Amazon-baas (en rijkste man ter wereld) stopt miljarden in goed doel

Amazon-oprichter Jeff Bezos, de rijkste man ter wereld.
EPA Amazon-oprichter Jeff Bezos, de rijkste man ter wereld.
Amazon-oprichter Jeff Bezos, de rijkste man ter wereld, begint een goed doel. Hij stopt 2 miljard dollar (1,71 miljard euro) in het Bezos Day One Fund. Het goede doel richt zich op dakloze gezinnen en wil een netwerk van kinderdagverblijven zonder winstoogmerk opzetten. 

De forse gift van Bezos slaat niet bepaald een gat in zijn vermogen. Bezos wordt door persbureau Bloomberg ingeschat op een vermogen van 163,8 miljard dollar, ruim 140 miljard euro.

Bezos begon in 1994 de webwinkel Amazon.com. Die verkocht eerst alleen boeken. Later kwamen daar andere spullen bij, inmiddels is Amazon een Rupsje Nooitgenoeg aan het worden. 

Het bedrijf biedt cloudopslag, streamingdiensten, eigen telefoons, e-readers, slimme apparaten en een slimme assistent. Amazon kocht een supermarktketen en experimenteert met een nieuw soort supermarkt, zonder kassa's en medewerkers. Inmiddels heeft Amazon ook twintig fysieke boekenwinkels in de VS. Amazon richtte ook een zorgverzekeraar op, kocht een online-apotheek en zou aan een verzekeringsvergelijker werken.
 

Bezos is daarnaast ook de man achter ruimtevaartbedrijf Blue Origin en eigenaar van de krant The Washington Post. Verder heeft hij geïnvesteerd in bedrijven als Airbnb, Twitter en Uber. In 1998 stak hij een kwart miljoen dollar in de toen nieuwe zoekmachine Google. Het aandelenpakket dat hij in ruil kreeg, is nu miljarden waard.
12 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Walter Willaert

  1.5% van zijn vermogen. Betaal better uw belastingen Jef.

 • Christian Alex

  Wordt rijk op het kerkhof van miljoenen winkeliers.

 • Gino Denil

  We moeten geen liefdadigheid zoals in de 19e eeuw. Maar een rechtvaardiger samenleving en billijke werkomstandigheden. Dan blijven armen daar niet afhankelijk van en moet de grote baas zijn geweten niet sussen.

 • Gunter Verleyen

  Je wordt rijk door het uitbuiten van anderen en dan ga je met grote trom wat dollars geven aan goede doelen, die goede doelen zouden er niet nodig zijn door mensen als hem

 • Luc vanessa

  hij zou beter zijn personeel goed betalen in de plaats van ze uit tebuiten of proberen ze in kooien te stoppen ! wat een hypocriet !