en vervangen door (eventueel) een nieuwe, dan moet je je verzekeraar hiervan op de hoogte brengen. Die zal je vervolgens een voorstel bezorgen voor de premie van je nieuwe auto. Het is goed om op voorhand al eens verschillende verzekeraars te vergelijken. Mogelijk is je huidige verzekeraar niet meer de interessantste voor je nieuwe wagen.
Als je van auto verandert, kan je je autoverzekering onmiddellijk opzeggen en overstappen naar een andere verzekeraar. Nadat je nieuwe verzekering is aangevraagd, laat je aan je huidige verzekeraar weten dat je niet wenst in te gaan op het nieuwe voorstel. Na de opzegperiode van één maand begint je nieuwe autoverzekering te lopen. Vergelijk hier de prijzen en dekkingen van verschillende autoverzekeringen.
Lees ook op Independer.be:
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Independer.be.Independer.be is een onafhankelijke verzekeringsmakelaar die je helpt bij het vergelijken en afsluiten van een verzekering.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Hoe veilig zijn jouw centen bij de bank? En wat met buitenlandse instellingen?
De bankensector kan nog niet meteen opgelucht ademhalen na de noodovername van Credit Suisse. Het aandeel van Deutsche Bank zakt vandaag namelijk met 13 procent. Ook andere Europese banken noteren deze voormiddag verliezen. Hoe veilig is je geld op de bank, indien deze trend zich blijft verder zetten? Spaargids.be zocht het voor je uit. -
Klaar voor de lente? Dit zijn de 3 grootste tassentrends voor dit seizoen
De lente is in het land. Tijd om je wintergarderobe in te ruilen voor een zonnigere kleerkast. Een nieuwe handtas fleurt je outfit instant op. Benieuwd naar de tassentrends dit seizoen? Die beloven veel goeds. Van handtassen zo fluffy als een kussen tot héél veel glitters: dit zijn de drie opvallendste lententrends. -
Belgische videogamemarkt is 582 miljoen euro waard
Belgen gaven vorig jaar 582 miljoen euro uit aan videogames. Dat is een stijging van 10 procent in vergelijking met 2019, net voor corona, maar wel een kleine terugval van 3 procent als we kijken naar een jaar eerder. Dat schrijft Trends woensdag op zijn website. -
-
Livios
Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen. -
Spaargids.be
Een eigen zwembad in de tuin: drie opties om daarvoor te lenen uitgespit
Wil je deze zomer ook in eigen tuin voluit dat heerlijke vakantiegevoel oproepen, met behulp van een eigen zwembad? Alleen ontbreekt het je daarvoor momenteel misschien aan de nodige financiële middelen. En dus vraag je je af hoe je ervoor kan lenen. Spaargids.be zet de mogelijkheden op een rijtje. -
Independer.be
Ook salonkortingen op autoverzekeringen: is dit een goed moment om je premie te herbekijken?
Al gaat het autosalon niet fysiek door, toch koop je een nieuwe auto momenteel met een salonkorting. Ook verzekeraars bieden tijdens deze periode kortingen aan. Op welke prijsverminderingen kan je momenteel rekenen? En is het ook interessant om je oude autoverzekering te herbekijken? Independer.be zet de spelregels op een rijtje. -
Independer
Nieuwe auto kopen? Deze modellen dalen het minst snel in waarde
Wat is een goede prijs voor een kwaliteitsvolle tweedehandsauto? Het hangt er maar vanaf. Sommige modellen en merken behouden veel langer hun waarde dan andere. Independer.be tipt waarop je moet letten als je op zoek bent naar een nieuw model dat je later nog vlot en voor een mooie prijs wilt kunnen verkopen.