Auto kopen of leasen? De plus- en minpunten op een rij gezet
IndependerEen wagen kopen en goed onderhouden kost behoorlijk wat geld en tijd. Daarom loont het, ook als particulier, de moeite om zowel een offerte te vragen voor een autolening als voor een leasingformule. Maar waarin zit het verschil precies? Independer.be legt uit.
Optie 1: auto via private lease
Het grote voordeel van private lease, of de huurformule voor privépersonen, is dat je vooraf weet hoeveel de totale huur van de auto je exact zal kosten. Je hebt absolute gemoedsrust, omdat je zelf ook helemaal niets meer hoeft te doen.
Je legt van tevoren vast hoelang je met de auto wil rijden (de looptijd van de leasing) en hoeveel kilometers je jaarlijks zal afleggen. In functie daarvan word je een maandelijks te betalen leaseprijs voorgesteld. Daarbij zijn ook het onderhoud, de banden, de verkeersbelasting, reparaties en zelfs de verzekering inbegrepen.
Je betaalt wel nog een franchise bij een schadegeval. Ook de brandstof en verkeersboetes zijn uiteraard niet inbegrepen. Is de periode van de leasing ten einde, dan lever je de auto weer in en klaar. Je hoeft dus zelf geen koper te zoeken voor je wagen.
Leestip: Deze vier soorten franchises zijn er en zo kies je voor jouw budget en situatie de juiste.
• Het voordeel: met deze ‘all-in-formule’ weet je aan het begin van je leasecontract exact hoeveel je maandelijks betaalt. Er zijn dus geen jaarlijkse aanpassingen of indexeringen. Je bent een aantal jaar gerust, en hoeft je om niets meer te bekommeren.
• Het nadeel: meestal heb je maar een beperkte keuze van leasewagens, omdat leasemaatschappijen net die modellen kiezen waarvoor ze de grootste kortingen krijgen bij de fabrikant. Of de grootste restwaarde, als de auto nadien doorverkocht wordt. Wil je toch absoluut het model dat je in gedachten had, dan betaal je daar in de private lease vaak wat meer voor. Je kunt ook niet zelf de verzekeringsmaatschappij kiezen. Dat wil zeggen dat je zeker niet altijd de goedkoopste premie in de wacht sleept.
Hou ook rekening met wat er wordt aangerekend als je méér kilometers per jaar doet dan je opgegeven hebt in het contract.
Heb je wel een auto, maar gebruik je hem niet zo vaak?
Je legt met andere woorden jaarlijks geen enorme afstanden af. In dat geval kan een kilometerverzekering voor jou een voordeligere oplossing zijn.
Optie 2: auto ‘klassiek’ kopen
Hierbij koop je gewoon je auto, en betaal je de volledige aankoopprijs of leen je een deel van of het volledige bedrag.
Je blijft zelf verantwoordelijk voor het betalen van de onderhoudskosten, verkeersbelasting, de verzekering en alle andere onverwachte onkosten. En op het einde lever je je auto niet in, maar moet je hem zelf ook trachten te verkopen.
Lees verder: Op deze zaken moet je letten als je je auto voor een correcte prijs wilt verkopen.
• Het voordeel: je hebt alles zelf in handen, van begin tot einde. Je kiest ook zelf je verzekeringsmaatschappij, en kunt de prijzen van verschillende verzekeraars naast elkaar leggen. Op dezelfde manier kan je gaan shoppen voor je autolening. Niet alleen bij banken, maar ook bij het automerk zelf. Zeker voor elektrische auto’s en plug-inhybrides zijn de rentetarieven van autoleningen zeer concurrentieel, en betaal je minder dan 3%.
• Het nadeel: enkel de rente voor je lening staat een aantal jaar vast. De prijs van onderhoudskosten en wisselstukken stijgt elk jaar, en aan die prijsinflatie ontsnap je dus niet in de loop der jaren.
Welke van de twee formules is het voordeligst?
Deze vraag is niet in het algemeen te beantwoorden.
Het bedrag dat je betaalt voor de private lease verschilt namelijk van merk tot merk en van model tot model. Vraag dus zeker een gedetailleerde offerte van de leasemaatschappij op, zodat je goed kunt vergelijken. Vraag ook na wat er gebeurt als je méér kilometers per jaar doet dan opgegeven in het contract. Check hoe het zit met de franchise die je betaalt bij een schadegeval met je auto van de leasemaatschappij.
Leg er dan de offertes voor leningen bij diverse banken bij, en probeer een inschatting te maken van de bijkomende kosten voor onder andere verzekering, verkeersbelasting, onderhoud, enzovoort. Alleen zo kan je uitpluizen welke formule voor jou persoonlijk financieel de meest aantrekkelijke is.
Waar sluit je op dit moment de voordeligste autoverzekering af? Met Independer.be vergelijk je diverse verzekeraars en zie je meteen hoeveel je kunt besparen.
Lees ook op Independer.be:
Dit artikel is je aangeboden door onze partner Independer.be.
Independer.be is een onafhankelijke verzekeringsmakelaar die je helpt bij het vergelijken en afsluiten van een verzekering.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
België heeft 1 miljard veil voor kantoren Europese Commissie
De Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM), de investeringstak van de federale regering, wil 23 verouderde gebouwen van de Europese Commissie in Brussel overnemen. Dat schrijven De Tijd en L'Echo vandaag op basis van bronnen die betrokken zijn bij de gesprekken. -
TV
STREAMINGTIP. ‘Love is Blind S4’: de liefde moet (soms) naar de oogarts
De ware liefde vinden, zonder dat je weet met wie je te maken hebt. Het klinkt zo’n beetje als de gemiddelde Tinder-date, maar de makers van Netflixshow ‘Love is Blind’ - waarvan het vierde seizoen vandaag start - hebben er wel een kijkcijferkanon mee beet. -
Gouden Formule 19
Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen. -
-
PREMIUM
Wie knap is, verdient tot 20% meer: “Werkgevers zien hen als zelfzeker, slim en communicatief”
Sollicitanten met een tattoo zijn niet in trek bij werkgevers, bleek gisteren uit een experiment van Dina Tersago met haar ploeg van Ze Zeggen Dat op VTM. Onze werkexpert Stijn Baert, die het experiment mee opvolgde, was niet helemáál verrast. Internationaal onderzoek toont immers aan dat je voorkomen een behoorlijke invloed heeft op je kansen op de arbeidsmarkt. Hij geeft tips uit de wetenschap voor sollicitanten wiens looks niet hun grootste troef zijn. -
Onderzoek UGent: “Energiecrisis was voor veel Belgen minder zwaar dan cijfers doen uitschijnen”
In het crisisjaar 2022 was de energiefactuur van een gemiddeld gezin “slechts” 17 procent duurder dan in 2018. Dat hebben economen van de Universiteit Gent berekend op basis van de facturen van 930.000 gezinnen. Over het algemeen zijn de energieprijzen dus lang niet voor iedereen zo explosief toegenomen als de officiële cijfers doen vermoeden, klinkt het. -
Jobat
In welke supermarkt verdien je het meest?
De supermarktsector beleeft woelige tijden. Waar Delhaize zich sinds enkele weken in het oog van de storm bevindt, brengt Colruyt Group de werknemers van OKay Compact dan weer over in een gunstiger paritair comité. Maar in welke supermarkt verdien je nu het meest? En wat met de arbeidsvoorwaarden? Om het overzicht in kaart te brengen klopte Jobat.be aan bij Kristel Van Damme van vakbond ACV Puls. -
Livios
Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen.