Argenta sluit bankautomaten voor onbepaalde duur na reeks plofkraken

In Sint-Niklaas werd vannacht nog een plofkraak gepleegd op een Argenta-kantoor.
Kristof Pieters In Sint-Niklaas werd vannacht nog een plofkraak gepleegd op een Argenta-kantoor.
Argenta haalt al zijn bankautomaten leeg en stelt ze “voor onbepaalde tijd” buiten gebruik. Die maatregel heeft de bank in overleg met de kantoorhouders genomen nadat afgelopen nacht al de derde plofkraak plaatsvond op een Argenta-automaat deze maand. “Klanten kunnen aan de Argenta-bankautomaat dus geen geld meer afhalen en ook geen andere verrichtingen meer uitvoeren”, luidt het.

Bij Argenta-kantoren voerden criminelen de afgelopen weken drie plofkraken uit: op 5 oktober in Herselt, op 25 oktober in Essen en vandaag in Sint-Niklaas. In totaal werd de bank dit jaar al zeven keer geviseerd. Nog nooit slaagden criminelen erin om daarbij geld buit te maken, zegt Argenta. Er was telkens wel “enorme materiële schade”.

Omdat de “steeds agressievere plofkraken” blijven aanhouden, ziet Argenta zich genoodzaakt om al zijn bankautomaten te sluiten. Het gaat om 364 toestellen in zowat 460 kantoren. De bank spreekt zelf van een “drastische maatregel” die nodig is om de veiligheid van klanten, kantoorhouders, medewerkers, omwonenden en voorbijgangers te garanderen. “Tot nu toe waren er gelukkig geen slachtoffers. We stellen echter vast dat de criminelen, zowel in België als in het buitenland, steeds zwaardere springstoffen gebruiken omdat de automaten steeds beter beveiligd zijn”, zegt Argenta.

Wie cash geld wil afhalen, kan daarvoor tijdens de openingsuren terecht in de kantoren, of kan geld afhalen in de supermarkt of bij andere automaten

Christine Vermylen

De maatregel zal voor onbepaalde duur van kracht blijven. “Ondertussen zullen we onderzoeken welke maatregelen we kunnen nemen om nieuwe plofkraken te vermijden”, zegt woordvoerster Christine Vermylen. Ze raadt klanten van Argenta aan om zoveel mogelijk met de kaart of digitaal te betalen. “Wie toch cash geld wil afhalen, kan daarvoor tijdens de openingsuren terecht in de kantoren, of kan geld afhalen in de supermarkt of bij andere automaten.”

Andere banken

Uit cijfers van bankenkoepel Febelfin blijkt dat criminelen dit jaar in ons land al 22 plofkraken (of pogingen tot) hebben uitgevoerd. Dat zijn er al meer dan heel vorig jaar, toen er in totaal 18 plaatsvonden. De bankenkoepel zegt begrip te hebben voor de maatregel van Argenta en hoopt dat de situatie snel verbetert, reageert woordvoerder Rodolphe de Pierpont. Hij wijst erop dat de meeste automaten van Argenta buiten in de muur zitten, terwijl andere banken vaak hun automaten binnen hebben staan en ‘s nachts de deuren sluiten.

De andere banken lijken dan ook niet zo ver te zullen gaan als Argenta, zo blijkt uit een rondvraag bij verschillende grote spelers. Sommige banken geven wel aan dat ze eerder al veiligheidsmaatregelen hebben genomen tegen plofkraken, maar er zijn geen plannen om alle automaten leeg te halen. 




65 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erik Neyt

  Argenta kan deze maatregel nemen omdat de casch afhaling in een Argenta kantoor gratis is,evenals geld afhalen in een automaat van andere banken,als Argenta klant.Bij andere banken moet men daar redelijk voor betalen,dus kunnen andere banken het beter niet doen.

 • Eric Grosemans

  @ Freddy De Vos, in een ander bankkantoor. Tot enkele jaren geleden had Argenta zelf geen automaten, toen ging het ook.

 • Freddy De Vos

  En hoe kunnen de mensen dan geld afhalen? Niet alle iedereen aanvaard bankcontact! Zo respectloos, men bestraft de hardwerkende burger omdat zij te gierig zijn voor veiligheidsmaatregelen te treffen!

 • Peter Janssen

  Zou argenta niet beter justitie en overheid aanmanen om crapuul van straat te halen dan haar klanten te weigeren om HUN eígen cash geld te geven met de smoes van veiligheid?????Díenstverlening aan uw klanten die jouw bestaansreden zijn, argenta, hoort voorop te staan dus investeer maar gauw in betere bescherming van jullie automaten om ons óns geld te geven!Ik zeg alvast ál mijn rekeningen op.

 • jan roegiers

  Ook al gemerkt dat het enkel automaten van Argenta zijn. Argenta heeft zijn klanten gratis bankacties. de grote banken doen dat niet en dat is geen splinter maar een balk in hun oog. nu gaan de plofkraken plots stoppen. een automaat in een sas zetten is geen oplossing. Eens u een bankrekening en ook een kaart hebt van de bank kan u erbinnen. meerdere mensen hebben in twee of meer banken een rekening.