Amazon in een klap enkele miljarden dollar armer na teleurstellende kwartaalresultaten
Teleurstellende resultaten van Amazon.com hebben Jeff Bezos in een klap enkele miljarden dollar armer gemaakt. Het bedrijf rapporteerde vandaag een kwartaalverlies en de traagste omzetgroei sinds 2001. Beleggers stuurden het aandeel van Amazon op de beurs in New York pardoes ruim 10 procent lager. Ook andere techbedrijven moesten het ontgelden op de beurzen in New York, waaronder Apple dat eveneens met kwartaalcijfers naar buiten is gekomen.
Indien het verlies aanhoudt, ziet Bezos - 's werelds rijkste persoon na Elon Musk - zijn nettowaarde dalen tot ongeveer 155 miljard dollar, voorspelt de Bloomberg Billionaires Index. Op het hoogtepunt van zijn fortuin vorig jaar, was hij nog goed voor meer dan 210 miljard dollar.
Amazon heeft te kampen met hogere loonkosten als gevolg van een krappe Amerikaanse arbeidsmarkt en met een stijging van de inflatie. Het techbedrijf boekte in het eerste kwartaal van dit jaar een nettoverlies van 3,8 miljard dollar, terwijl het in dezelfde periode vorig jaar nog een winst liet optekenen van 8,1 miljard dollar. Ook moest het bedrijf een forse afschrijving doen op zijn belang in de fabrikant van elektrische auto's Rivian.
Doordat de explosieve groei die de e-commerce activiteiten tijdens de pandemie optekenden nu stilaan vertraagt, spelen ook de massale aanwervingen en de bouw van extra distributiecentra tijdens de coronacrisis het webwinkelconcern nu parten. Daarnaast houden heel wat consumenten als gevolg van de sterke prijsstijgingen van de laatste tijd de hand op de knip. Een en ander maakt dat Amazon moet toegeven dat de nieuwe realiteit ook in de nabije toekomst nog zal wegen op de inkomsten en de winsten.
Grote koersverliezen
Apple speelde bijna 4 procent kwijt. Het concern verkocht weer meer telefoons en computers. Maar lockdowns in China leiden in het lopende kwartaal mogelijk tot meer tegenwind voor Apple. Verschillende fabrieken van toeleveranciers lagen of liggen stil vanwege de bestrijding van de coronapandemie in Shenzhen en Shanghai. Ook transport in China is inmiddels lastig. Dit zou de verkopen dit kwartaal kunnen drukken.
Verder leverde chipconcern Intel zo’n 7 procent in, omdat de verwachtingen die het bedrijf heeft afgegeven tegenvallen. Bij de techbedrijven ging ook Tesla (min 0,8 procent) omlaag, nadat bekend was geworden dat topman Elon Musk deze week voor ruim 8,5 miljard dollar aan aandelen van het autoconcern heeft verkocht. Analisten denken dat hij dat heeft gedaan om genoeg geld in handen te hebben voor de ongeveer 21 miljard dollar die hij aan eigen geld moet bijdragen aan het kopen van Twitter.
Mede door al deze koersverliezen eindigde techbeurs Nasdaq 4,2 procent lager op 12.334,64 punten. In heel de maand april verloor de graadmeter 13 procent, het grootste maandverlies sinds 2008. Beleggers lieten zich daarbij ook leiden door de vrees dat de Amerikaanse centrale bank de rente sneller gaat opvoeren. Ook drukt de oorlog in Oekraïne de laatste tijd aanhoudend op het sentiment. De Dow-Jonesindex verloor vrijdag 2,8 procent tot 32.977,21 punten en de brede S&P 500 daalde 3,6 procent tot 4.131,93 punten.
Wall Street verwerkte eveneens cijfers van olieconcerns ExxonMobil en Chevron, die tot dik 3 procent lager werden gezet. De olieprijzen gingen ook omlaag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1 procent minder op 104,33 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 106,75 dollar per vat.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Geen airco, maar toch een frisse woning? Deze negen tips helpen je op weg
-
Van Peteghem vraagt onderzoek om te onderzoeken of er afspraken zijn gemaakt tussen banken
Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) hoopt te achterhalen welke onderlinge afspraken de banken maakten omtrent de rente van spaarboekjes en nagaan of ze zich daarbij aan de concurrentieregels gehouden hebben. Van Peteghem verzocht in een brief aan minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) om een dergelijke analyse aan te vragen bij de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA). -
Jobat
Heb jij je vakantiegeld al ontvangen? Dit mag je er niet over missen
Juni is de maand bij uitstek waarin werkgevers het vakantiegeld uitbetalen. Kan jij dit mooie extraatje wel gebruiken? Wie maakt er allemaal aanspraak op? En welk bedrag mag je precies verwachten? Jobat.be zet de belangrijkste regels op een rij. -
-
PREMIUM
“Niemand zal het prettig vinden, maar we moeten gewoon meer betalen voor een pakje”
-
Mijnenergie
Minister Demir uiterst kritisch over Fluvius: “Je moet maar eens een eigenaar van zonnepanelen zijn”
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) liet zich in het Vlaams Parlement bijzonder scherp uit over Fluvius. Dat zag Mijnenergie.be. Volgens Demir wijzen het aanslepende probleem van de uitvallende omvormers en de trage uitrol van het energiedelen erop dat de netbeheerder niet klaar is voor de energietransitie. -
Spaargids.be
Deze bank biedt nu tot 2,5 procent rendement op je spaarcenten
Bij heel wat banken wordt er nog getwijfeld om de rentes op spaargeld - flink - te verhogen. Bij Santander Consumer Bank is dat echter niet het geval. Daar verhoogde men gisteren (5 juni) de rente naar ruim 2%. Hiermee is deze Spaanse bank nu dé uitschieter wat betreft spaarrendementen binnen ons land. Spaargids.be overloopt de nieuwe cijfers. -
Celebrities
Russische sancties ook voelbaar in Hollywood: gedaan met luxefeestjes op superjachten van oligarchen